G4Media.ro

Peste 500 de pagini și grupuri de Facebook suspectate de dezinformare în…

Peste 500 de pagini și grupuri de Facebook suspectate de dezinformare în Europa

Organizaţia civică Avaaz, care desfăşoară acţiuni de militantism cibernetic, a anunţat miercuri că odată cu apropierea alegerilor europene a semnalat peste 500 de pagini şi grupuri de Facebook suspectate că difuzează informaţii false în cadrul Uniunii Europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceste atenţionări au permis eliminarea unor postări care totalizau peste 500 de milioane de vizualizări în ultimele trei luni, conform ONG-ului.

Organizaţia, care a mai salutat în ultimele săptămâni închiderea de către Facebook a zeci de conturi din mai multe ţări europene, printre care Italia şi Polonia, în urma semnalărilor sale, a publicat online un raport paneuropean care detaliază amploarea unor reţele, de extremă-dreapta sau anti-UE, care practică dezinformarea sau difuzează conţinut ce îndeamnă la ură pe reţeaua de socializare.

În acest cadru, Avaaz explică faptul că a semnalat reţelei Facebook peste 500 de pagini şi grupuri suspecte, care sunt urmărite în total de aproape 32 de milioane de utilizatori şi care au generat peste 67 de milioane de interacţiuni (comentarii, like-uri şi share-uri) în ultimele trei luni.

În aceeaşi perioadă, postările legate de aceste pagini şi grupuri, care urmăresc deseori să instige la ură faţă de migranţi sau să denigreze Bruxellesul, au generat 533 de milioane de vizualizări, a calculat ONG-ul.

Conform Avaaz, Facebook a eliminat deja 77 de pagini şi conturi care i-au fost semnalate (în aprilie sau în mai), „care numărau în total de trei ori mai mulţi abonaţi (5,9 milioane) decât principalele şase partide europene de extremă-dreapta sau anti-UE”, mai exact Liga, AfD, VOX, Brexit Party RN şi PiS, care totalizează două milioane.

ONG-ul salută decizia Facebook de a închide aceste conturi, dar face apel la reţeaua de socializare să îşi intensifice eforturile.

„Facebook a permis ca mult prea multe activităţi suspecte şi materiale dăunătoare să fie răspândite. Trebuie să facă ordine şi să efectueze imediat verificări, la nivelul UE, pentru a detecta alte activităţi suspecte pe platforma sa”, cum ar fi conturi duble care contribuie la amplificarea unui mesaj sau paginile care îşi schimbă des numele pentru a-şi şterge urmele, concluzionează ONG-ul.

Cu sediul la New York şi specializată în militantismul online, Avaaz a lansat o companie numită ‘Correct the Record’, care urmăreşte să oblige Facebook să le arate tuturor celor care au vizionat materiale identificate ca fiind false de către serviciile de fact-checking articolele care le contrazic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Avaaz.org was co-founded by Res Publica, a „community of public sector professionals dedicated to promoting good governance, civic virtue and deliberative democracy,”[2] and MoveOn.org, an American non-profit progressive public policy advocacy group.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Avaaz
  https://en.wikipedia.org/wiki/MoveOn

  Fox News advisor David Rhodes and the network’s commentators Sean Hannity and Bill O’Reilly have also made accusations that MoveOn.org „owns” the Democratic Party and George Soros „owns” MoveOn.org.[34][35]

  = > dezinformare = naratiune care nu coincide cu cea a establishmentului liberal stangist european.

  https://www.breitbart.com/europe/2016/11/03/globalist-avaaz-attracts-dozen-supporters-anti-brexit-anti-trump-london-protest/

 2. O știre interesantă și îngrijorătoare totodată cu privire la inestimabila valoare a mărului discordiei în arsenalul ”războaielor” neconvenționale :

  https://www.nbcnews.com/news/world/russian-documents-reveal-desire-sow-racial-discord-violence-u-s-n1008051

 3. Deși avem noi problemele noastre și sunt destule, drăguțul de Mondial – ca să mai bage a șuntă- citează în engleză surse din alt-rightul american. Numai ei ne mai lipsesc : fox news și mai ales Breitbart. Care nu afirmă altceva decât că Partidul Democrat, cu tot cu pisici și câini, este în buzunarul – ghici cui ? – lui Soros.
  Pentru simetrie am citat mai sus nbcnew care dă de știre că rușii – potrivit unor documente – au intenționat să organizeze ciocniri rasiale în câteva state americane cu majoritatea de locuitori de culoare. Drăguț, nu ?
  Dar alt-right de la fox news și breitbart se piaptănă ca baba.

  De așa ceva ne arde ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.