G4Media.ro

Parlamentarii au discutat cu SRI despre ”necesitatea actualizării cadrului legislativ” în domeniul…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii au discutat cu SRI despre ”necesitatea actualizării cadrului legislativ” în domeniul securităţii naţionale/ Discuția despre legile securității a dispărut din spațiul public după ce G4Media a publicat integral drafturile proiectelor care sporeau exponențial puterile serviciilor secrete din România

Comisia parlamentară SRI a fost, marți, la sediul Direcției Generale de Analiză din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), conform unui comunicat transmis joi de parlamentari.

În comunicat se arată că s-au purtat discuții despre ”organizarea și activitatea unității”, dar și despre ”necesitatea actualizării cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să ofere direcție, claritate și predictibilitate pentru activitatea SRI, mai ales în actualul context de securitate”.

În comunicat se mai precizează că senatorul PNL Ioan Cristian Chirteș, președintele Comisiei comune SRI, a avut numai cuvinte de laudă la adresa instituției vorbim despre ”activitatea foarte bună desfășurată de SRI pentru informarea oportună a factorilor de decizie în stat cu privire la evoluții relevante pentru securitatea națională a României și a subliniat progresele înregistrate în activitatea unității centrale de analiză de la ultima activitate de control derulată de Comisie”.

G4Media a publicat în exclusivitate, integral, drafturile proiectelor legilor securității care sporeau exponențial puterile serviciilor secrete din România. Discuția a dispărut din spațiul public în urma scandalului izbucnit după dezvăluirea prevederilor din drafturi și a controverselor referitoare la instituțiile și persoanele implicate în întocmirea proiectelor.

Proiect de lege privind activitatea de informatii si contrainformatii

Proiect Lege CSAT

Proiect Lege organizare MAI

Proiect lege SIE

Proiect lege SPP

Proiect lege SRI

Proiect lege STS

Proiect legea apararii nationale

Proiect legea Sistemul integral al Situatiilor de Criza

Proiectul legea Securitatii si Apararii Cibernetice

Comunicatul integral al Comisiei SRI

La 7 februarie 2023, Comisia parlamentară SRI a derulat o activitate de control la sediul direcției generale de analiză din cadrul SRI.

Parlamentarii și membrii echipei de conducere a direcției au discutat despre organizarea și activitatea unității, care reprezintă poarta unică de ieșire a informărilor SRI destinate beneficiarilor legali din plan central și asigură coordonarea întregii activități de analiză desfășurate de SRI. În aria sa de responsabilitate intră valorificarea cunoașterii SRI cu privire la riscuri, amenințări, vulnerabilități la adresa securității naționale, dar și oportunități de promovare a intereselor de securitate ale României, către beneficiari legali și în formate parteneriale interne și externe. De asemenea, are atribuții în planificarea strategică a activității informativ-operative, de o manieră care să reflecte mutațiile tot mai imprevizibile ale mediului de securitate.

Reprezentanții SRI au precizat că, în anul 2022, au fost remise beneficiarilor legali din plan central un număr semnificativ de materiale de informare care au abordat aspecte relevante referitoare la evoluții în planul securității naționale aferente domeniilor din competență, în conformitate cu necesitățile de cunoaștere ale acestora. Având în vedere actualul context generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, printre principalele teme care au făcut obiectul informării factorilor de decizie din plan central au figurat evoluții asociate acestuia și implicații la nivel național, securitatea energetică și fenomenul de propagandă și dezinformare.

Au fost relevate, totodată, eforturile SRI pentru modernizarea manierei de punere la dispoziția beneficiarilor legali a informărilor serviciului, printr-un sistem informatic dedicat, securizat, care asigură transmiterea informațiilor clasificate într-un mod facil, rapid și sigur.

Parlamentarii din Comisie au fost interesați să aprofundeze aspecte referitoare la relaționarea cu beneficiarii legali și la eficiența actului de informare a acestora, precum și la măsura în care schimbări legislative recente (introducerea în categoria beneficiarilor legali ai informărilor SRI a primarilor de sector ai municipiului București și ai municipiilor reședință de județ) au generat deja efecte. De asemenea, senatorul Cristian Chirteş, președintele Comisiei, a subliniat importanța continuării eforturilor pentru a impulsiona dialogul și feedback-ul instituțional la informările realizate de serviciu, pentru fundamentarea actului de decizie în stat. Reprezentanții SRI au clarificat faptul că serviciul revine în informare în situațiile în care problemele semnalate persistă. În plus, beneficiarilor legali le sunt aduse la cunoștință, la numirea în funcție, principalele aspecte cu incidență în planul securității naționale din aria lor de responsabilitate.

În context, a fost adusă în discuție și necesitatea actualizării cadrului legislativ în domeniul securității naționale, care să ofere direcție, claritate și predictibilitate pentru activitatea SRI, mai ales în actualul context de securitate.

De asemenea, unitatea de analiză a SRI a relevat faptul că una dintre preocupările consonante cu direcția strategică a SRI de a se menține o organizație modernă și performantă este dezvoltarea analizei predictive, astfel încât să poată fi identificate timpuriu deopotrivă noi riscuri și amenințări la adresa securității naționale, dar și oportunități de promovare a intereselor de securitate ale României.

În finalul discuțiilor, președintele Comisiei a apreciat activitatea foarte bună desfășurată de SRI pentru informarea oportună a factorilor de decizie în stat cu privire la evoluții relevante pentru securitatea națională a României și a subliniat progresele înregistrate în activitatea unității centrale de analiză de la ultima activitate de control derulată de Comisie. Totodată, având în vedere complexitatea activităților din portofoliu, a exprimat interesul pentru continuarea și aprofundarea discuțiilor, în a doua jumătate a anului.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Toujours, la Securité.

  2. Noua Sekuritate, formata din SRI+SIE+DGIPI+… , vrea sa asculte, sa supravegheze legal toti cetatenii Romaniei, sa-i transforme pe toti romanii in potentiali turnatori, sa aiba pe mana toate datele cetatenilor, sa influenteze si sa controleze alegerile etc, iar PSD, PNL si UDMR executa ordinele.

  3. G4Media, deja sunteti ziarul numarul 1 din tara. De ce puneti watermark pe documente pe care nu le-ati emis voi? Pareti ieftini, desi nu sunteti.

  4. securitatea lui peste…
    ce sa ne mai batem capul, trebuie urmarit totul din oficiu, convorbirile telefonice prin operatori transcrise in text si urmarite cuvinte cheie.
    mai greu cu convorbiri criptate prin aplicatii, alea le asculta doar nsa