G4Media.ro

Pesticide: Număr mare de alimente cu depășiri ale nivelului maxim admis de…

Pesticide: Număr mare de alimente cu depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil în fermele de creștere a păsărilor din România; salata și ceapa verde, printre cele mai contaminate legume

75 de probe prelevate din fermele avicole din România în 2019 au conținut depășiri ale nivelului maxim admis de Fipronil, un pesticid care nu ar mai trebui utilizat, fiindcă a fost interzis în UE, transmite publicația Lantul Alimentar. Din totalul probelor, 13 au fost prelevate din grăsimea găinilor ouătoare, iar 62 din ouă. De menționat că în anul anterior nu a fost raportată nici măcar o singură probă contaminată cu Fipronil.

La începutul anului 2019, a fost confirmată utilizarea Fipronilului într-o fermă din județul Teleorman.

De precizat că pesticidul, utilizat ca insecticid, a fost depistat și în probe din alte state europene, de pildă Olanda, în iunie 2018 fiind retrase din supermarketurile germane 73 000 de ouă provenite de la fermele olandeze.

Salata verde, ceapa verde, dar și castraveții cornișon din România au conținut de asemenea reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis. Cea mai mare concentraţie a fost pentru ciprodinil 17,364 mg/kg detectată în salată, potrivit Raportului publicat recent de ANSVSA.

În ce privește produsele agro-alimentare aduse din import, cele mai contaminate cu reziduuri de pesticide sunt merele din Republica Moldova și Polonia, strugurii de masă din Macedonia de Nord, ardeii, pepenii și rodiile din Turcia, prunele din China.

Foto: Pexels.com

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

  1. Pai exista o singura solutie: interzicerea totala a pesticidelor, insecticidelor, fungicidelor, etc…
    Vor fi recolte mult mai slabe, dar mai sanatoase.
    Poti trai mult mai bine daca mananci pe zi 50g carne si nu 1kg, 1 cartof fiert si nu 5 portii de cartofi prajiti, o felie de paine si nu 3 franzele, 100g fasole fiarta si nu 1kg fasole cu carnati afumati.

    • Problema nu e cât mănînci ci faptul că toată industria alimentară se bazează pe producție în exces fiindcă se aruncă cca 60% datorită modului în care se transportă și se depozitează. Producția mai aproape de consumator ar fi soluția, dar ar scoate din joc marile firme exportatoare….

    • CORECT , Ana !

  2. Ma mira ca nu sunt mentionate lamaile turcesti care miros a soricioaica de la cativa metri cand te apropii de ele.
    Oricum e foarte grav ca astfel de substante cancerigene sunt in exces in mancarea noastra.
    Ce masuri s-au luat? In Germania au fost retrase acele oua dar la noi ce se face, se constata si se lasa pe raft???!!!!

  3. Auzi diversi cetateni la TV ca prefera produse romanesti. In special acei cetateni sunt batrini. Nu trebuie acuzati, asta e o nostalgie a virstei.Adevarul este ca fermele noastre nu au ingineri pregatiti, unele nu au de loc, tara asta nu are servicii de analiza unificate, de reactie rapida. Asa ca ne dam sanatatea pe mina unor bisnitari . Cunosc cazuri din renumita comuna care produce legume, Matca, care spuneau ca aceste produse sunt pentru consum propriu, iar aceste produse sunt pentru piata. Multi nici nu stiu sa citeasca corect modul de folosire al unor produse de tratament, asa ca stabilesc din ochi concentartia, plus ceva in plus pentru siguranta.Avem insitutul de cercetari alimentare din Galati, ar putea sa fie centru national de control alcalitatii produselor alimentare, inclusiv al celor de import. Sa se faca o anlaiza , apoi un STAS pentru o mincare acceptabila(nu e nevoie sa cercetam noi, il luam de-a gata de la alte tari europene) si apoi sa porneasca controale .Din acest motiv, cred ca unele produse din tari din afara, exclusiv Turcia, unde este acelasi talmes -balmes, sunt mai sigure decit ale noastre

    • de acord,avem institutii cita frunza si iarba,pbl e ca sunt cam nepregatiti,in rest ,tot ce intra
      din turcia si alte state fara minim de control sunt ,,bombe” ,iar mai nou se zice ca si tefalul,
      renumitele tigai sunt nocive,iaca citi factori contribuie la cresterea incidentei cancerelor,
      pe mine ce ma mira ca oameni care locuiesc la tara cumpara cu drag si spor din comert aproape tot

    • Acum 2 ani cand in Olanda a iesit in presa scandalul cu Fipronil, au lichidat toate (Toate) fermele avicole in cauza. Asta a dus acum 2 ani la dublarea pretului la oua in Europa. Chia fostul ministru Daea se mira ca prostul ca s-au scumpit ouale si ca supermarketuri.
      I-a sa vedem daca se va face vreo retragerr acum in Romania. Pun pariu ca nu!

