G4Media.ro

Percheziții și rețineri într-un dosar de înșelăciune în București: 20 de persoane…

Sursa foto: Wikipedia / Kt38138

Percheziții și rețineri într-un dosar de înșelăciune în București: 20 de persoane ar fi vândut telefoane fake pe OLX cu facturi fictive pentru tranzacții mai rapide/ Prejudiciul estimat de procurori este 250.000 de lei

Polițiștii Capitalei au efectuat 10 percheziții și au reținut 9 persoane într-un dosar de înșelăciune în București. 20 de persoane ar fi vândut telefoane pe OLX cu facturi false pentru tranzacții mai rapide, conform surselor G4Media. Prejudiciul estimat de procurori este 250.000 de lei.

Infracțiunile ar fi avut loc din 2018 până în prezent, iar mobilele erau vândute cu prețuri între 3000 și 6000 de lei.

Din cercetări, s-a stabilit că bănuiții ar fi prezentat, pentru a câștiga încrederea persoanelor vătămate, facturi de achiziție de la firme de profil, iar întâlnirile ar fi fost realizate în zone retrase, fiind predată, în fapt, o replică de telefon, într-o cutie sigilată ce părea a fi originală.

Comunicatul Poliției Capitalei

Ieri, 10 august 2022, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au pus în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară, în Capitală, și 19 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, fals și uz de fals.

Din datele și probele administrate în cauză de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5 a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 2018 – prezent, 20 de persoane ar fi înșelat aproximativ 70 de persoane vătămate cărora, în urma postării unor anunțuri pe un site, le-ar fi vândut telefoane mobile, cu prețuri cuprinse între 3.000 de lei și 6.000 de lei.

Din cercetări, s-a stabilit că bănuiții ar fi prezentat, pentru a câștiga încrederea persoanelor vătămate, facturi de achiziție de la firme de profil, iar întâlnirile ar fi fost realizate în zone retrase, fiind predată, în fapt, o replică de telefon, într-o cutie sigilată ce părea a fi originală.

Astfel, au fost puse în aplicare 10 mandate de percheziție domiliciliară, în Capitală și 19 mandate de aducere, mai multe persoane fiind conduse la audieri.

În urma probatoriului administrat, 9 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 38 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi sa fie prezentate magistraților cu propuneri legale.

Prejudiciul cauzat persoanelor vătămate este estimat la 250.000 de lei.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Cercetările sunt continuate de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, punere în circulație a unui produs purtând o marca identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, fals și uz de fals.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Pt. astia, doar Militia pe rit Vechi mai poate face ceva … Va zic ca functioneaza … Dar trebuie sa stii sa Dai … Conteaza si jocul de cuvinte … + ca trebuie sa simti c-a invatat lectia …

  2. Pai Dragnea numai la o singura deplasare in Maldive fura mai mult statul roman. Si uitati-va, acum e bine merci, isi roade in liniste furaciunile. Pentru cocalarii astia s-au facut 10 perchezitii si s-au deranjat cei de la Operatiuni Speciale. As putea pune pariu ca toata actiunea a costat mai mult decat valoarea telefoanelor iar de recuperat nu s-a recuperat nici un ban pentru pagubiti. Iar spre exemplu golanii Negoita, care au furat sume de ordinul sutelor de milioane sunt tratati cu menajamente si declarati nevinovati de judecatori.

  3. in anii 90 era plina piata de telefoane nokia contrafacute. pe vremea aia nu stiai daca e adevarat sau fake, toate semanau intre ele si doar eticheta made in finland sau made by nokia facea diferenta… stiu ca se vindeau telefoane nokia in cutii de carton ordinare pe care scria nokia chiar la reprezentanta conex sau alo, desi telefoanele adevarate aveau cutii frumos desenate, cu poze si sigla create profesionist.

  4. Vina apartine celor care cumpara asa ceva. Si magazinele online au partea lor de vina. Asa pacaleala se practica de zeci de ani de zile.
    Bine ca pe acestia i-au prins.

  5. Pana acum imi cumparam iPhone de pe net fiindca era ceva mai ieftin decat in magazin. N-am avut probleme, totul a fost ok. Dar am inceput sa ma uit la video-uri cu iPhone fake ca sa vad cum ar trebui sa-l deosebesc de original si concluzia a fost ca deja riscul e prea mare. Sunt prea bine facute. Asa ca ultimul iPhone (13 Pro) l-am cumparat din magazin tocmai din motivul asta – ca sa nu cumva sa dau peste un tzepar care sa-mi vanda un fake. Si pentru 10% diferenta de pret intre magazin si net chiar nu merita atata bataie de cap.