G4Media.ro

Pentru prima dată în istoria NATO, liderii statelor membre vor menţiona China…

Pentru prima dată în istoria NATO, liderii statelor membre vor menţiona China în declaraţia summitului, inclusiv investiţiile în infrastructura europeană

Alianţa Nord-Atlantică va face referire, pentru prima dată în istoria sa, la provocările reprezentate de China, în declaraţia finală a liderilor statelor membre ce va fi adoptată miercuri, la finalul Summitului de la Londra, transmite dpa, preluată de Agerpres. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a spus, înaintea summitului, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea, referindu-se inclusiv la investiţiile în infrastructura europeană.

„Recunoaştem că influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă”, indică proiectul declaraţiei liderilor celor 29 de state membre ale NATO.

„Am recunoscut acum, desigur, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea”, a susţinut secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea summitului.

El se referă la rachetele cu rază lungă de acţiune şi la rolul Chinei în regiunea Arctică, în Africa şi în investiţiile în infrastructura europeană.

„China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume”, explică Stoltenberg, care adaugă că obiectivul „nu este de a crea un nou adversar, ci doar de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor pe care China le ridică”.

Citește și

Liderii NATO se reunesc în summit aniversar la Londra, într-un context de divergenţe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Lumea fara China nu poate fi inchipuita. 🙂 /dev/null -ul si /proc -ul umanitatii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.