G4Media.ro

Partidul Vazrajdane din Bulgaria reacționează negativ în privința planuilor de consolidare a…

Partidul Vazrajdane din Bulgaria reacționează negativ în privința planuilor de consolidare a prezenței NATO în țara lor

Politicienii bulgari au continuat să comenteze joi relatările conform cărora NATO ar putea cere Bulgariei să accepte o prezenţă sporită a Alianţei pe teritoriul ei, în contextul comasării de trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina, scrie agenţia BTA.

Preşedintele Rumen Radev a spus că speră o soluţionare a acestei crize prin dialog mai degrabă decât prin mai multe arme, în timp ce în parlamentul de la Sofia partidul Vazrajdane a dat citire unei declaraţii în care afirmă că acceptarea unei prezenţe NATO sporite în Bulgaria ar fi o ”trădare naţională”.

”Mă aştept ca criza din Ucraina să fie soluţionată prin intensificarea dialogului şi a măsurilor diplomatice”, a declarat preşedintele Radev joi în faţa presei. ”Trebuie să fie clar ca cristalul că o escaladare succesivă a tensiunilor (după o comasare militară reciprocă) va destabiliza nu doar regiunea noastră, ci întreaga Europă. Criza din Ucraina nu va fi soluţionată prin folosirea ameninţării forţei, nu va fi soluţionată prin mai multe arme şi mai multă putere militară, ci prin dialog şi diplomaţie”, a indicat şeful statului bulgar. El a ţinut să precizeze că deocamdată nimeni nu a cerut nimic Bulgariei.

La rândul său, ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev a menţionat că ”deciziile pe care le ia NATO sunt decizii în care Bulgaria se află pe picior de egalitate”. ”Insinuarea că cineva ne spune ce să facem şi că trebuie să facem ceea ce ne ordonă cineva este fundamental greşită”, a asigurat el.

Ministrul Stefan Ianev a postat pe 21 decembrie un comentariu pe Facebook în care a estimat că o desfăşurare suplimentară de trupe NATO în Bulgaria ar fi nejustificată, întrucât ”o asemenea decizie nu ar fi în interesul aliaţilor şi nici în interesul naţional al Bulgariei”. ”O astfel de dezbatere are potenţialul de a provoca o creştere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atât mai mult cu cât în stadiul actual nu există niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi pentru securitatea sa”, a mai argumentat el atunci.

A doua zi după postarea lui Ianev, premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că ”această chestiune (a sporirii prezenţei NATO în Bulgaria – n. r.) nu a fost discutată în Consiliul de Miniştri sau cu partenerii noştri. Declaraţiile asupra acestui subiect sunt strict opinia personală a ministrului apărării şi nu exprimă poziţia oficială a guvernului” bulgar, a clarificat noul şef al guvernului de la Sofia.

Ministrul Ianev a confirmat joi că guvernul bulgar nu a luat o decizie şi nu este cazul să se facă speculaţii despre ce ar putea sau nu să se întâmple. El a refuzat să comenteze o declaraţie în care premierul Petkov a spus că niciun ministru nu trebuie să emită o opinie proprie asupra unor chestiuni ce privesc Bulgaria în ansamblu. ”Când va veni momentul ca această chestiune să fie abordată în Consiliul de Miniştri, opinia va fi consensuală”, a asigurat ministrul bulgar al apărării, negând că între el, şeful guvernului şi ministrul de externe ar exista divergenţe în această problemă.

În acest timp, naţionaliştii bulgari din partidul Vazrajdane au promis să se împotrivească ”trădării naţionale”. ”Vazrajdane se opune desfăşurării unor trupe suplimentare în Bulgaria şi insistă asupra rezilierii acordului privind facilităţile militare comune bulgaro-americane pe teritoriul Bulgariei”, se arată într-o declaraţie a acestui partid citită joi în parlamentul de la Sofia.

”Nimeni nu a întrebat poporul bulgar dacă vrea să fie un membru al NATO sau să aibă trupe americane pe teritoriul bulgar (…) Nimeni nu ne-a întrebat dacă dorim să devenim un front împotriva Rusiei sau oricărei alte ţări”, argumentează partidul Vazrajdane în declaraţia citită de către deputata Elena Gunceva.

”Ne dăm seama că unii politicieni bulgari sunt dependenţi de ambasadele străine, dar istoria a arătat că nu există iertare pentru trădare. Bulgaria trebuie să-şi apere suveranitatea, iar acest lucru se poate face numai cu o armată bulgară independentă şi puternică”, a remarcat Gunceva, menţionând hotărârea partidului său de a rezista ”prin toate mijloacele în faţa ultimei dintr-o serie de trădări naţionale”.

