G4Media.ro

Parlamentul din Estonia l-a ales președinte al țării pe directorul Muzeului Național,…

Sursa foto: Facebook/ Alar Karis

Parlamentul din Estonia l-a ales președinte al țării pe directorul Muzeului Național, care a fost singurul candidat la alegeri

Parlamentul din Estonia l-a ales marţi președinte ale țării pe directorul Muzeului Naţional, care va deveni al cincilea preşedinte de la revenirea la independenţă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, informează AFP, citată de Agerpres.

Alar Karis, biolog de formaţie, a fost singurul candidat la alegeri. El a fost propus de Partidul Reformei şi Partidul de Centru, membri ai coaliţiei de guvernământ.

Partidul de opoziţie de extremă dreapta EKRE, care a promovat anterior un alt candidat, a refuzat în cele din urmă să participe la vot.

Pentru a fi ales, un candidat la preşedinţia estonă trebuie să obţină minimum 68 de voturi sau o majoritate de două treimi din cele 101 locuri ale Parlamentului.

Karis a obținut luni, în prima rundă, sprijinul a 64 de deputați, iar marți, în runda a doua, a câștigat 72 de voturi.

În discursul său în faţa Parlamentului, noul şef de stat a promis că va fi „un bun partener al tuturor facţiunilor şi forţelor politice”.

Născut în 1958, Karis este genetician şi biolog al dezvoltării. El a studiat în Marea Britanie, Estonia, Germania şi Ţările de Jos. Alar Karis predă la Universitatea din Tartu.

El a ocupat funcţia de auditor general al Estoniei între 2013 şi 2018. Din 2017, este directorul Muzeului Naţional eston. Alar Karis îi va succeda preşedintei Kersti Kaljulaid din 11 octombrie.

Sursa foto: Facebook/ Alar Karis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...