G4Media.ro

Parlamentul canadian a recunoscut „genocidul” împotriva uigurilor din China

Parlamentul canadian a recunoscut „genocidul” împotriva uigurilor din China

Deputaţii canadieni au adoptat luni o moţiune fără caracter obligatoriu asimilând tratamentul rezervat de China minorităţii sale uigure unui „genocid” şi îndemnând guvernul condus de Justin Trudeau să facă acelaşi lucru, notează AFP, citată de Agerpres.

Moţiunea, depusă la iniţiativa conservatorilor (opoziţie), a fost adoptată în Camera Comunelor cu 266 de voturi din totalul de 338. Ceilalţi deputaţi, în special miniştrii guvernului liberal al lui Justin Trudeau, s-au abţinut.

Această moţiune recunoaşte că „uigurii din China au fost şi sunt supuşi genocidului”.

Pentru a-şi susţine cererea, deputaţii au subliniat „îndoctrinarea politică şi antireligioasă”, „munca forţată” şi „distrugerea siturilor culturale” pe care le suportă această minoritate musulmană din Xinjiang.

De asemenea, a fost adoptat un amendament la moţiune prin care se solicită mutarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 în cazul în care „genocidul” continuă.

Potrivit experţilor străini, peste un milion de uiguri se află în detenţie în lagăre de reeducare politică. Beijingul dezminte şi susţine că acestea sunt centre de pregătire profesională menite să îi îndepărteze de terorism şi separatism după o serie de atentate atribuite uigurilor.

„Conservatorii solicită guvernului liberal să respecte parlamentul şi să recunoască oficial că în China are loc un genocid”, a declarat liderul lor, Erin O’Toole, care de mai multe luni a cerut autorităţilor de la Ottawa să îşi înăsprească tonul împotriva Beijingului.

„Guvernul Canadei analizează extrem de serios orice acuzaţie de genocid”, a reacţionat într-un comunicat ministrul de externe, Marc Garneau, reamintind că Ottawa privilegiază o abordare concertată cu aliaţii săi cu privire la această chestiune.

Premierul Justin Trudeau a recunoscut vineri că „au fost semnalate uriaşe încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang”.

El a precizat, la finalul unei reuniuni a G7, că Ottawa se consultă cu partenerii săi din comunitatea internaţională cu privire la utilizarea termenului „genocid” deja folosit de administraţia lui Donald Trump.

Relaţiile dintre Canada şi China traversează o criză fără precedent de la arestarea, la sfârşitul anului 2018, a fostului diplomat canadian Michael Kovrig şi a compatriotului său Michael Spavor, acuzaţi de spionaj, la câteva zile după cea a unui responsabile a grupului Huawei, Meng Wanzhou, pe aeroportul din Vancouver.

Directoarea financiară a gigantului chinez a fost arestată la cererea justiţiei americane care vrea să o judece pentru fraude bancare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Nu mai bine ar ,,recunoaște” genocidul lor asupra amerindienilor cărora le-au furat țara!?

 2. de ce e cuvantul genocid scris intre ghilimele? chinezii ii extermina pe uiguri

 3. foamete in Yemen cauzata de razboiul houtini-sauditi? Da
  Genocid? Eh fiecare cu ce il doare.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rohingya_refugees_in_Bangladesh
  In Kosovo au intervenit rapid in Myanmar nu sunt interesati.
  Conservatorii astia canadieni un fel de pesedei de la noi.
  Freaca menta si vor si ei sa fie bagati in seama.

 4. Troli rusnaci, troli rusnaci dar se pare ca avem parte de troli si de la mancatorii de caini si lilieci care cred ca dictatura e legitima…

 5. Acum să vină și sancțiunile, doar recunoașterea genocidului chinezesc nu este de ajuns.

 6. @Barbu Gh.
  bine punctat,vor merge „albii” numai in genunchi in canada,
  :).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.