G4Media.ro

Parcul Plumbuita din Capitală, reîntregit cu o bucată de 4 ha de…

Sursa foto: Primăria Sectorului 2

Parcul Plumbuita din Capitală, reîntregit cu o bucată de 4 ha de spațiu verde retrocedată, pe care Primăria Sectorului 2 a răscumpărat-o de la proprietari/ De ce spune Nicușor Dan că nu se poate întâmpla la fel cu Parcul IOR

O bucată de 4 hectare de spațiu verde aflată în centrul Parcului Plumbuita, și retrocedată în 2008 de instanță, a fost răscumpărată de Primăria Sectorului 2 de la foștii proprietari și urmează să reîntregească cel mai mare parc din Sectorul 2. De 16 ani, zona retrocedată a rămas deschisă publicului, dar din cauza proprietății private, nu a putut fi amenajată ca parc. Cazul este similar cu cel al Parcului IOR, cu diferența că spațiul verde nu a fost defrișat, iar suprafața retrocedată este de trei ori mai mică.

Primarul general Nicușor Dan și cel al Sectorului 2 USR Radu Mihaiu au susținut, duminică, o conferință de presă pe bucata de teren răscumpărată de la foștii proprietari, care intră astfel, din februarie 2024 în domeniul public al Municipiului București.

Primăria Sectorului 2 a plătit 4,3 milioane de euro pentru cele 4 ha, un preț de peste 100 euro/mp, sumă despre care Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a spus că este de 10 ori mai mică decât s-a întâmplat în mandatul trecut când s-au oferit 1.500 euro/mp pentru o bucată din Parcul Verdi. Negocierea a început anul trecut pe 16 ianuarie 2023, când moștenitorii au transmis Primăriei Sectorului 2 o scrisoare de intenție, în care își exprimau disponibilitatea de a vinde cei 41.324 mp de spațiu verde, situați între Str. Plumbuita și monumentul istoric Mânăstirea Plumbuita.

Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu a explicat că negocierea a mers într-o direcție bună cu proprietarii pentru că, chiar dacă terenul ar fi devenit construibil, așa cum se decisese în prima intanță, construcția de blocuri pe un spațiu verde în apropierea unui monument istoric ar fi durat foarte mult timp ca să fie avizată.

  • „Săptămâna aceasta am salvat 4 ha de spațiu verde de la betonare. Aici a fost parc și a fost cât pe ce să devină construibil, să devină un cartier de blocuri, pentru că proprietarii câștigaseră în prima instanță dreptul de a construi pe acest teren (..) Am avut mari emoții când am semnat precontractul de cumpărare a acestui teren pentru că a fost unul dintre lucrurile pe care le-am urmărit de la începutul mandatului. Când administrația trecută plătea aproape 50 mil de lei pentru un spațiu verde se punea întrebarea legitimă dacă acesta este modul în care recuperăm spațiile verzi și dacă Bucureștiul își permite să plătească astfel de sume. Astăzi am demonstrat însă că nu este nevoie să plătești acești bani pentru că am cumpărat 4 ha de spațiu verde cu o sumă de 10 ori mai mică decât s-a întâmplat în mandatul trecut, s-au plătit puțin peste 4 mil de euro pentru 4 ha de spațiu verde”, a afirmat Mihaiu.

Trecerea în domeniul public a suprafeței din Parcul Plumbuita era absolut necesară, a mai afirmat primarul USR al Sectorului 2, și din perspectiva în care „PSD încearcă să măcelărească Codul Urbanismului prin care să dea voie privaților să construiască mai ușor pe spațiul verde”. „Este clar că avem nevoie de măsuri care să protejeze bucureștenii de aceste construcții pe spațiul verde. 170.000 de bucureșteni au plecat din București în ultimii 10 ani, pentru că orașul s-a betonat și s-a pierdut din calitatea aerului. Este responsabilitatea noastră să păstrăm o calitate a vieții, nu e un moft, e o urgență”, a mai spus Mihaiu.

Sursa foto: Andrei Panaitescu, viceprimar Sector 2

Nicușor Dan, paralela între terenul expropriat din Parcul Plumbuita și cazul Parcului IOR, cu spațiul verde de 12 ha retrocedat

Prezent alături de Radu Mihaiu și de alți politicieni USR, Forța Dreptei și PMP, Nicușor Dan a spus că la Parcul IOR este exact aceeași situație, cu deosebirea că aici primarul a acționat, a cumpărat, acolo, în Sectorul 3, primarul Robert Negoiță „este în conivență cu proprietarul”.

  • „Vă dau două exemple, în litigiul că retrocedarea a fost ilegală, Primăria nu au adus nicio probă că acolo ar fi fost parc, deși cea mai evidentă probă erau cetățenii care să depună mărturie. Asta s-a întâmplat acum 6-7 ani. La Primăria Sectorului 3 era același Robert Negoiță, la Primăria Capitalei era Oprescu sau Firea.

