G4Media.ro

Pieţele stradale din Wuhan, de unde ar fi pornit epidemia de coronavirus,…

Pieţele stradale din Wuhan, de unde ar fi pornit epidemia de coronavirus, au fost redeschise, în ciuda reputaţiei scandaloase și a apelurilor din străinătate pentru închiderea lor

Pieţele stradale din Wuhan s-au redeschis în ciuda unei reputaţii scandaloase, care a stârnit apeluri din străinătate pentru închiderea lor, la patru luni de la apariţia COVID-19 în oraşul din centrul Chinei, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Epidemia, care a ucis peste 125.000 de oameni în întreaga lume, pare a fi în mare parte controlată în această ţară după ce Wuhan şi cei 11 milioane de locuitori ai săi s-au aflat în carantină în perioada 23 ianuarie – 8 aprilie.

Potrivit experţilor, noul coronavirus şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului 2019 într-o piaţă din oraş, unde erau comercializate animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi suferit mutaţii, răspândindu-se la oameni.

Această piaţă, numită Huanan, a fost închisă la 1 ianuarie. Acum este ascunsă în spatele unui gard lung, albastru.

Semne ale îngrijorării persistente care domneşte în Wuhan la o săptămână după suspendarea izolării, indicatoarele reamintesc interdicţia privind vânzarea animalelor sălbatice şi chiar a păsărilor de curte vii în piaţa Baishazhou, una dintre cele mai mari din oraş. În difuzoare, mesajele proclamă „victoria” ţării împotriva coronavirusului.

„Să protejăm lumea”

Afacerile merg însă prost pentru comercianţi, aşa cum o demonstrează aleile goale din piaţă, ascunse sub un acoperiş din tablă pe sub care bate vântul.

„Anul acesta suntem blestemaţi, nu există nicio îndoială în acest sens”, spune doamna Yang, vânzătoare de mirodenii. „Nu am văzut niciodată atât de puţini oameni”, a adăugat ea.

Vânzătoarea, a cărei cifră de afaceri este în scădere cu o treime faţă de perioada anterioară carantinei, este nemulţumită de criticile conform cărora pieţele în aer liber ar fi focare de boală. „Este o panică fără niciun motiv”, a declarat ea pentru AFP.

Yang are sticle cu dezinfectant cu care îşi curăţă taraba de mai multe ori pe zi, conform cerinţelor din regulament.

În trei pieţe din oraş, o echipă AFP a constatat că erau în continuare comercializate animale vii – ţestoase, broaşte, peşte sau crustacee, dar nu şi păsări de curte sau mamifere terestre.

În străinătate, existenţa acestor pieţe suscită îngrijorări, în special în Australia, unde premierul Scott Morrison a declarat că redeschiderea lor este „de neînţeles”.

„Trebuie să protejăm lumea de surse potenţiale de epidemii cu acest tip de virus”, a spus el la televizor săptămâna aceasta.

În Statele Unite, directorul prestigiosului Institut Naţional de Boli Infecţioase, Anthony Fauci, a declarat pentru Fox News că aceste pieţe ar trebui închise „imediat”.

„Prejudecăţi”

La Beijing, cotidianul naţionalist Global Times a sărit marţi în apărarea pieţelor stradale, denunţând „prejudecăţile” occidentale şi ideea „ridicolă” de a le închide.

Dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat statelor să interzică vânzarea animalelor sălbatice, nu a susţinut în niciun fel închiderea pieţelor, notează AFP.

În Wuhan, majoritatea comercianţilor intervievaţi de AFP au spus că nu au vândut niciodată animale sălbatice. Însă, în piaţa Tiansheng, doi vânzători au mărturisit că nu mai vând anumite specii de broaşte şi broaşte ţestoase în urma înăspririi reglementărilor.

Concurenţă

Unii consumatori susţin la rândul lor că rămân fideli pieţelor stradale. „Produsele lor sunt mereu proaspete”, a declarat doamna Chen, în vârstă de 40 de ani, adăugând că apreciază mărfurile „bune şi ieftine”. Criticile privind igiena precară „sunt pur şi simplu greşite”, a spus ea.

Cu toate acestea, chinezii mai tineri tind să favorizeze supermarketurile. Potrivit unui studiu publicat anul trecut de iiMedia, majoritatea consumatorilor preferă să îşi facă cumpărăturile din supermarketuri. „Există mai multe lucruri în supermarket”, a explicat Jiang Yonghui, un tânăr de 20 de ani din Wuhan.

Foto: Piață din China / sursa: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. China va da lumii încă o pandemie, chinezii nu se pot debarasa de obiceiuri. Xi și mafia de la Beijing vor musamaliza iarăși începutul până când un alt virus chinezesc va scăpa de sub control.

  Sper că restul țărilor au învățat lecția.

 2. În acest caz se impune, vorba lui Trump, carantinarea Chinei. Și nu doar a Chinei ci și a altor țari cu condiții igienice precare. Dar asta ar presupune să-și sacrifice occidentalii scumpa libertate de circulatie și să se apuce de lucru. Lucru adevărat, nu „inovare”, diversificare culturală, audituri, avocățeală și fel de fel de nimicuri artificiale care ascund de fapt șomajul. Cum să nu mai experimenteze tineretul occidental alte culturi? Cum să pună ei mâna pe sapă? Nu mai bine aduc sezonieri fie și cu riscul să facă cu ei schimb de boli transmisibile?

 3. Piete pot redeschide cate si cand vor, atata timp cat laboratorul in care modifica virusi este inchis.

  • Corect, o observație cât se poate de justă; aia cu piața de animale vii e praf în ochii naivilor utili.

 4. Si daca virusul a fost adus de americani ?

  • sau de extrateresti

  • Poate de Băsescu?

  • Bag seama in Savushkina 55 se știe cum că americanii sunt cei ce s-au tot jucat in ultimii ani cu coronavirușii găsiți la specia de lilieci de Zhoushan și tot ei, americanii, sunt și cei care s-au mai și lăudat in revistele de specialitate cum că au reușit să modifice coronavirușii găsiți astfel incât să atace „țintit” celulele pulmonare umane…! Măi să fie!
   PS. Mai ridicați și voi privirea din monitoare, că v-au spălat de tot pe creiere tătucii de la GRU…!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.