G4Media.ro

Patru alpinişti americani au căzut peste 120 de metri într-o râpă /…

Sursa foto: Pixabay

Patru alpinişti americani au căzut peste 120 de metri într-o râpă / Unul dintre ei a supravieţuit, a reuşit să urce şi a plecat cu maşina până la un telefon pentru a cere ajutor, deşi avea hemoragie internă şi traumatism cranian

Un alpinist care a căzut de la peste 120 de metri în timp ce cobora o râpă abruptă în munţii North Cascades din Washington a supravieţuit căderii care i-a ucis pe cei trei însoţitori ai săi, a mers până la maşina sa pe întuneric şi apoi a condus până la un telefon public pentru a cere ajutor, au anunţat marţi autorităţile, transmite News.ro, care citează The Guardian.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Alpinistul supravieţuitor, care nu a fost identificat public, a reuşit să se elibereze dintr-o încurcătură de frânghii, căşti şi alte echipamente după accident şi a reuşit să ajungă la destinaţie în ciuda hemoragiei interne şi a traumei craniene, a declarat Dave Yarnell, şerif adjunct al comitatului Okanogan.

Căderile de acest gen, soldate cu trei decese, sunt extrem de rare şi încă nu se cunosc multe detalii despre ceea ce a dus la aceasta, a declarat Cristina Woodworth, care conduce echipa de căutare şi salvare a şerifului. În urmă cu şapte ani, doi alpinişti au fost ucişi într-o cădere de pe El Capitan din parcul naţional Yosemite.

Grupul de patru persoane – inclusiv victimele, în vârstă de 36, 47 şi 63 de ani – escaladau Early Winters Spires, vârfuri zimţate despărţite de o crăpătură, populare printre alpiniştii din lanţul North Cascade, la aproximativ 160 de mile nord-est de Seattle. Alpinistul supravieţuitor a fost spitalizat în Seattle.

Grupul de patru persoane a avut parte de un dezastru în acea noapte, când ancora care le asigura corzile pare să fi cedat în timp ce coborau pe o râpă abruptă, încercând să ajungă la baza vârfului, a declarat Yarnell.

Aceştia au plonjat aproximativ 60 de metri într-o râpă înclinată şi apoi au mai căzut încă 60 de metri înainte de a se opri, a spus el. Autorităţile cred că grupul urcase, dar s-a întors când a văzut că se apropie o furtună.

O echipă de căutare şi salvare formată din trei persoane a ajuns la locul căderii, a declarat Woodworth. Echipa a folosit coordonatele unui dispozitiv pe care alpiniştii îl aveau asupra lor, care fusese împărtăşit de un prieten al bărbaţilor.

După ce au găsit locul, au chemat un elicopter pentru a scoate cadavrele unul câte unul din cauza terenului accidentat, a declarat Woodworth.

Luni, echipele de intervenţie au analizat echipamentul recuperat, încercând să descifreze cauza căderii, a spus Woodworth. Aceştia au găsit un piton – practic un mic vârf de metal care este înfipt în crăpăturile stâncii sau în gheaţă şi care este folosit ca ancoră de către alpinişti – care era încă prins în corzile alpiniştilor.

Pitonii sunt deseori lăsaţi în pereţi. Ei pot fi acolo de ani sau chiar decenii şi pot deveni mai puţin sigure în timp.

”Părea vechi şi uzat, iar restul echipamentului lor părea mai nou, aşa că presupunem că era un piton vechi”, a declarat Woodworth.

Alpiniştii se fixează cu ajutorul unor frânghii de ancore, cum ar fi pitonii sau alte echipamente de alpinism. Frânghiile au rolul de a le opri căderea în cazul în care alunecă şi, de obicei, alpiniştii folosesc ancore de rezervă, a declarat Joshua Cole, ghid şi coproprietar al North Cascades Mountain Guides, care practică alpinismul în zonă de aproximativ 20 de ani.

În general, ar fi neobişnuit să cobori în rapel de pe un singur piton, a spus Cole, adăugând că încă nu se ştie exact ce s-a întâmplat pe perete în acea noapte.

”În cele din urmă, dacă este posibil, am dori să obţinem mai multe informaţii de la partea supravieţuitoare”, a spus Woodworth.

Vârfurile sunt un loc popular de escaladă. Traseul pe care îl urmau alpiniştii, a spus Cole, era de dificultate moderată şi necesita deplasarea între gheaţă, zăpadă şi stâncă.

Dar condiţiile, cantitatea de gheaţă faţă de stâncă, de exemplu, se pot schimba rapid în funcţie de vreme, a spus el, chiar de la o săptămână la alta sau de la o zi la alta, modificând riscurile rutei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.