În ziua în care ministrul bulgar al apărării considera inoportună o eventuală sporire a prezenţei NATO în Bulgaria, cotidianul ’24 Ceasa’ a relatat, citând surse ale sale neprecizate, că SUA exercită presiuni asupra Bulgariei pentru a accepta un contingent de cel puţin 5.000-5.500 de soldaţi americani care să fie transferaţi în această ţară din Germania. Rotaţia unui contingent consolidat al SUA poate depăşi termenul limită de trei luni pentru staţionarea trupelor americane pe teritoriul bulgar. Ca soluţie alternativă, prezenţa militară în Bulgaria şi România poate fi sporită prin prezenţa înaintată consolidată a unităţilor de luptă ale NATO.

Solicitat a doua zi de respectivul cotidian să comenteze această relatare, premierul Kiril Petkov a răspuns că ”deocamdată trupele nu au fost discutate în detaliu”. ”Aş mai dori să subliniez puternica noastră convingere că cea mai bună modalitate de a susţine politica UE şi a NATO legată de frontiera noastră estică este aceea desfăşurată prin mijloace paşnice şi democratice”, a completat premierul bulgar, relatează Agerpres.

Foto: Sofia, Bulgaria / Sursa: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Au si astia sosocii si hauristii lor platiti de la Kremlin

  • asta da PATRIOT nu ca primministrul Albanez care sarea in sus de bucurie ca tara sa a ajun COLONIE AMERICANA ca sa nu mai zic de CATEI nostri care fac la fel

  • daca am zis ceva de AMERLOCI gata stergeti comentariu?

 2. Bai Gigi nu știu câți sunt plătiți de Kremlin cert e că foarte mulți și la noi și la bulgari sunt lingăi de clante de ambasade occidentale și mari amatori de parade gat,plătiți de Soros!

  • Singurul cuvant care te descrie este M#13.Cat cuprinde.Bowle.

  • Popica, du-te frate in Rusia, in Belarus, daca-ti place asa de mult. Lasa-ne, frate! Voi astia „nationalistii lu’ peste prajit” sunteti cei mai looseri dintre looseri, nu intelegeti absolut nimic din ce se intampla in jurul vostru.

  • Gigi Duru și Alex sunt doi slugoi partari amatori de urinoterapie la fel ca idolul lor Ciolos!

  • Popica, vezi sa nu te scape Putin de la etaj

  • Ești îngrămădit, auzi la el, Sorescu, Bill Gates, oculta. Ba voi sunteți tâmpiți ?

  • Deci patriotism înseamnă sa îți lași Țara fara apărare adecvată ca na NATO si aliati te transforma in colonie eventual sa nu fi in NATO nici in UE sa nu ai trupe NATO pe teritoriul țării pentru întărirea capacității de aparare ca na te transforma in colonie si mult să zic ca tu ca Țara o poți apara singur împotriva Rusiei si ca daca colaborezi ești slugoi .
   Bai baiete tu chiar ne crezi prostii dute ba înapoi de unde ai venit din Rusia ca prosteala asta sa o vinzi la ai tai

 3. Iată ca si bulgarii au un partid naționalist in Parlament !
  ,,Dacă vrei libertate, fii mândru de ţara ta! Dacă vrei democraţie, păstrează-ți suveranitatea! Şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea ! ,,
  Donald J. Trump, cel mai mare Presedinte american de la Ronald Reagan incoace.

  • Esti un pap.agal cu motz .Si M#13 tie si celui mai mare presedinte de la Regan incoace.

  • Give me Liberty, or give me Death! – Patrick Henry

   Sunt un mare fan Nixon si Lincoln dar fără discuție noi o sa fim invidiați de toate generațiile următoare pentru ca am fost răsfățați de soartă prin șansa de a fi contemporani cu Președintele Trump.

   În privința bulgarilor, îi compătimesc pe de o parte dar îi și învinovățesc pentru ca nu au fost capabili sa aprecieze un mare patriot precum premierul Borisov. Vazrajdane, dacă confirma, poate deveni un excelent model pentru poporul nostru.

  • @Motz

   Give me Liberty, or give me Death! – Patrick Henry

   Sunt un mare fan Nixon si Lincoln dar fără discuție noi o sa fim invidiați de toate generațiile următoare pentru ca am fost răsfățați de soartă prin șansa de a fi contemporani cu Președintele Trump.

