G4Media.ro

Parlamentul Greciei a fost dizolvat și un scrutin repetat a fost convocat…

Foto: Parlamentul Greciei

Parlamentul Greciei a fost dizolvat și un scrutin repetat a fost convocat pentru 25 iunie

Președinta Katerina Sakellaropoulou a emis luni decretul prezidențial de dizolvare a parlamentului și de convocare oficială a alegerilor pentru 25 iunie. Potrivit decretului, parlamentul rezultat se va reuni luni, 3 iulie. Decretul este semnat, de asemenea, de premierul interimar Ioannis Sarmas și de membrii cabinetului ministerial interimar.

Aceasta este doar a doua oară când Grecia are un parlament de „două zile” de la restabilirea democrației în 1974, precedentul fiind rezultatul alegerilor din mai 2012, care, de asemenea, nu au reușit să producă un guvern.

Vouli, parlamentul unicameral cu 300 de deputați s-a constituit luni, în urma rezultatelor alegerilor din 21 mai, când partidul Noua Democrație (ND, conservator), condus de fostul premier Kyriakos Mitsotakis a obținut 40,8% și 146 de mandate (cu cinci mai puține decât majoritatea absolută) și a declinat mandatul de formare a unui guvern primit de la președinta Sakellaropolou.

Ca urmare a refuzului lui Alexis Tsipras, liderul partidului SYRIZA (stânga radicală), clasat al doilea cu 20,1% și 71 de mandate și apoi al lui Nikos Androulakis, liderul PASOK (social democrat) cu 11,5% și 41 de mandate, clasat al treilea, după o întâlnire cu cei cinci lideri ai partidelor parlamentare –  au mai intrat în Vouli Partidul Comunist Grec (KKE) cu 7,3% și 26 de mandate și Soluția Greacă (EL, ultranaționalist) cu 4,5% și 16 mandate – președinta a Sakelaropolou a decis numirea unui guvern interimar condus de premierul Sarmas, a dizolvat parlamentul imediat după constituirea sa și a convocat scrutinul parlamentar repetat pe 25 iunie.

Noile alegeri se vor desfășura prin revenirea la vechea lege electorală care acordă un bonus de 20 – 50 de mandate partidului clasat pe primul loc cu scoruri de 25% – 40%. Scrutinul din 21 mai s-a desfășurat potrivit reprezentării proporționale integrale și în cazul repetării rezultatului pe 25 iunie, Mitsotakis și ND ar putea beneficia de o majoritate absolută confortabilă de 170 de mandate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Idem trebuie și la noi, alegeri anticipate să scăpăm de Hoții ăștia nenorociți.

    • Acestea nu sunt alegeri anticipate, ci repetate. Nu există niciun fel de comparație între cele două situații