G4Media.ro

Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israelului, sprijinul Iranului pentru organizația teroristă…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israelului, sprijinul Iranului pentru organizația teroristă din Fâșia Gaza și solicită o „pauză umanitară” a conflictului

Parlamentul European (PE) a condamnat joi atacurile teroriste „josnice” comise de organizația teroristă Hamas împotriva Israelului, exprimându-și în același timp „profunda îngrijorare” cu privire la situația umanitară din Fâșia Gaza, se arată într-un comunicat PE.

„În rezoluția adoptată joi cu 500 de voturi pentru, 21 împotrivă și 24 abțineri, eurodeputații condamnă cu fermitate atacurile brutale, își exprimă sprijinul față de Israel și poporul său și subliniază necesitatea de a «elimina organizația teroristă Hamas»”, potrivit comunicatului.

De asemenea, europarlamentarii cer eliberarea „imediată” a tuturor ostaticilor luați de Hamas și recunosc dreptul Israelului la autoapărare, „consacrat în dreptul internațional și limitat de acesta”.

„Ca atare, orice acțiune a Israelului trebuie să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar”, precizează PE.

De asemenea, Parlamentul European subliniază, că atât atacurile Hamas, cât și răspunsul israelian riscă să intensifice un ciclu de violență în regiune.

Prin urmare, eurodeputații solicită o „pauză umanitară” a conflictului și subliniază că atacurile asupra civililor și a infrastructurii civile, inclusiv a lucrătorilor ONU, a lucrătorilor medicali și a jurnaliștilor, reprezintă o „încălcare gravă a dreptului internațional”.

În același timp, europarlamentarii „deplâng profund” pierderea a „sute de vieți nevinovate” și rănirea altora în recenta explozie de la spitalul episcopal Al Ahli din Gaza. Rezoluția PE solicită o anchetă independentă în temeiul dreptului internațional pentru a stabili dacă a fost vorba de un atac deliberat și o crimă de război și, în caz afirmativ, solicită ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

Parlamentul este „profund îngrijorat” de situația umanitară din Fâșia Gaza

Parlamentul European subliniază, exprimându-și „profunda îngrijorare” cu privire la deteriorarea rapidă a situației din Fâșia Gaza, importanța diferențierii între poporul palestinian și aspirațiile sale legitime, pe de o parte, și grupul terorist Hamas, pe de altă parte.

Eurodeputații solicită comunității internaționale să continue și să sporească asistența umanitară acordată populației civile din zonă. Aceștia solicită Egiptului și Israelului să coopereze cu comunitatea internațională pentru a stabili coridoare umanitare către Fâșia Gaza.

Investigații privind rolul unor țări precum Iranul, Qatarul și Rusia în conflict

Rezoluția condamnă cu fermitate sprijinul Iranului pentru Hamas și alte grupări teroriste din Fâșia Gaza. Europarlamentarii își reiterează apelul de a include întreaga Gardă Revoluționară Islamică din Iran și Hezbollahul libanez pe lista UE a grupurilor teroriste și solicită o anchetă cu privire la rolul Iranului și al unor țări precum Qatar și Rusia în finanțarea și sprijinirea terorismului în regiune, mai arată comunicatul PE.

În același timp, ei denunță atacurile cu rachete din Liban și Siria în Israel și solicită o detensionare a tensiunilor în Ierusalimul de Est și în Cisiordania.

Asistența financiară acordată de UE Palestinei

Deși își exprimă sprijinul ferm pentru intensificarea asistenței umanitare pentru Fâșia Gaza, europarlamentarii solicită, de asemenea, Comisiei Europene să revizuiască în detaliu întreaga asistență financiară europeană acordată Palestinei și altor state din regiune, pentru a se asigura că niciun fond al UE nu finanțează în mod direct sau indirect terorismul. În același timp, aceștia subliniază că bugetul UE trebuie să ofere în continuare sprijin pentru consolidarea păcii și a stabilității în regiune.

Parlamentul este „ferm” în spatele unei soluții negociate de coexistență a două state

Subliniind necesitatea relansării imediate a procesului de pace, rezoluția reiterează sprijinul său ferm pentru o soluție negociată de coexistență a două state pentru Israel și Palestina, conform frontierelor din 1967, cu două state suverane, democratice, care să conviețuiască în pace și în condiții de securitate garantată, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state.

Preocupări legate de creșterea antisemitismului

Parlamentul își exprimă în cele din urmă îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de discursuri, manifestări și atacuri antisemite de la începutul atacurilor teroriste ale Hamas. Aceștia solicită Comisiei Europene și tuturor țărilor UE să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta siguranța cetățenilor evrei din UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...