G4Media.ro

Pariurile sportive nu se bucură peste tot de avântul pe care l-au…

sursa foto: Pexels

Pariurile sportive nu se bucură peste tot de avântul pe care l-au luat în România: Rămân interzise în 12 state americane, iar blocajul va continua în 2024

Pariurile sportive au fost legalizate în SUA abia în anul 2018, printr-o decizie istorică a Curții Supreme și nici astăzi activitatea nu este încă permisă în toate statele americane. Anul viitor nu aduce prea multe perspective pentru extinderea acestei industrii, scrie Associated Press. Cauzele sunt multiple.

În casa sa din suburbia St. Louis, SUA, Brett Koenig își poate scoate smartphone-ul și deschide o aplicație de pariuri sportive. Dar nu poate plasa un pariu. Este blocat de un mesaj pop-up care îi indică faptul că nu se află într-o locație legală. Missouri este unul dintre cele 12 state americane în care pariurile sportive rămân ilegale la mai bine de cinci ani după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a deschis calea pentru ca statele să poată adopta această politică.

„Mi se pare o prostie că toți ceilalți o pot face și noi nu”, a declarat Koenig, care a lansat o campanie pe rețelele de socializare numită „Let MO Play” pentru a strânge sprijin pentru pariuri sportive legale în statul său natal.

Alte state au colectat în total peste 4 miliarde de dolari din taxe din peste 280 de miliarde de dolari pariați pe sport, din 2018 încoace. Vermont va accepta pariurile sportive, începând cu 11 ianuarie, dar șansele de extindere la alte state par nesigure în 2024 din cauza rezistenței politice și a intereselor financiare uneori concurente ale operatorilor de jocuri de noroc care sunt deja pe piață.

„Cele câteva state care încă nu au legalizat sunt ultimele pentru un motiv: Toate au obstacole multiple”, a declarat Becca Giden, director de politici la Eilers & Krejcik Gaming, o firmă de consultanță cu sediul în California.

După un „vârtej” de expansiune, terenul de joc pentru continuarea pariurilor sportive s-a restrâns la un grup de state în care diversele părți interesate „vor toate să maximizeze ceea ce obțin din cadrul legalizării”, a declarat Chris Cylke, vicepreședinte senior pentru relații guvernamentale la American Gaming Association, care reprezintă industria.

„Așa că acest lucru poate crea unele fricțiuni.”

O decizie istorică, cu dată recentă

Curtea Supremă de Justiție a deschis în 2018 calea pentru ca statele amerciane să poată legaliza pariurile sportive, încălcând o interdicție de lungă durată și creând o potențială oportunitate financiară pentru state și pentru industria jocurilor de noroc.

În ciuda opoziției marilor ligi sportive și a administrației Trump, instanța supremă a anulat o lege federală care a interzis pariurile pe fotbal, baschet, baseball și alte sporturi în majoritatea statelor.

Ligile sportive și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orice extindere a jocurilor de noroc sportive. Afacerile lor uriașe ar putea fi grav afectate dacă oamenii ar crede că rezultatul meciurilor ar putea fi modificat de cineva care a pariat bani pe un anumit rezultat.

Cu toate acestea, hotărârea ar putea fi considerată ca fiind doar o simplă scoatere din umbră a unei activități pe care mulți oameni o consideră deja ca fiind un hobby obișnuit. Potrivit American Gaming Association, americanii pariază ilegal aproximativ 150 de miliarde de dolari pe sport în fiecare an. Legea pe care judecătorii au anulat-o interzicea pariurile sportive autorizate de stat, cu unele excepții, și făcea din Nevada singurul stat în care o persoană putea paria pe rezultatele unui singur meci.

State conservatoare la 5 ani de la OK

Statele în care pariurile sportive rămân ilegale sunt Alabama, Alaska, California, Georgia, Hawaii, Idaho, Minnesota, Missouri, Oklahoma, Carolina de Sud, Texas și Utah.

California și Texas, cele mai populate două state ale națiunii, ar reprezenta cele mai mari premii pentru pariorii sportivi. Dar cel mai probabil ele nu vor legaliza pariurile în 2024.

Anul trecut, alegătorii din California au respins cu o majoritate covârșitoare două inițiative rivale privind pariurile sportive, în urma unei sume record de 463 de milioane de dolari strânse de susținători și oponenți. Barajul publicitar a fost alimentat de diviziunile dintre companiile de jocuri de noroc online, cazinourile tribale și hipodromurile. Aceste tensiuni au continuat, triburile nativilor americani opunându-se unei noi inițiative privind pariurile sportive care caută semnături pentru a apărea pe buletinul de vot din 2024.

Propunerea de vânzare a echipei de baschet Dallas Mavericks către o familie activă din punct de vedere politic, care conduce compania de cazinouri Las Vegas Sands, a ridicat speculații cu privire la un impuls mai mare pentru pariuri sportive legale în Texas. Dar Legislativul statului nu se află în sesiune ordinară în 2024, iar Texasul nu are mijloace de a plasa inițiative cetățenești pe buletinul de vot.

