G4Media.ro

Pe toată Via Transilvanica, ziua 19 (și 20). Prin Poarta de Fier…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Pe toată Via Transilvanica, ziua 19 (și 20). Prin Poarta de Fier a Transilvaniei am trecut din Țara Hațegului în Banat (Turnul Sfatului)

Trecerea din Terra Dacica în Terra Banatica în cea de-a 19-a zi a aventurii noastre de la Putna și până la Dunăre a fost sărbătorită (se putea altfel?) cu cea mai grozavă ploaie de când pedalăm, după o fascinantă despărțire de Țara Hațegului și o a doua seară în care ne-am găsit calea la lumina plăpândelor faruri, notează jurnaliștii Turnul Sfatului.

În cei aproape 64 de km parcurși în cea de-a 19-a zi am ieșit din județul Hunedoara și am intrat în Caraș-Severin, pornind din Nucșoara și oprindu-ne în Oțelu Roșu.

Am încheiat, totodată, și traseul prin regiunea botezată – pe harta Via Transilvanica – Terra Dacica și am intrat în Terra Banatica. Și asta printr-un pas al cărui nume – Poarta de Fier a Transilvaniei – îndeamnă la căutat prin poveștile istoriei, începând cu cele despre bătăliile dintre daci și romani, socotite a fi avut loc aici.

Trecerea prin pasul care leagă depresiunea Hațegului de valea Bistrei se face – pe Via Transilvanica – pe terasamentul unei foste linii de cale ferată, cu cremalieră pe câțiva kilometri, scoasă din utilizare în vremea comuniștilor, dezafectată și vândută după anii `90.

Articolul complet pe Turnul Sfatului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...