G4Media.ro

Pixies, legendele vii ale rockului alternativ, lansează un nou album, Doggerel

captura youtube

Pixies, legendele vii ale rockului alternativ, lansează un nou album, Doggerel

Pixies, trupa americană formată în anii ’80, lansează vineri un nou album, Doggerel, ca preludiu al unui turneu internațional de anvergură. După o istorie tumultoasă, trupa lui Black Francis speră să-și ofere o a doua tinerețe, relatează Le Figaro.

Încă de la piesa de deschidere, Nomatterday, poți auzi basul lor caracteristic, schimbările de ritm și liderul Black Francis care cântă batjocoritor „Don’t waste your time on me”.

„The Pixies reprezintă o descoperire în istoria muzicii din anii ’80 și ’90, un grup inovator din punct de vedere al sunetului și al formatelor de cântece disruptive”, spune Luc Broussy, directorul revistei muzicale Magic.

Fără Pixies, Nirvana, Radiohead sau Weezer nu ar fi sunat la fel. „Eram atât de legat de acea trupă, am folosit dinamica lor: să fim moi, liniștiți și apoi grei și duri”, a spus chiar Kurt Cobain. Cântărețul și chitaristul trupei Nirvana l-a recrutat și pe Steve Albini, producătorul din spatele albumului Surfer Rosa (1988) al trupei Pixies, pentru In Utero (1993) al Nirvana.

David Bowie a lăudat, de asemenea, abilitatea Pixies de a juxtapune „versuri liniștite” și „refrene eruptive” și a fost la fel de admirativ cu versurile criptice ale lui Black Francis și cu „textura” chitarei lui Joey Santiago.

Istoria trupei Pixies nu a fost una liniștită. În momentul în care piesa lor „Where is my mind?” a ajuns la publicul larg, prin intermediul secvenței finale a filmului Fight Club cu Brad Pitt, în 1999, trupa din Boston nu mai exista, despărțindu-se cu șase ani mai devreme.

O dispută de orgolii între Black Francis și basista Kim Deal a încheiat un prim capitol de succes.

Piesa Gigantic (albumul Surfer Rosa), una dintre cele mai emblematice din repertoriul lor, este cântată doar de Kim Deal, care a co-scris versurile.

Aflat într-o vacanță forțată de la Pixies, Black Francis s-a autointitulat Frank Black (numele său lung real era Charles Michael Kittridge Thompson IV) și a lansat albume solo sau escortat de trupa The Catholics. Dar Kim Deal a fost cea care a înregistrat un succes cu Cannonball (1993), ca parte a trupei Breeders.

The Pixies s-au reunit în cele din urmă pentru concerte la mijlocul anilor 2000, înainte ca Kim Deal să părăsească definitiv trupa în anii 2010. De atunci, Paz Lenchantin, o basistă americano-argentiniană, a fost implicată în cea de-a doua tinerețe discografică a trupei (ea cântă piesa All I think about now în 2016).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. „Monkey Gone to Heaven”