G4Media.ro

Percheziții ale procurorilor la Opera din Iași privind presupuse fraude financiare, sunt…

Percheziții ale procurorilor la Opera din Iași privind presupuse fraude financiare, sunt vizate directoarea Beatrice Rancea și firma Doinei Levintza

UPDATE 13.03: Autoritățile au ridicat documente și de la firma creatoarei de modă Doina Levintza, sub suspiciunea că erau decontate costume care în realitate nu ar fi fost livrate Operei, potrivit unor surse oficiale

UPDATE 12.52: Ministerul Culturii a confirmat într-un comunicat perchezițiile de la Iași și a anunțat că va pune la dispoziția procurorilor tate documentele cerute: ”Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”.

Articol inițial: 27 percheziții au loc luni dimineață și vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere într-un dosar cu fraude economice, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro. În anchetă, principala vizată este Beatrice Rancea, actuala directoare a Operei Română din Iași și fosta directoare a Operei din București.

Conform surselor, procurorii suspectează că din anul 2014 s-ar fi constituit și ar fi acționat în Iași și București un grup infracțional organizat condus de Beatrice Rancea grup la care ar fi aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului sunt suspectați că au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii, au mai explicat sursele citate.

Acțiunile acestora ar fi vizat delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. Concret, au mai explicat sursele G4Media.ro, scopul a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul instituțiilor de cultură pentru interesele proprii.

Autoritățile ridică documente și de la Ministerul Culturii.

Informația a fost inițial publicată de Ziarul de Iași.

(Foto: Beatrice Rancea – InquamPhotos / George Calin)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

 1. Sarlatani la orice pas , Doamne fereste !
  Mariti pedepsele ptr coruptie ! ( imposibil )

  • „sub suspiciunea că erau decontate costume care în realitate nu ar fi fost livrate”
   Păi PNDL-ul despre asta e vorba si… e cu milioane de lei/euro.
   Partidele politice cand deconteaza „consultanță” pe ce dau banii?
   Sau UE cand deconteaza „cercetare/inovare” in patria hoților

 2. Ooo da, asa cum a fost si prostia de la Opera din Bucuresti: niste frustrati angajati pe pile (deranjati de management) au dat o ‘anonima’ cum ca s-ar face fraude… timp pierdut inutil

 3. Stati linistiti, „Morticia” Rancea a intrat de jumatate de ani in PNL, tocmai pentru a avea imunitate in fata justitiei. Si-a asigurat „spatele”, prietenii stiu de ce! 🙂

 4. Ziarul de Iasi: „De ce a intrat Beatrice Rancea în PNL? Înscriere în partid taman când actualii colegi i-au trimis dosarele la Parchet
  14.09.2020.
  Beatrice Rancea s-a decis: a intrat în politică, mai exact în PNL, dar nu în vreo organizaţie din judeţul Iaşi, ci în cea din sectorul 5 din Bucureşti, care este condusă de Daniel Dragoş Tănăsoiu, şeful Corpului de Control al Primului Ministru, Ludovic Orban.
  Alegerea este surprinzătoare, mai ales că Beatrice Rancea locuieşte în sectorul I al Capitalei. Totul se întâmplă în mijlocul campaniei electorale, dar şi în mijlocul scandalulului cu iz penal de la Opera Iaşi (ONRI).
  Potrivit paginei de facebook a lui Daniel Dragoş Tănăsoiu , şeful Corpului de Control al Primului Minstru, Beatrice Rancea este de ieri „om politic”, mai exact membru PNL cu drepturi depline.
  “Beatrice Rancea, personalitate bine cunoscută lumiii artistice, a intrat în urmă cu câteva zile în PNL, fialiala sectorului 5 (…) În prezent, directorul general al ONRI, doamna Rancea a venit special, în dată de 9 septembrie , în Aleea Modrogan nr. 1, la lansarea candidaturiii lui Cristian Băcanu. Noua nostră colegă este încrezătoare că, împreună cu Nicuşor Dan şi Cristian Băcanu, vom aduce mult aşteptata schimbare din Bucureşti. Suntem din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai puternici”, a scris Daniel Dragoş Tănăsoiu pe pagină sa de facebook. Potrivit CV-ului , Daniel Dragoş Tănăsoiu a terminat Universitatea (privată de agronomie – n.r.) Bioterra, specializare drept, el fiind inginer mecanic. Referitor la Beatrice Rancea, din culisele scenei ieşene este cunoscută apropierea de vicepremierul Raluca Turcan.

  De altfel, apetenţa lui Beatrice Rancea pentru politică s-a manifestat de acum mai bine de opt ani, când era considerată că fiind o apropiată a lui Gheorghe Nichita, fost primar, aceasta apărând inclusiv în spoturile electorale ale fostului edil.
  Vizavi de această legătură cu fosta conducere a PSD, surse din cadrul ONRI au declarat că la un moment dat a fost emisă o decizie de suspendare a unui spectacol în care, potrivit scenografiei, în text se făceau aluzii la ex-primarul Gheorghe Nichita. Cu toate acestea, Beatrice Rancea se pare că şi-a găsit în cele din urmă calea pe linia politică. Şi asta, în plin scandal legal de gestionarea fondurilor la ONRI, fiind vorba aproximativ 2 milioane de lei cel puţin, bani cu care, după cum a afirmat fostul contabil şef al ONRI, s-ar fi încheiat contracte în mod discreţionar. Alte acuze aduse lui Beatrice Rancea de către angajaţi şi foşti angajaţi sunt legate de managementul resurselor umane, Rancea fiind acuzată de abuzuri legate de viaţa profesională a multora dintre ei.