  4. Subvențiile au ajuns pe mâna unor analfabeți, care din foști tractoriști au ajuns așa ziși fermieri, care nu au nicio pregătire în domeniul agricol ei erau învățați doar să fure și să se fofileze de la muncă. În goana după producții cat mai mari nu se mai ține cont de poluare , de pânză de apă freatică sau de sănătate oamenilor. Dacă aceste subvenții au să ajungă pe mâna celor cu studii superioare și după niște condiții extrem de stricte alta ar fi fața agriculturii românești.

    • Parerea mea este ca si aceasta supraalimentare a populatiei are scopul de a mai reduce nr. celor cu.resurse reduse si a celor care nu isi permit sa consume produse din surse sigure.

  5. Noi am ajuns tara exportatoare de materie prima de cea mai buna calitate si importam produse finite de proasta calitate , expirate , cangerigene . Exportam grau si importam paine congelata de proasta calitate , exportam animale vii si importam carne congelata de 40 de ani.
    Sa ne fie rusine ca o tara cu asa potential agricol nu ne asiguram 100% hrana proprie , de am ajuns sa exportam si mana de lucru ieftina care lucreaza si aduce profit altor tari .

    • Painea congelata se face la noi in tara aiuritule. Din articol puteai sa vezi ca producem porcarii nu doar importam, dar e greu sa citesti si sa si intelegi.

  6. Se pare că ANSVA își face treabă,când vom fi protejați de legi stricte de siguranță alimentară ?Ce face ANSVA cu datele obținute,cine ia măsuri împotriva celor care folosesc aceste pesticide daca ele sunt interzise in UE sau le folosesc in exces pe cele care se utilizează ? Pentru importuri nu exista niste reguli stricte ,ce pot și ce nu pot conține produsele alimentare ? Din păcate democrația din Romania seamănă mai mult cu anarhia.

  7. A trebuit sa vina PNL sa se faca si controale mai corecte, de aia anul trecut nu s-a raportat nimic contaminat cu Fipronil.

  8. „Pentru o viata sanatoasa consumati zilnic fructe si legume”. Putin penibila campania asta. Toate kkt-urile se discuta la TV: anticipate, cade se ridica guvernul X, pe TVR ruleaza mizeriile alea de telenovele asiatice si tot asa.
    Subiectele astea importante nu-si gasesc niciodata locul in presa. Sa stie și lumea ce lături sunt in piețe și in magazine.
    Hai tovarăși dați cu anticipatele că lumea va sta acasă in zilele respective. Uite așa, de-al dracului că nici un partid nu face nimic bun in țara asta. Nu știu cine mai e ministrul agriculturii, oricum e degeaba pentru prostime.

  9. Nu spunea rău acea profeție cum că vor avea loc multe catastrofe iar supraviețuitorii acestora se vor orienta pe loc către Dumnezeu… Și că vor fi alungate din țară vrăjitoarele și desfrânatii iar într o carte se spunea cum după ce s a aprins candela unuia dintre cei care s au sfințit în închisorile comuniste au venit la poartă niste femei vrăjitoare care ar fi dat sute de mii de euro să plece acela care le strică afacerile de acolo…
    Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preasfintei Nascătoare de Dumnezeu și a tuturor Martirilor si Mărturisitorilor din comunism, postcomunism și antecomunism te rog întoarce la bunătate și rugăciune pe vrăjmașii mei și adu la rugăciune și pocăință pe cei care stau sau muncesc în închisorile de pretutindeni…

  10. Dar oricum nu ne spune nimeni dacă păsările și alte animale din România sunt hrănite cu soia modificată genetic care a fost data românilor în alimentație și au făcut hepatită sau dacă mai sunt injectate cu hormoni plus că oricum cei care au grupa de sânge B ar trebui să evite carnea de pui, în orice caz cei care deja au fost afectați de mai multe interese ale unor firme ajung să beneficieze de Alimentația adecvată celor 4 grupe sangvine de dr Peter J D’Adamo și Alimentele, miracolul vindecării de dr Henry G Bieler și informatiile din Mafia farmaceutică și agro alimentară dar nu în ultimul rând de rugăciune…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.