G4Media.ro

Peste 150.000 de israelieni au ieșit în stradă din nou împotriva reformei…

sursa foto: JACK GUEZ / AFP

Peste 150.000 de israelieni au ieșit în stradă din nou împotriva reformei juridice a Guvernului Netanyahu/ Cel mai mare număr de manifestanți din ultimele șase luni de proteste

Peste 150.000 de israelieni au protestat faţă de reforma judiciară a guvernului, în cadrul demonstraţiilor care au loc în fiecare sâmbătă, în timp ce grupurile care se opun acestui plan controversat care ar submina împărţirea puterilor în Israel au făcut apel la proteste de anvergură şi la o „zi a rezistenţei”, stabilită pentru 11 iulie, transmite EFE, citată de Agerpres.ro.

O mulţime uriaşă de protestatari a ieşit în stradă sâmbătă după-amiază pentru a se opune planului guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu, numărul participanţilor fiind cel mai mare din ultimele săptămâni, în condiţiile în care mişcarea de protest s-a intensificat recent din nou din cauza măsurilor guvernului de promovare a planului, care a agravat polarizarea în Israel.

Aproximativ 143.000 de persoane au protestat la Tel Aviv, potrivit presei, în timp ce organizatorii au estimat prezenţa a aproximativ 180.000 de manifestanţi. Grupuri de protestatari au blocat autostrada principală a oraşului, iar poliţia a intervenit pentru a-i împrăştia cu tunuri cu apă şi a arestat două persoane.

Aproximativ 15.000 de oameni s-au mobilizat şi în Haifa, la fel cum au făcut-o mii de oameni în oraşe precum Ierusalim sau Bersheva.

Astfel de demonstraţii au loc din ianuarie, sunt cele mai mari din Israel din ultimele decenii şi în martie l-au obligat pe Netanyahu să îngheţe temporar controversata reformă judiciară. Acest lucru i-a determinat pe membrii coaliţiei guvernamentale şi ai forţelor de opoziţie să participe la negocieri intermediate de preşedinţia israeliană, dar părţile implicate nu au ajuns la un acord şi discuţiile au fost suspendate.

Luni, 10 iulie, coaliţia încearcă să voteze în primă instanţă în parlament un proiect de lege care face parte din pachetul legislativ al controversatei reforme, care, potrivit criticilor, ar slăbi independenţa justiţiei şi fundamentele democratice ale Israelului.

Proiectul de lege pe care guvernul urmăreşte să-l promoveze luni ar elimina „doctrina privind caracterul rezonabil”, care permite Curţii Supreme să revizuiască şi să anuleze deciziile executivului pe baza faptului dacă sunt sau nu rezonabile. Dacă proiectul de lege este aprobat în primă lectură, atunci norma ar urma să fie votată în următoarele două săptămâni în alte două rânduri în plen pentru a putea fi aprobată definitiv.

În contextul demersurilor guvernului – din care fac parte şi grupări de extremă dreapta şi care este cel mai de dreapta din istoria ţării -, care încearcă să promoveze reforma în mod unilateral după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu forţele de opoziţie, mişcarea de protest intenţionează să „intensifice lupta” şi a convocat pentru marţi o zi de mobilizare unde speră să atragă mulţimi mari de oameni.

Conform planului, protestele vor începe la ora locală 8:00 (5:00 GMT) cu marşuri, convoaie auto şi acţiuni precum blocaje rutiere, urmate de o demonstraţie în faţa Aeroportului Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, la ora locală 13:00 (16:00 GMT), şi de demonstraţii în masă în oraşele israeliene începând cu ora locală 20:00 (17:00 GMT).

„Israelul nu vrea o dictatură” sau „o legislaţie dictatorială unilaterală şi periculoasă care va distruge economia, va afecta securitatea şi va duce la o ruptură în naţiune”, au spus organizatorii marşurilor, care fac apel la „intensificarea luptei” ca măsură de presiune pentru oprirea reformei judiciare.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...