Dar s-a întâmplat și acum 5-6 luni, într-un litigiu în care Primăria Sectorului 3 a dat o amendă minusculă că s-a tăiat un copac, o amendă de 100-200 de lei, iar proprietarul a contestat și instanță a zis că primarul Sectorului 3 nu s-a apărat, că acolo nu e parc. Primarul Sectorului 3 nu a făcut nici măcar apel”, a precizat Nicușor Dan. El menționează că există posibilitatea ca în litigiul la amenda de 35 mil euro pe care Primăria Capitalei a dat-o de curând, proprietarul poate spune că uite acolo nu e parc. „Dacă acolo s-a anulat amenda de 100 de lei, atunci să anulăm și amenda de 35 mil euro.”, a mai spus primarul general.

Sursa foto: G4Media

Parcul Plumbuita: scurt istoric și proiectul de modernizare după achiziția celor 4 ha de teren

În ultimii 30 de ani, în Parcul Plumbuita s-au făcut doar lucrări de întreținere, având zone extinse, lăsate în paragină. După 2020, s-a ecologizat Insula Plumbuita, din care au fost extrase peste 800 de tone de deșeuri. Podul peste insulă a fost dezafectat iar locurile de joacă din parcul Plumbuita au fost înlocuite cu unele din lemn.

În această primăvară a demarat proiectul de modernizare a Plumbuita I și II și Insula Plumbuita, o investiție ce se ridică la peste 80 de milioane de lei pentru care Primăria Sectorului 2 încearcă să atragă fonduri europene.

Pașii ce vor duce la transformarea parcului Plumbuita, conform descrierii Primăriei Secorului 2:

1. Refacerea vegetației în integralitate – arborii existenți vor fi păstrați, dar se vor face plantări masive (sute de copaci, mii de arbuști și plante perene) și se va monta un sistem de irigații.

2. Refacerea aleilor și reconfigurarea circulației în parc. În prezent, parcul are alei necirculate, în timp ce cele extrem de tranzitate sunt mult prea mici.

3. Înlocuirea în totalitate a mobilierul urban și adăugarea de elemente noi – rastele de biciclete, mese de picnic, biblioteci stradale, șezlonguri, hamace.

4. Cel mai important aspect: transformarea zonelor abandonate într-unele noi, cu funcțiuni utile pentru comunitate. Exemple:

a. Insula Plumbuita – va fi transformată într-o insulă cu tematică sportivă. Va fi dotată cu: 2 terenuri de multisport, teren de volei, mese de ping pong, zonă de fitness, locuri de joacă, zone de picnic.
b. Intrarea dinspre Tei Toboc – în prezent, este abandonată. Va fi refăcut terasamentul și se va amenaja o zonă de belvedere, una de picnic și una pentru citit în mijlocul naturii.
c. Zona neutilizată din apropierea Mânăstirii Plumbuita se transformă în terenuri de sport noi, skate park, zonă de calisthenics și foișoare.
5. Parcul va dispune de atracții noi:
a. Pistă de alergare
b. Pistă de biciclete – va fi conectată cu viitoarea pistă ce va fi amenajată pe Salba de Lacuri
c. Terenuri de sport, o zonă de badminton
d. Zona cu hamace
e. Atracții noi pentru copii: mai multe locuri de joacă, dotate și cu aparate senzoriale pentru integrarea copiilor cu dizabilități; trasee de echilibristică; foișoare mari în apropierea locurilor de joacă pentru a facilita organizarea zilelor de naștere pentru cei mici în parc
f. Fântână pietonală ce va fi un adevărat „magnet” pentru copii pe timp de vară

Lacul Plumbuita
Sursa: Primăria sectorului 2
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Astăzi am demonstrat însă că nu este nevoie să plătești acești bani …”

    Bravo! Felicitări Primărie Sector 2 pentru recuperarea terenului!

    Rușine! Este o dezinformare cu privire la comparația cu prețul terenului în zona Verdi!

    Faceți vă rog o vizită în Floreasca, apoi una în Plumbuita- Tei Toboc… Este pur și simplu lipsă de bun-simț și respect față de interlocutori/public să compari prețurile terenului în cele două zone!

    • @Constantin – Hm, chiar asa sa fie diferenta intre Parcul Plumbuita si Parcul Verdi? De la 100 la 1500 de euro? Chiar crezi ca asta e diferenta intre zona aia si Colentina? Io nu prea cred.

    • @Kafka _ „Hm, chiar asa sa fie…”

      Dap! Locuiesc în zonă…Este parcul cu lacul din care primarul spunea nu demult că au fost scoase 800 (opt sute) de tone de gunoi. Zona a fost mai demult o mlaștină care teoretic a fost desecată atunci când s-a amenajat cât de cât lacul. Este atât de jos încât nu poate avea canalizare, iar construcțiile cu mai multe niveluri fie se scufundă, fie realizarea lor costă enorm.

      Zona construită din vecinătate, cartierul Tei-Toboc, se numea informal „Groapa”, atât din cauza diferenței de nivel, cât și din cauza gunoaielor și este și acum în mare parte o „groapă”.

      Vă invit să vizitați…
      https://www.youtube.com/watch?v=DXtfVxHBKA0

      Cartierul Floreasca este una dintre cele mai „de fițe” zone din București. Nu îndrăznesc să vă ofer un link, ar fi publicitate, dar vă rog să vizitați siteul One Mircea Eliade, spre exemplu, pentru a vă cumpăra un apartament, sa zicem.