Statul vecin Oklahoma are deja zeci de cazinouri administrate de triburi. Guvernatorul republican Kevin Stitt a anunțat în noiembrie un plan pentru a permite pariurile sportive în persoană la cazinourile tribale și pariurile sportive online prin intermediul platformelor licențiate de stat. Dar planul său nu pare să aibă sprijinul triburilor, cu care Stitt a fost în conflict.

Minnesota este probabil următorul stat care ar putea autoriza pariurile sportive, dar acest lucru ar necesita probabil un vot bipartizan în Senat, unde democrații au un avantaj de un singur loc în fața republicanilor. Anul trecut, legislatorii s-au luptat să rezolve diferențele dintre cazinourile tribale, care doresc drepturi exclusive asupra pariurilor sportive online și în persoană, și hipodromurile, care doresc, de asemenea, o cotă mai mare din piața jocurilor de noroc. Dar ei vor încerca din nou.

„Din punctul de vedere al triburilor, momentul este acum și ar dori să se realizeze în acest an”, a declarat senatorul democrat Matt Klein, unul dintre promotorii legislației privind pariurile sportive.

Eforturile de a legaliza pariurile sportive în Missouri au fost blocate în mod repetat în Senatul statului, unde senatorul republican Denny Hoskins insistă că trebuie să fie asociat cu reglementarea jocurilor video de tip slot-machine, care sunt discutabile din punct de vedere legal și care au apărut în magazinele de proximitate și în stațiile de camioane. Cazinourile se opun.

Companiile de pariuri sportive online, cazinourile, echipele sportive profesioniste și interesele terminalelor de jocuri video au angajat împreună aproximativ 80 de lobbyiști în Missouri.

Louis Cardinals conduc, de asemenea, o coaliție a echipelor sportive profesioniste din stat care propune o petiție de inițiativă pentru a pune pariurile sportive pe buletinul de vot din noiembrie. Dar președintele Pro Tem al Senatului, Caleb Rowden, se îndoiește de perspectivele atât ale petiției de inițiativă, cât și ale legislației, deplângând faptul că Missouri ar putea „pierde probabil o activitate economică destul de semnificativă”.

Datele sugerează că locuitorii din Missouri sunt interesați de pariurile sportive. De la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lunii decembrie, firma de tehnologie GeoComply Solutions a procesat peste 13,5 milioane de verificări ale locației de la 280.000 de dispozitive situate în Missouri care au încercat să acceseze site-uri mobile de pariuri sportive. Aproximativ 48% dintre acestea încercau să folosească casele de pariuri sportive din Kansas, iar 40% din Illinois. Acestea au fost blocate în acest sens.

Turism de pariuri

Atunci când Koenig vrea să parieze pe sport, el conduce 45 de minute de la locuința sa din Missouri până în Illinois. El nu este singurul.

GeoComply a procesat 42.000 de verificări de locație de la 1.900 de conturi de pariuri sportive online care au călătorit din Missouri către un oraș de graniță din Illinois în ultimele șase luni. Când Kansas City Chiefs a găzduit Buffalo Bills pe 10 decembrie, GeoComply a contabilizat 786 de verificări de locație de la 570 de conturi de pariuri sportive care au călătorit din orașele de frontieră din Missouri în Kansas.

„Este foarte ușor pentru oameni să treacă dincolo, să își plaseze pariurile și apoi să se întoarcă acasă și să se uite la meci”, a declarat purtătorul de cuvânt al GeoComply, John Pappas. „Vedem acest lucru de mii de ori pe zi, pe săptămână, în orice stat în care nu este legal.”

În Georgia, guvernatorul republican Brian Kemp și-a exprimat deschiderea față de legalizarea pariurilor sportive. Dar efortul s-a împotmolit anul trecut, când Senatul a respins o propunere de amendament constituțional care ar fi permis alegătorilor să decidă asupra problemei. Dezbaterea este complexă, deoarece susținătorii cazinourilor și ai curselor de cai doresc să profite de pariurile sportive pentru a legaliza și aceste forme de jocuri de noroc.

Deși este încă o incertitudine, Georgia ar putea fi cel mai realist candidat pentru a autoriza pariurile sportive în 2024, a declarat Giden. Ea se așteaptă la un efort de lobby bine finanțat din partea operatorilor de pariuri online și a echipelor sportive.

Pentru a paria în mod legal pe sport în Alabama ar necesita, de asemenea, un amendament constituțional aprobat de alegători. În cadrul Legislativului, propunerile de pariuri sportive s-au împletit cu eforturile mai largi de a extinde jocurile de noroc dincolo de actualele cazinouri tribale, piste de curse de câini și operatori de bingo caritabili. Niciuna nu a avut încă succes.

Senatorul republican de stat Greg Albritton a declarat că unii legislatori lucrează la o nouă legislație privind jocurile de noroc care ar include cazinouri, o loterie și pariuri sportive.

„Indiferent ce se va întâmpla, dacă voi avea calea mea, această problemă va fi dezbătută în acest an”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...