G4Media.ro

Patrioții de ocazie

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Patrioții de ocazie

Au trecut doar câteva zile de la sondajele care anunțau că încrederea românilor în Uniunea Europeană s-a prăbușit cu peste 20 de puncte în ultimii 8 ani, ajungând ca doar 46% să declare azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană, că politicienii de la vârful statului s-au și cățărat pe valul de euro-scepticism. Dacă românii au început să se uite strâmb la UE, de ce nu i-ar imita cei care-i conduc?

Prăbușit la rândul său în sondaje, președintele Klaus Iohannis a avut, săptămâna trecută, o reacție complet ieșită din graficele obișnuite la adresa Uniunii Europene. ”Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”, a declarat șeful statului, criticând formula de calcul pe baza căreia Bruxelles-ul a anunțat despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina.

La presiunea președintelui Iohannis, Comisia ar fi acceptat să revină asupra sumei de 10 milioane de euro, considerată derizorie de către autoritățile de la București. Fermierii români sperau să primească de vreo zece ori mai mult, dar fără să mai poată și demonstra pierderile cu hărtii.

Poate că președintele Klaus Iohannis nu va lăsa în urmă o Românie educată, dar o Românie euro-sceptică sigur lasă. În 2015, cam pe când prelua domnul Iohannis mandatul de președinte, numărul românilor care spuneau că apartenența la UE este un lucru bun era semnificativ mai mare, 68%, comparat cu media UE de la cea vreme, de 54%.

De atunci, încrederea în UE s-a prăbușit constant, fără că președintele să aibă vreo contribuție directă. Dimpotrivă, în primul mandat Klaus Iohannis a ținut linia pro-europeană în timp ce regimul Dragnea căuta să scoată România de pe orbita valorilor occidentale. În calitate de pro-european convins, Klaus Iohannis speră în continuare să ocupe una din funcțiile importante de la Bruxelles după încheierea mandatului la Cotroceni, vizând în principal funcția de președinte al Consiliului European.

Faptul că se bate pentru ca România să obțină mai mulți bani pentru fermieri e ok, acesta este rostul prezenței sale la ședințele Consiliului pe care speră se le prezideze într-o bună zi. Dar de aici până la a pune în discuție ”buna-credință” a Comisiei e cale lungă, pe care doar conspiraționiștii de profesie o străbat foarte repede și văd în spatele fiecărui gest al Bruxelles-ului un plan diabolic împotriva țărilor membre.

A înjura Comisia Europeană, ”birocrații de la Bruxelles”, a devenit o afacere rentabilă peste tot în UE, nu doar în România. Mereu sunt de vină alții pentru propriul tău eșec. 

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș a criticat vineri Comisia Europeană pentru că a aprobat punerea pe piață a unor produse alimentare ce conțin făină de insecte. El a argumentat astfel într-un comunicat de presă: ”Cultura noastră alimentară e cu totul alta în UE și nu văd de ce astfel de ingrediente ar trebui să facă parte din preparatele culinare pe teritoriul UE”.

Fost comisar european pentru agricultură și șef al grupului parlamentar Renew Europe, Cioloș a criticat ”rezultatul nepriceperii Comisiei Europene de a estima impactul public și politic și de a prevedea și contracara modul în care unele subiecte sunt folosite ca material de propagandă anti-UE. Subiectele de acest gen nu sunt evaluate corect de Comisia Europeană sau lideri politici europeni nici măcar din punct de vedere cultural. Astfel, toate măsurile pripite se întorc împotriva Uniunii Europene și o spun ca proeuropean”.

El a făcut aceste comentarii pornind la rezultatele unui sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media, care arată că la întrebarea „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, 33% au răspuns că aceasta este realitatea, 50% au spus că este instrument de propagandă împotriva UE, 16% nu pot aprecia, iar 1% nu au răspuns.

”Ca să fie limpede, Comisia Europeană sau orice altă instituție europeană NU are cum să forțeze pe cineva să mănânce insecte sau orice altceva. NU există subvenții acordate de Uniunea Europeană fermelor de insecte. Există o serie de decizii ale Comisiei Europene, pe baza unor evaluări tehnice, care autorizează comercializarea de produse alimentare ce conțin ingrediente din făină de insecte, dar alegerea este a consumatorului, iar regulile de etichetare clare, astfel încât oamenii să știe ce cumpără”, a mai spus Cioloș.

Prin poziția adoptată, Cioloș întreține la rândul său narativul anti-european bazat pe afirmația falsă potrivit căreia ”Bruxelles-ul ne obligă să mâncăm insecte”, chiar dacă intenția declarata a liderul REPER este să ajute UE să nu greșească pe viitor. Dar ce sens are să țipi la Bruxelles fraze de genul ”Cultura noastră alimentară e cu totul alta în UE și nu văd de ce astfel de ingrediente ar trebui să facă parte din preparatele culinare pe teritoriul UE” câtă vreme tot tu admiți că nu te obligă nimeni să mănânci proteine obținute din insecte?

Ieșirea lui Cioloș pare complet lipsită de sens și se explică doar prin dorința de a exploata o temă cu potențial de cules voturi facile.

 • Așa cum a explicat deja site-ul mapacuproiecte.ro, ”Uniunea Europeană a autorizat pentru consum aceste vietăți, pentru ca producerea și comercializarea lor să fie reglementate. Fluxul de imigranți din Asia a adus noi obiceiuri alimentare în Europa. Acestea nu pot fi interzise și trebuie reglementate, acoperite de o legislație. Totodată, insectele sunt prezentate de ONU ca o sursă alternativă formidabilă de proteine animale. Omenirea, tot mai numeroasă, are nevoie de surse de hrană. Autorizarea acestor surse nu conduce la impunerea lor consumatorilor. Uniunea Europeană cere ca producătorii să ofere informații clienților dacă anumite produse conțin proteine obținute din procesarea insectelor.”