  Şi dacă tot a ales organizaţia PNL a sectorului 5 condusă de şeful Corpului de Control al Primului Ministru, Beatrice Rancea nu este străină de această instituţie. Pentru perioada 2016-2017 cât a fost manager la Opera Română din Bucureşti, Rancea a fost verificată de CC al PM, în vremea cât premier era Viorica Dăncilă, iar ministrul Culturii era Daniel Breaz. Neregulile descoperite acolo sunt similare cu cele găsite la ONRI. Corpul de Control al PM a decis, ca şi în cazul Corpului de Control al Ministrului Culturii vizavi de ilegalităţile de la Iaşi, sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.”

  Ziarul de Iasi: „Beatrice Rancea şi Opera din Iaşi ajung sub lupa Comisiei antiabuzuri din Senat
  09.07.2020
  „Sindicatul de aici şi foşti angajaţi cu funcţii de răspundere au depus sesizări privind modul arbitrar în care s-au cheltuit trei milioane de lei daţi de Guvern anul trecut aici.
  O subcomisie de anchetă care să analizeze situaţia de la Opera Naţională Română Iaşi va fi înfiinţată în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României. Decizia a fost luată ieri ca urmare a sesizărilor depuse atât de fostul contabil-şef al ONRI, Simona Gogan, fostul şef de achiziţii al ONRI, Alina Gheorghiu, dar şi sindicatul ARTIS din cadrul ONRI.
  În sesizarea depusă, Simona Gogan face referire la ”modul discreţionar” în care Beatrice Rancea ar fi dispus cheltuirea celor trei milioane de lei , veniţi ca suplimentare de buget în decembrie , anul trecut, fără a avea semnătura şi avizul contabilului şef. Pentru că ar fi atras atenţia asupra derapajelor de la lege, atât ea cât şi şefa de la achiziţii, Alina Gheorghiu, ar fi fost “pedepsite”, una cu retrogradarea, iar alta cu desfiinţarea postului. În scrisoarea înaintată comisiei, Simona Gogan mai invocă şi “metodele prin care Beatrice Rancea scapă de persoanele incomode”: comisie de disciplină, contracte de muncă pe perioadă determinată, schimbarea organigramei.”

  Dna Beatrice e clienta veche a anchetelor de tot feluL!!!
  Apa de ploaie….

  • Un bun manager in primul rând trebuie sa cheltuiasca toti banii ca daca-i mai rămân dă rău

 5. rezolva SINISTRUL avocat tundorel

 6. Furt generalizat buajaja, păi cum dracu să se facă ceva in țara asta dacă se fură pe rupte!! Justiția nu există, dovada e faptul că fură fără frică.

 7. Astia ancheteaza prejudicii minore, DIICOT, DNA … doar le trebuie imagine sa se vada ca lucreaza! D-lor, de ce nu va legati de fraudele de la 1 mil de euro in sus, pana la miliarde de euro furate din romania!
  Mircea, fa-te ca lucrezi! Tineti minte mesajul lui Caramitru catre Dinescu ! Asa se fac ca lucreaza si bugetarii si toate institiile statului MAFIOT roman!

  Hoti nenorociti! Prejuditiile imense nu aveti voie sa le anchetati! Huuuuoooo speciali trantori ce sunteti!

 8. bey, ce se-ntampla in cultura? banii sunt necesari si nu sunt asa multi. daca e hotie sa fie giudecata pe drept. dara’ ne intrebam. de ce nu abcheteaza onor DNA -ul adevaratele tunuri si de c nu se recupereaza macar 25% din prejdiciu. sa ne amintim de varanu, popoviciu, bitner, nastase, dar si de recentii udrea, ionelu ala de la unifarm…cand milioane, de euro, sunt sifonati pentru partide, pentru regine diverse de la aeroporturi si vama aerului, trecand prin lemnul padurilor si betonul drumurilor gaurite si ajungand la ape..totul se jefuieste la scara larga si inalta. bani de bani nu mizilicuri cu un costum si o dama de opereta. procurorii dna, platiti regeste pentru a gasi punguta cu 2 bani gauriti. multumesc stat debil si inept.

 9. ce se intampla? din nou anchete spectaculoase, foc de artificii si nimic mai mult. energii pierdute pentru prejudiciul secolului in cultura. in acelas timp, onorabilii giudecatori din romania, il fac scapat pe don Nicu G. Patronu. mafiot cu rang inalt al mafiei rusesti, filiera republica moldova, un pericol absolut pentru siguranta unui stat civilizat. noo. onorabilii platiti cu sume fabuloase d noi toti, ei asa-zisi judecatori, aplica legea dupa ccr, nu dupa dreptul european fundamental. pericol public le spune ceva? de ce platim impozite domnilot judecatori? ca sa „aplicati” legi facute lautareste, de ipochimeni si infactori din parlament? unde este discernamantul vostru de cetateni plini si responsabili?

 10. ce se intampla? din nou anchete spectaculoase, foc de artificii si nimic mai mult. energii pierdute pentru prejudiciul secolului in cultura. in acelas timp, onorabilii giudecatori din romania, il fac scapat pe don Nicu G. Patronu. mafiot cu rang inalt al mafiei rusesti, filiera republica moldova, un pericol absolut pentru siguranta unui stat civilizat. noo. onorabilii platiti cu sume fabuloase d noi toti, ei asa-zisi judecatori, aplica legea dupa ccr, nu dupa dreptul european fundamental. pericol public le spune ceva? de ce platim impozite domnilot judecatori? ca sa „aplicati” legi facute lautareste, de ipochimeni si infactori din parlament? unde este discernamantul vostru de cetateni responsabili?