G4Media.ro

Peste 6.000 de muncitori au murit în Qatar din 2010, la construcţia…

sursa foto: FIFA

Peste 6.000 de muncitori au murit în Qatar din 2010, la construcţia stadioanelor pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2022

În jur de 6.500 de muncitori migranţi, angajaţi la construirea stadioanelor din Qatar în perspectiva Cupei Mondiale de fotbal din 2022, şi-au pierdut viaţa începând cu anul 2010, scrie ziarul belgian La Derniere Heure.

Conform sursei, victimele, care lucrau la construcţia stadioanelor sau în infrastructură, ar fi din India, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Sri Lanka.

Pe de altă parte, potrivit The Guardian, numărul morţilor este cu mult peste 6.500, deoarece doar cele cinci ţări menţionate păstrează evidenţe. Qatarul a angajat mulţi muncitori din Filipine şi Kenya, state unde nu se se ţine evidenţa angajaţilor de peste hotare.

Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului din Qatar, majoritatea lucrătorilor migranţi au murit din cauze naturale, însă date certe nu există deoarece nu s-au efectuat autopsii.

Mulţi dintre angajaţii în construcţii au suferit din cauza condiţiilor de viaţă şi muncă precare, în contextul temperaturilor caniculare.

Guvernul de la Doha a menţionat că în jur de 2 milioane de muncitori străini lucrează în Qatar.

Muncitorii imigranţi din Qatar sunt în continuare exploataţi de angajatori, care-i ameninţă cu expulzarea, nu le virează salariul sau nu îl plătesc integral, susţinea Human Rights Watch într-un raport publicat în vara anului trecut. Abuzurile persistă deşi Qatarul s-a angajat să reformeze legislaţia muncii, ce face obiectul a numeroase critici referitoare la condiţiile de muncă ale imigranţilor, mai ales pe şantierele CM 2022.

Muncitorii imigranţi reprezintă peste 90% din cele 2,75 milioane de locuitori ai Qatarului.

„În ciuda unor reforme în ultimii ani, practica salariilor reţinute şi neplătite, precum şi alte abuzuri legate de remuneraţie, este persistentă şi generalizată la cel puţin 60 de angajaţi şi firme din Qatar”, indica HRW într-un comunicat.

HRW a chestionat atunci 93 de muncitori imigranţi, angajaţi de peste 60 de firme sau indivizi, şi a consultat documente oficiale şi rapoarte pentru a efectua ancheta sa.

Printre măsurile luate de Doha se numără un sistem electronic de protecţie a salariilor, menit să le detecteze pe cele neplătite. Eficacitatea acestuia a fost afectată de numeroasele cazuri în care marile companii nu au plătit salariile.

„Mor de foame, familia mea moare de foame acasă”, mărturisea pentru acest ONG un agent de securitate ugandez, care susţine că a primit doar o lună salariul de 329 de dolari între septembrie şi decembrie 2019.

Qatarul este una din puţinele ţări ce ar urma să înregistreze un excedent bugetar în 2020, potrivit unor previziuni, însă pandemia de coronavirus a afectat economia şi numeroşi angajatori nu-şi pot plăti angajaţii.

Sursa: Agerpres

Foto: Ahmad bin Ali Stadium din Qatar / Sursa: FIFA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. O sa boicoteze Neymarii,Mbapeii mapamondului si toti ranitii milionari din lume,discriminatii cu Ferrariuri acest campionat?O sa ingenuncheze pentru aia?
    Sau o sa se gaseasca cumva o cale de a da din nou vina pe „colonialisti” ,”rasisti”(a se citi rasisti care sunt albi evident)?

  2. Din cauza lipsei de alc ool intrau în sev raj și îi apucau bâțâitul la înălțime nu ca ai noștrii care au cr ăpat pat betonați be ți fiind adormeau în cofrage, așa s a construit casa poporului și canalul etc prin sacrificiul celor care nu voiau să muncească sau să fie membri de partid nu ca foștii U T C iști acum U S R iști

  3. Puneti mascati si blindate pe Tandarei, dar pupati in ur negrul de culare.

  4. 6000 de barbati au murit muncind ca salahori in conditii greu de imaginat?
    Feministele trebuie sa ia fluiere si sa defileze fara sutien pentru egalitatea de reprezentare a femeilor in constructia de stadioane . Oprimarea patriarhatului trebuie sa inceteze in Franta si Canada.

  5. Ar trebui ca toate statele să boicoteze turneul de fotbal….luati exemplul Norvegiei….!!…lăsați-i pe ăștia din est ,africa,oceania,toti araboii să participe…o rusine de turneu, după ce-au câștigat prin mită organizarea, acum au omorât mii de muncitori…rușine!!..să vă duceți dracului de nenorociți,….