G4Media.ro

Liderii NATO se reunesc în summit aniversar la Londra, într-un context de…

Liderii NATO se reunesc în summit aniversar la Londra, într-un context de divergenţe

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică, notează dpa, preluată de Agerpres.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un ‘proces de reflecţie’ destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO, potrivit unor surse guvernamentale germane.

Evenimentele recente din nord-estul Siriei au stimulat un astfel de proces, preşedintele francez Emmanuel Macron stârnind o furtună de controverse prin remarca sa potrivit căreia NATO se află ‘în moarte cerebrală’. Alţi lideri, printre care cel mai notabil a fost cancelarul german Angela Merkel, s-au distanţat de aceste comentarii.

În octombrie, SUA şi-au retras trupele din nord-estul Siriei, fără a se consulta cu aliaţi din NATO. Decizia a lăsat cale liberă Turciei – stat membru al Alianţei – pentru a ataca miliţia kurdă aliată a Occidentului şi care a contribuit la înfrângerea Statului Islamic în regiune.

Alte câteva subiecte au tensionat Alianţa, în primul rând apelurile insistente ale lui Donald Trump adresate altor ţări, în special Germaniei, de a-şi creşte cheltuielile de apărare, simultan cu punerea sub semnul întrebării de către preşedintele american a valorii Alianţei şi a clauzei de apărare colectivă.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a prezentat noi cifre care arată că nouă state aliate au atins ţinta NATO de cheltuieli de 2% din PIB, urmând ca aliaţii din Europa şi Canada să-şi majoreze bugetele militare cu 130 miliarde de dolari în timpul preşedinţiei lui Trump.

Între timp, Turcia se dovedeşte un partener dificil, alegând să achiziţioneze tehnologie de apărare antirachetă de la Rusia în locul echipamentelor americane compatibile NATO.

Vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a replicat lui Macron, acuzându-l pe omologul său francez că este ‘în moarte cerebrală’.

Evenimentele de marţi de la Londra vor începe printr-un mic dejun de lucru între Trump şi Stoltenberg. Ulterior, preşedintele american se va întâlni cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

În marja summitului este programată o discuţie cu privire la Siria între Macron, Merkel, premierul britanic Boris Johnson şi Erdogan.

Marţi seară, cei 29 de lideri ai statelor NATO vor participa la o recepţie oferită de regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, recepţie urmată de o vizită la reşedinţa oficială din Downing Street 10 a premierului britanic.

Discuţiile oficiale vor începe de-abia miercuri, când este programată o reuniune de trei ore într-un complex de golf situat la nord de Londra. Pe agendă se află adoptarea a circa 50 de decizii vizând adaptarea NATO la ameninţări actuale şi viitoare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Doar priviti componenta NATO si rapid o sa inteleti ca lucrurile sunt in schimbare .

  2. TREI evenimente sunt vitale in aceasta parte de lume si nu numai , Alegerile din Marea Britanie , summitul NATO si procedura de impeachment din America . Functie de rezultatul acestora, lumea se va reaseza geopolitic .

  3. Cine dintre d-voastra poate anticipa ceea ce presedintele TRUMP va declara la acest summit ?

  4. Eu sunt mai degraba interesat ce va zice GERMANIA ?

  5. Anticipez ca presedintele Johannis va aduce in discutie atasamentul tuturor fata de aceasta alianta militara si cu totii , sefi de state fiind , isi vor declara adeziunea la nevoia de solidaritate.

  6. Nici America si nici Europa nu pot face fata singure vremurilor ce vin .Asadar ne asteptam cu totii ca aparteneta noastra la aceleasi principii democratice sa ne uneasca si nu sa ne dezbine .

  7. Maretia presedintelui TRUMP va decide oare solidaritatea tuturor celor ce au purces pe acelasi drum sau AMERICA FIRST va inlocui nevoia de unitate . Greu de spus si greu de anticipat , dar miine se va sti deja totul . O intrebare ce ne macina pe noi toti . IMPREUNA sau …….?

  8. Presedintele MACRON ne arata drumul clar de urmat .UE trebuie sa fie nu numai o putere economica ci si una militara . Nu avem alta alegere, nici prietenii ,nici dusmanii nu ne ofera o alta alternativa .De preferat ca America sa ramana alaturi de noi .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.