G4Media.ro

Parlamentul European, apel către țările UE să garanteze dreptul femeilor la avort

Parlamentul European, apel către țările UE să garanteze dreptul femeilor la avort

Parlamentul European a adoptat un raport prin care solicită statelor membre UE să garanteze accesul femeilor la avort, denunțând faptul că unele țări au încă legi „extrem de restrictive” care interzic avortul, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor.

Votul dat joi a fost strâns: 378 de voturi pentru, 255 împotrivă şi 42 de abţineri, fiind precedat de o dezbatere intensă cu o zi înainte, în ședința de miercuri.

Raportul nu are caracter obligatoriu pentru statele membre, ci sunt recomandări care reflectă poziția Parlamentului European într-o chestiune care a generat dispute în unele state membre.

Europarlamentarii îndeamnă statele membre să protejeze și să consolideze sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor (SRHR), afirmând că dreptul la sănătate, în special drepturile asupra sănătății sexuale și reproductive, reprezintă un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen care nu poate fi în niciun fel diminuat și, în niciun caz, retras.

În raport, Parlamentul European declară că încălcările SRHR ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen.

Fără nominaliza vreun stat membru, Parlamentul European subliniază că unele țări au încă legi „extrem de restrictive care interzic avortul, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului”, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

Citește Raportul referitor la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor

Europarlamentarii își exprimă regretul că unele state membre permit medicilor și centrelor medicale să refuze furnizarea de servicii de sănătate din cauza așa-numitei „clauze de conștiință”, care ar pune viața femeilor în pericol.

În plus, Parlamentul European încurajează statele membre să se asigure că educația sexuală este predată în mod cuprinzător copiilor din școlile primare și secundare, deoarece educația SRHR poate contribui în mod semnificativ la reducerea violenței sexuale și a hărțuirii.

Sursa Foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. 378 la 255 e un vot strans? matematica ai facut la scoala?

 2. Domnul Cioloș, a votat reproducerea la bărbații, de noapte mintii acești neterminati

  • @Unul.
   De unde ai preluat enormitatea? Cu siguranta de la un jurnalist „profesionist”, care ori n-a inteles ori a tradus gresit.

  • Si barbatii nu se reproduc? Doar femeile?

   Am vazut stirea la care te referi, sunt pline siteurile ca activenews si r3m de panica pe tema asta

  • @Derian
   Termenul de « reproducere masculina » si « reproducere feminina » este impropriu utilizat la om sau alte fiinte sexauate. Se pot crea confuzii, cum ca unirea a 2 spermatozoizi sau 2 ovule ar putea genera viata.
   Reproducerea asigura perpetuarea speciei ; la protozoare si unele plante putem vorbi de reproducere asexuata, dar in rest e nevoie de un mascul + o femela.
   Putem vorbi insa de organe de reproducere masculine si feminine d p d v anatomic, fiziologic, functional.

  • Domnule unu , ai citit propunere? Poti indica unde scrie despre „reproducerea la barbati” daca textul este despre drepturile de sanatate si reproducere a femeilor? E link in text. Il copieze si cauti pe google Google traducere daca nu sti engleza si pui link-ul acolo.

   Chiar asa usor va lasati pacaliti de toti idiotii ? Textul vorbeste de drepturile femeilor la acces la servicii de sanatate in general, servicii de sanatate ginecologica decente in particular, ca statele sa infirmeze populatia feminina de necesitatea de a face analize pt depistarea cancerului si a altor boli, acces pt femeile sarace la tampoane gratuite, informatii corecte despre menstruatie (adica educatia aia sexuala mult hulita) , legi pt a pedepsi medicii care insulta femeile insarcinate (e plin internetul de povesti cu tratamente verbale injositoare mai ales cabd viitoarea mama e tanara si/sau saraca) sau persoanele care fac proceduri medicale fara consimtamantul lor accidental sau intentionat (in caz ca nu stiai exista fetite care sunt mutilate genital pt ca asa cred parintii ca vor fi fete cuminti, sunt persoane care au fost sterilizate cu forta pt ca sunt de o anumita etnie ,rasa, cetatenie , sau carora li s-a facut avort fortat etc).

   In fine ,daca te-ai informa si nu ai fi oaie care crede minciuni , ai vedea ca nu scrie nicaieri ca barbatii pot naste. Scrie doar acces la sistemul de sanatate si orograme de fertilitate indiferent de sex, orientare sexuala sau identitate de gen. Pe mine ma enerveaza astia cu identitatea lor de gen inventata de pe o zi pe alta. Daaaar , daca o femeie biologica se crede barbat dar ce sa vezi e insarcinata , mi se pare normal sa aiba acces la medici si clinici care sa o ajute sa nasca un copil sanatos, chiar daca mama vrea sa i se spuna tata si are deja barba. Biologic e femeie ca altfel nu avea uter si nu putea duce la termen sarcina. Copilul se va naste fie ca voteaza Ciolos sau nu . Oricum miza cea mare pare ca era avortul nu ce va spala voua unii creierii.

   Unii sunteti atat de dezinformati…partea trista ca cei care va dexinformeaza o fac cu intentie. Poate deschizi ochii si te intrebi si cu ce scop.

 3. 255 voturi impotriva – o cifra destul de ridicata. Ingrijorator in Europa anului 2021.

  • Da, destul de ingrijorator, daca scaderea populatiei active bastinase este incetinita prin importul masiv de migranti economici.

  • Plin siteul asta de persoane care își dau cu părerea fără sa fi citit, colegul Sincer, înainte de toate te rog sa te documentezi…..citește proiectul propus, pe urma dezbaterile….si pe urma ceva carti pe tema asta, etc….asa la dat din gura numai specialiști pe acest site

  • @@sincer
   Ah, vrei sa spui ca putem creste populatia activa bastinasa interzicand avortul ?! Nu vom obtine nimic, cine nu-si doreste copilul il va avorta ilegal.

  • @Corect
   Stimabile esti pe langa subiect. Nu exista niciun „proiect” de lege la nivel european pe aceasta speta.
   PE a analizat si votat ieri raportul Matic, care va servi ca referinta in PE si CE, dar ramane la latitudinea fiecarui stat aplicarea sau nu a recomandarilor din raport.
   Cat despre „reproducerea” masculina – citeste mai sus.

  • Postez a doua oara. @Corect. Stimabile esti pe langa subiect. Nu exista niciun „proiect ” de lege la nivelul UE pe speta in cauza. Ieri s-a votat in PE raportul Matic ( dupa numele initiatorului), care va fi o referinta la nivelul PE si a CE, dar fara obligativitatea fi acceptat la nivelul statelor membre. PS despre ” reproducerea masculina ” am scris mai sus

 4. G4 m de cate ori trebuie trimis un comentariu ca sa apara pe site?

 5. Avortul sa fie obligatoriu si garantat pentru USRisti