G4Media.ro

Peste 100 de persoane ar fi fost ucise în Fâșia Gaza, în…

Photo by Oren ZIV / AFP

Peste 100 de persoane ar fi fost ucise în Fâșia Gaza, în timp ce mulțimea s-a năpustit asupra convoiului de camioane cu ajutoare / Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Cel puțin 112 palestinieni ar fi fost fost uciși și 760 au fost răniți în timp ce încercau să obțină ajutorul de care au nevoie disperată în Gaza, transmite BBC.

Mulțimile s-au năpustit asupra unui convoi de camioane pe drumul de coastă la sud-vest de orașul Gaza, în prezența tancurilor israeliene.

Armata israeliană a declarat că tancurile au tras focuri de avertisment, dar nu au lovit convoiul. Unii palestinieni spun că trupele au tras direct asupra lor.

Un martor palestinian a declarat pentru BBC că majoritatea celor care au murit au fost călcați de șoferii camioanelor care încercau să avanseze.

Imagini aeriene israeliene arată sute de oameni pe și în jurul camioanelor, în timp ce videoclipuri grafice postate online arată cadavre încărcate în camioanele de ajutor golite și într-o căruță cu măgari.

Dând cifrele de 112 morți și 760 de răniți, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a acuzat Israelul de „masacru”.

Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgență cu ușile închise pentru a discuta incidentul.

Franța a declarat că „focurile de armă ale soldaților israelieni împotriva civililor care încercau să aibă acces la alimente” sunt „nejustificabile”, iar președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că incidentul va complica eforturile mediatorilor de a negocia o încetare temporară a focului în războiul dintre Israel și Hamas.

Organizația medicală caritabilă MSF s-a declarat „îngrozită” și a cerut o „încetare imediată și susținută a focului”.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca Ministerul Sănătății din Gaza să anunțe că peste 30.000 de persoane, inclusiv 21.000 de copii și femei, au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului actual, la 7 octombrie. Aproximativ 7.000 de persoane sunt date dispărute și 70.450 au fost rănite, a precizat ministerul.

ONU avertizează asupra unei foamete iminente în nordul teritoriului, unde aproximativ 300.000 de persoane trăiesc cu puțină hrană și apă curată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...