G4Media.ro

Parlamentul Venezuelei a ridicat imunitatea președintelui auto-proclamat al țării, Juan Guaido, și…

Parlamentul Venezuelei a ridicat imunitatea președintelui auto-proclamat al țării, Juan Guaido, și a permis punerea sa sub urmărire penală/ Guaido: Dacă regimul îndrăzneşte să mă răpească şi să dea o lovitură de stat, vom răspunde hotărât

Adunarea Constituantă venezueleană i-a ridicat marţi imunitatea şi a autorizat urmărirea penală pentru uzurpare de funcţie împotriva preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de peste 50 de ţări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Adunarea Constituantă a votat în unanimitate pentru „a autoriza continuarea urmării penale angajate contra deputatului” opoziţiei Juan Guaido în faţa Curţii Supreme, a anunţat preşedintele acestei instituţii, Diosdado Cabello.

„Dacă regimul îndrăzneşte să mă răpească şi să dea o lovitură de stat, vom răspunde hotărât”, a scris Guaido pe contul său de Twitter, după ce Adunarea Constituantă a decis că poate fi urmărit penal. El a adăugat într-un alt mesaj că a discutat deja cu lideri din întreaga lume şi că „uzurpatorii nu vor să pună la încercare hotărârea comunităţii internaţionale”.

Marţi, liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a declarat că se teme că va fi arestat în zilele următoare după decizia Curţii Supreme de a-i ridica imunitatea parlamentară.

„Ei pot încerca să mă răpească”, a declarat jurnaliştilor Guaido.

„Ştiţi cum acţionează regimul. Nu este nici măcar persecuţie, este inchiziţie”, a apreciat opozantul de 35 de ani care nu recunoaşte sancţiunea celei mai înalte instanţe juridice venezuelene.

Atât Curtea Supremă, cât şi Adunarea Constituantă sunt considerate ca supuse puterii în exerciţiu de către opoziţie, toţi membrii lor fiind numiţi drept chavişti, după numele defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Cele două organisme „nu au calitatea de a percheziţiona sau ridica imunitatea”, a subliniat Juan Guaido căruia i se reproşează că nu a respectat o interdicţie de părăsire a teritoriului Venezuelei.

Guaido a sfidat această decizie luată în 29 ianuarie de Curtea Supremă, părăsind clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, în Brazilia, în Paraguay, în Argentina şi în Ecuador, de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lunii martie.

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a provocat marţi autorităţile de la Caracas să îl aresteze, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, transmite DPA.

Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut ca atare de peste 50 de ţări. El este acuzat a încălcat interdicţia de a părăsi ţara impusă de Curtea Supremă şi a început un tur în America Latină în februarie, pentru a-şi mobiliza susţinătorii, însă nu a fost arestat în martie, la revenirea în ţară, aşa cum ameninţaseră autorităţile.

Curtea Supremă a cerut luni Adunării Constituante să clarifice situaţia imunităţii lui Guaido.

Adunarea a fost înfiinţată în 2017 de regimul condus de preşedintele Nicolas Maduro, pentru a prelua atribuţiile parlamentului, singurul organism controlat de opoziţia venezueleană. Maduro a fost reales anul trecut în urma unui proces electoral contestat de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

În Venezuela, la penuria de alimente, medicamente şi apă potabilă s-a adăugat în ultimele săptămâni şi o criză a energiei, manifestată printr-o serie de pene de curent la scară naţională, inclusiv în capitală.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Ce tupeu pe limbricul asta. Auzi la el, sa dea regimul „o lovitura de stat”.

    Pai lovitura de stat a dat el cand s-a autoproclamat, caraghios !!!, presedinte.

  2. Gresiti cand folositi in titlul articolului termenul: „PARLAMENTUL VENEZUELEI”.
    Termenul din titlu trebuie sa fie „ADUNAREA NATIONALA CONSTITUANTA”, un organ ilegal, creat in mod ilegal pentru a perpetua dictatura. Este o greseala mare care transmite o perceptie gresita a starii de fapt din aceasta tara. PARLAMENTUL VENEZUELEI este ADUNAREA NATIONALA, constituita ca rezultat al alegerilor din decembrie 2015. O alta greseala, la fel de mare, este cand spuneti: „PRESEDINTELE AUTOPROCLAMAT, Juan Guaido”. Juan Guaido este PORESEDINTE INTERIMAR, legal si legitim, de acord cu prevederile CONSTITUTIEI.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.