G4Media.ro

Peste 1.700 de deținuți vor fi amnistiați în Republica Moldova. Proiectul de…

Sursa foto: Pixabay

Peste 1.700 de deținuți vor fi amnistiați în Republica Moldova. Proiectul de lege, votat de deputați în prima lectură: „Se urmărește reintegrarea în societate”

Peste 1.700 de deținuți vor fi amnistiați în Republica Moldova după ce deputații de la Chișinău au votat proiectul de lege în prima lectură, transmite Ziarul de Gardă.

Proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova a fost aprobat, joi, 9 decembrie, în prima lectură, cu votul a 73 de deputați.

Sub incidența amnistiei cad 1723 de deținuți, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar, în cazul celorlalți, ar putea fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului.

„Prin proiectul de lege se urmărește reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate, prin prevenirea și repararea prejudiciului suportat din cauza condițiilor rele de detenție, dar și o măsură de depopulare a instituțiilor de detenție, precum și descărcarea organelor Procuraturii și instanțelor de judecată de cauze penale, care trebuie examinate sau soluționate”, a declarat unul dintre autorii proiectului, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum si infracțiunile de corupție și conexe corupției.

Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propune ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții, stabilite în proiect.

Potrivit documentului, va fi creată o Comisie specială, care va analiza dosarele de amnistie. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor va prezenta Comisiei lista condamnaților care cad sub incidența acestei legi. Ulterior, vor fi inițiate demersurile către instanțele de judecată competente privind aplicarea unei soluții, cum ar fi absolvirea sau reducerea pedepsei condamnatului.

sursa: ZDG.md

Sursa foto: Pixabay / music4life

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Credeam că ăștia nu țin cu infractorii.

  2. Mai degraba reintegrare in Absolut.

  3. Umbra Maiestrului Tudoriel Tuadier ie atâta de marie, încât sie întindie die la Ieşi pânî la Chiîşînău. Piesiemnie că i-au rieievaluat.

  4. Drum bun in Europa!
    Via Romania!
    Si vom afla cu surpindere ca 1700 de romani sunt in Vest!
    🤣🤣🤣