G4Media.ro

Parlamentul din Ghana votează pentru abolirea pedepsei cu moartea/ Anul trecut, şapte…

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Parlamentul din Ghana votează pentru abolirea pedepsei cu moartea/ Anul trecut, şapte persoane au fost condamnate la moarte, dar niciuna nu a fost executată

Parlamentul din Ghana a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, alăturându-se astfel unei lungi liste de ţări africane care au făcut acest lucru în ultimii ani, transmite BBC, citată de News.ro.

În prezent, ţara are 170 de bărbaţi şi şase femei condamnaţi la moarte, ale căror sentinţe vor fi înlocuite cu închisoarea pe viaţă.

Ultima execuţie a avut loc în 1993. Execuţia era sentinţa obligatorie pentru crimă în Ghana. Trădarea a fost, de asemenea, pedepsită cu moartea în Ghana.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea ghanezilor sunt de acord cu abolirea.

Anul trecut, şapte persoane au fost condamnate la moarte în Ghana – dar niciuna nu a fost executată.

Proiectul de lege de modificare a Legii privind infracţiunile penale a fost prezentat de deputatul Francis-Xavier Sosu şi a fost susţinut de Comisia pentru afaceri constituţionale, juridice şi parlamentare a Parlamentului.

O organizaţie de campanie cu sediul la Londra, Death Penalty Project (DPP), a lucrat cu Sosu pentru a obţine modificarea legii.

Într-o declaraţie a DPP se arată că Ghana este a 29-a ţară africană care aboleşte pedeapsa cu moartea şi a 124-a la nivel mondial.

În ultimii ani, multe state africane au abolit pedeapsa cu moartea, printre care Benin, Republica Centrafricană, Ciad, Guineea Ecuatorială, Sierra Leone şi Zambia.

Francis-Xavier Sosu Sosu a declarat că „în rândul condamnaţilor la moarte, deţinuţii se trezeau cu gândul că aceasta ar putea fi ultima lor zi pe pământ”.

”Erau ca nişte morţi vii: din punct de vedere psihologic, ei au încetat să mai fie oameni. Abolirea pedepsei cu moartea arată că suntem hotărâţi, ca societate, să nu fim inumani, necivilizaţi, închişi, retrograzi şi întunecaţi”, a mai declarat el.

El a adăugat că acest lucru ar deschide calea către o societate liberă şi progresistă care reflectă „credinţa noastră comună că sfinţenia vieţii este inviolabilă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...