G4Media.ro

Peste 400 din cei 500 de civili morţi descoperiţi în Bucea par…

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Peste 400 din cei 500 de civili morţi descoperiţi în Bucea par să fi fost ucişi prin împuşcare, declară primarul oraşului

Peste 400 din cei 500 de civili morţi găsiţi în gropile comune din oraşul ucrainean Bucea par să fi fost ucişi prin împuşcare, a declarat primarul oraşului, Anatoli Fedoruk, vineri, conform Kiev Post.

Anchetatorii ucraineni şi internaţionali care examinează rămăşiţele umane din Bucea estimează că aproximativ 85% dintre cadavre au răni cauzate de gloanţe aparent mortale. Această descoperire susţine acuzaţiile forţelor ucrainene că trupele ruse care au ocupat Bucea mai mult de o lună au comis atrocităţi şi, probabil, crime de război, a spus Fedoruk.

”Corpurile pe care le scoatem din gropi comune sau din morminte individuale săpate în grădini, parcuri, pieţe şi curţi – (majoritatea) au răni cauzate de gloanţe. Înseamnă că în Bucea au avut loc crime intenţionate, săvârşite cu sânge rece”, a subliniat el.

Unităţile Forţelor Armate Ucrainene (UAF) au intrat în Bucea pe 1 aprilie, unde au descoperit zeci de cadavre ale civililor împrăştiate pe străzile oraşului şi, ulterior, gropi comune. S-a estimat că una dintre gropi conţinea rămăşiţele a cel puţin 400 de civili. Unii dintre ei au fost găsiţi cu mâinile legate şi răni în cap cauzate de puşcă. Părea că au fost executaţi.

Guvernul ucrainean şi mulţi aliaţi, în frunte cu preşedintele american Joe Biden, au numit atrocităţile din Bucea dovezi ale unui ”genocid”.

Kremlinul a dezminţit afirmaţiile, calificând drept fake news relatările despre gropile comune şi civilii executaţi în Bucea. Pe de altă parte, relatările martorilor oculari, declaraţiile oficialilor ucraineni, cele ale mass-mediei internaţionale şi ale altor agenţii de presă independente ucrainene au demonstrat că atrocităţile respective au avut, într-adevăr, loc în Bucea.

Exhumarea rămăşiţelor şi a victimelor din cea mai mare groapă comună descoperită pe teritoriul unei biserici locale va fi probabil finalizată vineri, însă oficialii au mai descoperit cel puţin încă o groapă comună al cărei conţinut nu este cunoscut. De asemenea, căutările cadavrelor în fiecare clădire şi spaţiu deschis din Bucea sunt departe de a fi finalizate, iar numărul morţilor cu siguranţă va creşte, mai afirmă Fedoruk.

În portul Mariupol (sud), oraş ocupat de trupele ruse din a patra zi a războiului, autorităţile locale au acuzat autorităţile ruse că au îndepărtat intenţionat cadavrele civililor şi le-au distrus în crematorii, pentru a preveni investigarea la nivel internaţional a crimelor de război.

”Trupele ruse au început procesul de exhumare a cadavrelor care au fost îngropate anterior (temporar) în curţile clădirilor rezidenţiale, iar ocupanţii interzic înhumarea acestor persoane în morminte adecvate”, se arată în comunicatul autorităţilor din Mariupol.

Comunicatul mai precizează că autorităţile ruse transportă rămăşiţele umane într-o locaţie necunoscută şi a menţionat că intenţia Rusiei este de a le distruge în crematorii mobile care funcţionează în prezent în Mariupol.

Serviciile secrete ale Ucrainei au estimat că forţele ruse au adus treisprezece crematorii mobile la Mariupol pentru a elimina cadavrele atât ale civililor morţi, cât şi ale personalului rus ucis în lupte. Agenţiile de presă ucrainene au oferit o estimare a cifrei, dar nicio agenţie externă nu a confirmat acuzaţiile privind crematoriile.

sursa: News.ro, Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Au murit cand s-a inchis spitalul local si nu s-au mai putut opera la timp. Zici ca Putin asta e un fel de covit.