   În privința bulgarilor, îi compătimesc pe de o parte dar îi și învinovățesc pentru ca nu au fost capabili sa aprecieze un mare patriot precum premierul Borisov. Vazrajdane, dacă confirma, poate deveni un excelent model pentru poporul nostru.

  • @Motz

   Give me Liberty, or give me Death! spunea Patrick Henry

   Eu sunt un mare fan Nixon si Lincoln dar fără discuție noi o sa fim invidiați de toate generațiile următoare pentru ca am fost răsfățați de soartă prin șansa de a fi contemporani cu Președintele Trump.

   În privința bulgarilor, îi compătimesc pe de o parte dar îi și învinovățesc pentru ca nu au fost capabili sa aprecieze un mare patriot precum premierul Borisov.
   Vazrajdane, dacă confirma, poate deveni un excelent model nu doar pentru poporul nostru cât și pentru oricare alt popor care își prețuiește suveranitatea și dreptul la autodeterminare, departe de ingerintele tarilor beligerante cât și interesele lor meschine.

  • @Motz

   Eu sunt un mare fan Nixon si Lincoln dar fără discuție noi o sa fim invidiați de toate generațiile următoare pentru ca am fost răsfățați de soartă prin șansa de a fi contemporani cu Președintele Trump.

   În privința bulgarilor, îi compătimesc pe de o parte dar îi și învinovățesc pentru ca nu au fost capabili sa aprecieze un mare patriot precum premierul Borisov.
   Vazrajdane, dacă confirma, poate deveni un excelent model nu doar pentru poporul nostru cât și pentru oricare alt popor care își prețuiește suveranitatea și dreptul la autodeterminare, departe de ingerintele tarilor beligerante cât și interesele lor meschine.

   „Dați-mi libertate sau dați-mi moarte !”

  • Nihil sine Deo – postac adevarat
   Da acolo copy-paste pana ii iese textul pregatit cu sudoare si ruble.
   Mars la Simion si tata Putin

 4. Pana si bulgarii resping NATO , noi pozitia de ghiocel ca sa ne transforme in tinta.

 5. Nu e teatru de revistă ,
  E capra neomarxistă!
  Cântă, râde și dansează,
  Pe gay îi electrizează!
  Are un singur handicap,
  Azi e capra, mâine-i țap.

 6. Ăștia sunt de-alde AUR și PSD.Or să apară și la noi cat de curand curentul asta că la câți sunt plătiți de Moscova ca sa distrugă Romania ,nu m-aș mira !

  • Deja populatia la noi e indoctrinata impotriva vestului. Agentii rusilor sunt mult mai multi, posturile TV sunt platite indirect de rusi sau apartin mogulilor care urasc vestul, pentru ca vestul ii vrea prinsi pentru megafurturile lor si pentru batjocorirea romanilor, deci, manipularea pro-rusa a fost mult prea puternica, ajungandu-se ca, acum, rusii sa fie primiti chiar cu bratele deschise. Asteptati voi, dragi pro-rusi, ca veti vedea ce bine e sub rusi!!!! E ceea ce meritati, de fapt.

 7. Pana nu ii aud pe bulgari ca nu mai vor sa fie col.onia Germaniei, nu ii cred ca nu mai vor sa fie stat ocupat de NATO si vor sa devina o tara suverana cu armata independenta si puternica.

  si la ei li.n.s.ul de clantze e sport national, popor de slu.gi, ca romanii :))

 8. Ce de postaci rusi p-aici…

 9. Il vor pe daddy Putin in ei 😀 ?

 10. Plin de troli tradatori si lingai de bocanci sovietici pentru ruble sau prostie. Nationalismul nu aduce decat saracie pt mase si bogatie pt o nomenclatura. Asta si inseamna nationalism, prizonieri ai unei mandrii care se afla doar in capul unora. In viata e important sa fi fericit, sa traiesti decent si sa fi protejat si respectat, sa fo educat si sa ai dreptul la libera exprimare. astea se intampla in mare parte intr-o democratie, atat. In rest, oameni asupriti si elite ce se lafaie in miliarde si fac ce vor……voi astia care traiti pt ruble si faceti jocurile altora, mutati-va in Rusia daca e bine. Nu cunosc azi 1 rus sa nu vrea sa emigreze in UE. Romania cu tot cu prostii si coruptia ei PSD-ista traieste ce-a mai buna perioada din istoria ei. Asta supara le multi…inclusiv pe Putin.