G4Media.ro

Paris: sezonul teraselor de vară se deschide sâmbătă

Sursa foto: Unsplash / Les Corpographes

Paris: sezonul teraselor de vară se deschide sâmbătă

În capitala Franței, terasele de vară sunt aproape un vestitor al primăverii. De la 1 aprilie, acestea înfloresc pe străzi până la 31 octombrie, finalul sezonului. Dar, deși cultura teraselor face parte integrantă din esența pariziană, acestea sunt de un tip nou, deoarece ocupă fără discernământ trotuarele și locurile de parcare. Amenajate în 2020, în timpul ridicării carantinei, ele s-au dorit a fi efemere. Cu toate acestea, datorită succesului lor, Primăria Parisului a decis să le permanentizeze. Aproape 4.000 sunt așteptate în această vară, potrivit Le Figaro.

Până în prezent, 3.700 de unități au obținut autorizația de a instala o terasă de vară începând cu 1 aprilie. Cu toate acestea, trebuie să plătiți o sumă consistentă pentru a ocupa trotuarul parizian: minimum 68 de euro pe metru pătrat de terasă de vară. În cartierele mai frumoase, acest preț poate ajunge până la 392 €. Deși barurile și restaurantele reprezintă marea majoritate a proprietarilor, librăriile, casele de discuri, florăriile și hotelurile pot, de asemenea, să deschidă astfel de terase. Dar pentru majoritatea dintre ele, „acestea sunt reînnoiri tacite”, a explicat Emmanuel Grégoire într-un interviu acordat publicației Le Parisien. Celorlalți li s-a retras acreditarea pentru nerespectarea standardelor. Iar acestea sunt numeroase, iar principala regulă este de a închide la ora 22.00, pentru a evita poluarea fonică în cartier. În acest an, aplicația pentru smartphone Dans ma rue va permite semnalarea oricărei neplăceri legate de terase.

Mobilierul face, de asemenea, obiectul unor restricții. „Sunt interzise în mod explicit: acoperișurile, prelatele, baricadele și utilizarea lemnului de palet. În plus, terasele nu trebuie să includă niciun sistem audiovizual sau de încălzire”, detaliază site-ul Primăriei din Paris. Vegetația este, de asemenea, încurajată, dar ghivecele nu pot depăși 1,30 metri înălțime. Același lucru este valabil și pentru barierele de protecție care trebuie să încadreze terasele de pe locurile de parcare. Iar sancțiunile pot fi severe: de la o simplă amendă fixă de 68 de euro până la retragerea permisului pentru trei ani.

De la efemer la atemporal

Inițial, extinderea teraselor a fost autorizată atunci când prima carantină s-a încheiat în iunie 2020. Gestul Primăriei Parisului a fost menit să sprijine proprietarii de restaurante, care se aflau atunci în mare dificultate. Această ocupare excepțională a spațiului public era atunci complet gratuită. Clienții și patronii au fost cuceriți fără rezerve de acest sistem, iar decizia a fost de a prelungi sistemul cu un an, deși trebuia să se încheie în 2020.

De atunci, primăria a ales să o repete în fiecare an. Spre marea nemulțumire a locuitorilor din zonă. Mulți dintre ei se plâng în mod regulat la primărie de zgomotul și de gunoaiele (mucuri de țigară, șervețele de hârtie etc.) generate de aceste mese suplimentare. Emmanuel Grégoire recunoaște acest lucru: „Există probleme, știm asta […]. Intenționăm să apărăm un model de oraș care trăiește. Poliția municipală este acolo pentru a monitoriza și a pedepsi abuzurile”. Cu toate acestea, municipalitatea pariziană a asigurat „o campanie de sensibilizare”, a declarat Olivia Polski, adjunctă a Annei Hidalgo pentru comerț, la sfârșitul lunii februarie. Scopul? Să reamintească regulile în vigoare și, în special, „întreținerea structurilor, siguranța pietonilor, accesibilitatea și problema deranjamentelor și respectarea orei 22.00”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează