G4Media.ro

Pe ce a cheltuit Curtea de Conturi banii UE dintr-un proiect anchetat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Pe ce a cheltuit Curtea de Conturi banii UE dintr-un proiect anchetat de Parchetul European: Conferințe de 1 milion de lei, Iphone-uri și aparat de cafea Miele pentru management

Parchetul European (EPPO) anchetează un proiect derulat de Curtea de Conturi a României în care au fost cheltuiți aproape 30 de milioane de lei, mare parte bani europeni. Peste 31% din valoarea totală au mers la Banca Mondială pentru asistență tehnică, în timp ce aproape 22% au fost dați unei asocieri de companii, arată o anchetă Context.ro.

Workshopurile și conferințele din proiect au costat peste 1 milion de lei;
Pentru materialele promoționale s-au plătit aproape 300 de mii de lei;
Aproximativ 200 de mii de lei s-au dus pe laptopuri, tablete și o imprimantă;
Telefoanele au costat 43 de mii de lei.

Context.ro a consultat documente ce au stat la baza justificării finanțării proiectului “CCR-SAI pentru cetățean”, dar și platforma de achiziții publice (SEAP), pentru a vedea cum a fost cheltuit bugetul. De asemenea, am solicitat Curții de Conturi să ne transmită care au fost cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, dar nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

Proiectul “CCR-SAI pentru cetățean” a fost implementat în perioada 2019-2023, iar valoarea totală a acestuia a fost de aproximativ 30 de milioane de lei, din care peste 25 milioane lei fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, cu o contribuție proprie a Curții de Conturi de aproape 5 milioane lei.

Obiectivul proiectului era “consolidarea capacității instituționale a Curții de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern în acord cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății”.

După ce Plenul Curții de Conturi a fost informat cu privire la demararea proiectului, doi vicepreședinți și doi consilieri de conturi ai instituției au propus să fie reziliat contractul de finanțare pentru proiect. Aceștia susțineau că Plenul Curții de Conturi nu a fost informat și nici nu a aprobat vreo analiză din care să rezulte necesitatea proiectului sau reorganizarea instituției și nici fondurile necesare cofinanțării din bugetul propriu, de aproape 5 milioane lei.

Însă președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, semnase deja un ordin prin care numise echipa de management a proiectului, 11 angajați ai instituției care urmau să încaseze venituri suplimentare. Potrivit cererii de finanțare, pachetele salariale ale echipei de management erau estimate la aproximativ 1,8 milioane lei.

Citește tot articolul pe Context.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. op ulenta pentru speciali (chiar daca cei din Curtea de conturi inca nu-s), foame pentru po pu li me