În fine, nici liderul PSD, Marcel Ciolacu, n-a ratat momentul. Într-un interviu pentru România TV (post care oferă tribună narativelor rusești, conspiraționiste, anti-europene și anti-occidentale), Ciolacu a promis că după ce va ajunge premier va veni cu un program de guvernare în care accentul va fi pus pe „patriotismul economic”.

Găsim în discursul său o mulțime de narative cu substrat anti-occidental, de tipul „S-a dus vremea în care România închidea fabrici pe bandă rulantă și era o piață de desfacere pentru toată lumea!” sau proiectată viziunea sa etatistă asupra economiei în fraze aparent fără noimă: ”în perioadele de criză, statul trebuie să intervină pe o perioadă limitată. Dar nu e normal să nu lași o țară să nu aibă niciun nivel de trai (…) Altfel, vei avea o criză socială”.

Liderul PSD se pregătește intens pentru postul de premier, anunțând de pe acum că va juca rolul statului paternalist, care se îngrijește de toate și intervine puternic în economie. Elena Deacu a explicat pe larg în Economedia.ro Cum folosește statul român eșecul propriilor instituții pentru a interveni și mai puternic în piață.

N-a început bine campania electorală pentru alegerile din 2024 și politicienii români guvernează deja cu ochii pe sondaje și cu urechile ciulite la retorica anti-europeană a partidului extremist AUR, care crește în sondaje.

Ca orice lideri slabi, fără viziune pe termen lung, politicienii români nu se comportă ca o elită, care înțelege că rolul ei este să întoarcă un narativ periculos pentru țară, nu să se cațere pe el. Iar dacă ei, conducătorii țării se comportă așa, ce pretenții mai aveți de la oamenii de rând, manipulați de dimineața până seara de populismul mediatic în combinație letală cu disperarea unor politicieni care ar susține orice enormitate pentru o mână de voturi.

Am mai spus-o și o repet: România a ajuns într-un punct periculos, în care narativele anti-europene au făcut masă critică. Datoria liderilor politici adevărați este să facă tot ce le stă în putere să inverseze această direcție catastrofală, și anume ieșirea țării de pe orbita occidentală, pe care doar inamicii României și-o doresc.

Dar cum până la alegeri a rămas un an și ceva, tentația populismului va fi mereu mai puternică decât sentimentul responsabilității.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

 1. Titlul articolului era mai nimerit :
  „Perorații de ocazie”.

 2. Asta e clasa politica de la noi. Nu fac politica pentru popor, ci doar pentru ei si familiile lor.

 3. Asta e clasa politica de la noi.

 4. Lideri, care lideri ca sunt niste nulitati si asta se vede din educatia pe care o au. Facultati la misto, scoli de ofiteri, oameni care singura lor calitate este ca partidul i-a nominalizat pe niste pozitii de raspundere in schimbul unor bani dati in campaniile electorale.
  Nivelul e atat de scazut si foamea atat de mare incat i-ar trola pe Simon si Sosoaca si pentru un vot in plus.
  UE a ajuns in stadiul in care dezbate sexul ingerilor in loc sa vada cum este sub asediu pentru ca, ce sa vezi, a numit niste politruci habarnagii la conducere, cam aceasi poveste ca la noi.

 5. Dupa o pandemie care ar fi pornit de la un liliac, nu e putin pe contrasens sa ne apucam, noi europenii cu putere de decizie, sa inlesnim si sa stimulam obiceiuri culinare asiatice? Parca pe a3 am vazut copii olandezi degustand astfel de mancaruri, daca am vazut eu bine. E semn ca am invatat ceva din ceva? Asta e intrebare pentru cei care iau decizii.

  • Pentru cei care au muncit si au atras fonduri europene, felicitari si spor la treaba, UE este sigur cea mai buna comunitate de pe mapamond.

 6. Cam ai dreptate!

 7. Probabil sondajele arata rau pentru ei. Le sufla AUR in ceafa.

  Mai rau, un an de guvernare cu Ciolacu ca premier ar putea sa ii doboare de tot, pentru ca au probleme mari. PNNR-ul pare imposibil de continuat cu actuala majoritate politica, iar deficitul public e deja urias.

 8. Nu mai pune si tu atat la suflet.

  Ca, desi articolul era despre crestere segmentului de eurosceptici in Romania, tu tot de grija USR-ului suferi. Lasa ca exista viata si dupa USR-ul asta, se termina el odata si odata si ne linistim.

 9. „rezultatele unui sondaj realizat de Avangarde…”

  Domnul M Pieleanu nu era cumva cel despre care s-a arătat în presă că a susținut în mod constant PSD prin sondaje false, cu erori de până la 19% față de rezultatele reale?

  În acest context, oare pot fi credibile informațiile oferite de constantul colaborator al trustului Intact?

 10. Da, asa o fi pe planeta G4, Cioloș e de vina pentru scăderea încrederii în UE.

 11. Mda. Aș îndrăzni să-i amintesc lui Ciolacu că ”patriotism economic” înseamnă, între altele, o infrastructură rutieră modernă cu autostrăzi, căi ferate rapide și sigure, industrie navală modernă ( ptiu drace, iar vorbesc depre funie în casa spânzuratului ). Mai înseamnă, foarte pe scrut, dezvoltarea prioritară a domeniilor tari ale țării și proiecte care să vizeze oportunitățile României în producție, comerț, turism, cultură, educație și mediu. Proiect de țară pe termen lung. Pentru care clasa politică a avut la dipoziție peste 30 de ani. Restul e gargară.