G4Media.ro

Persoanele fără adăpost nu ar trebui arestate doar dacă miros – ministru…

Foto: Crisis

Persoanele fără adăpost nu ar trebui arestate doar dacă miros – ministru britanic despre modificările la legea vagabondajului, veche de 200 de ani

Un proiect de lege în Camera Comunelor i-ar putea incrimina pe cei care dorm sub cerul liber dacă provoacă o tulburare, inclusiv mirosuri „excesive”, relatează BBC News.

Peste 10 deputați ai Partidului Conservator de guvernământ susțin amendamente pentru a se asigura că se iau măsuri numai împotriva oamenilor care cerșesc și nu doar celor care dorm în stradă.

Ministra Educației, Gillian Keegan, a spus că cel mai important lucru este să sprijinim oamenii să nu mai stea pe stradă. Întrebată de Sky News dacă oamenii ar trebui arestați dacă au miros, ea a spus: „Nu, oamenii nu ar trebui arestați doar dacă au miros. Dar, desigur, ceea ce vom face este să luăm în considerare orice legislație”.

Ea a adăugat: „Desigur, dacă cineva acționează agresiv sau este o pacoste, atunci este diferit”.

Ministra Keegan a spus că este important „să obținem echilibrul corect”, spunând că lucruri precum comportamentul amenințător sau cerșetoria agresivă în apropierea punctelor de numerar „nu sunt acceptabile”.

O purtătoare de cuvânt a prim ministrului Rushi Sunak a spus că premierul a fost de acord cu ministra Keegan.

„Suntem de acord că nimeni nu ar trebui să fie incriminat pentru că este fără adăpost și nu are unde să locuiască, dar, în același timp, legislația noastră are prevederi în vigoare care sunt concepute pentru a ajuta poliția să abordeze comportamentul care ar putea face publicul să se simtă nesigur sau intimidat”, ea a spus.

Măsurile din proiectul de lege privind justiția penală, care se află în prezent în Parlament, urmăresc să înlocuiască Legea privind vagabondajul care datează din 1824 și care a fost amendată de câteva ori în ultimii 200 de ani.

Guvernul a promis că va abroga legea, care face din cerșetorie și dormitul în aer liber o infracțiune penală. Noul proiect de lege ar permite polițiștilor să acționeze împotriva celor fără adăpost care tulbură ordinea publică și, dacă nu se conformează, să emită o amendă sau să îi aresteze.

Cu toate acestea, criticii au susținut că definiția comportamentului neplăcut este prea largă și include lucruri precum provocarea de zgomot sau mirosuri excesive, precum și amenințarea sau cauzarea de daune proprietății.

Deputatul Conservator Bob Blackman a depus un amendament la proiectul de lege care ar cere guvernului să emită îndrumări consiliilor și forțelor de poliție cu privire la utilizarea puterilor în legislație.

Aceasta ar include afirmația că cerșitul sau dormitul în aer liber în sine nu echivalează cu o conduită nerezonabilă și că poliția „ar trebui să echilibreze protecția comunității cu sensibilitatea la problemele care îi determină pe oameni să se angajeze în cerșit sau să doarmă în stradă”.

Se spune că îndrumările ar trebui să includă, de asemenea, că legea nu ar trebui să fie utilizată în general împotriva persoanelor care dorm sub cerul liber, ci numai pentru persoanele care cerșesc atunci când nicio altă abordare nu este disponibilă în mod rezonabil.

Fostul ministru Conservator Sir Iain Duncan Smith se numără printre cei 11 deputați care îi susțin propunerile, alături de 21 de parlamentari din opoziție.

Cu toate acestea, potrivit The Times, peste 40 de parlamentari conservatori au precizat clar că vor vota împotriva propunerilor guvernului.

Proiectul de lege privind justiția penală a fost prezentat parlamentului de către fosta ministră de interne Suella Braverman, care a calificat dormitul sub cerul liber drept „o alegere a stilului de viață” atunci când făcea parte din guvern.

Ministra Keegan a spus că nu este de acord cu acest lucru, adăugând: „În mod normal, oamenii au avut multe greutăți înainte de a ajunge la acel punct”.

Deputata Liberal-Democrată Layla Moran, care a condus o campanie multi-partită pentru abrogarea Legii Vagabondajului, a declarat că „propunerile fără inimă” ale guvernului riscă să readucă legea „pe ușa din spate”.

„Guvernul ar trebui să-și asculte propriii deputați și să adopte o abordare plină de compasiune față de persoanele fără adăpost, în loc să stigmatizeze și să criminalizeze pe cei care dorm sub cerul liber”, a spus ea.

Organizația de caritate pentru persoanele fără adăpost Crisis l-a îndemnat pe ministrul de interne să asculte deputații și să „renunțe la aceste măsuri crude și inutile”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...