G4Media.ro

Papa Francisc va efectua un pelerinaj de pocăinţă în Canada / Suveranul…

sursa foto: Facebook/ Vatican News

Papa Francisc va efectua un pelerinaj de pocăinţă în Canada / Suveranul pontif şi-a luat angajamentul că îşi va cere scuze pentru rolul Bisericii în şcolile sancţionate de stat, care au căutat să elimine culturile indigene

Călătoria pe care Papa Francisc o va efectua în Canada săptămâna viitoare va fi un „pelerinaj de pocăinţă”, a declarat duminică suveranul pontif, care şi-a exprimat speranţa că vizita sa va ajuta la vindecarea „răului îndurat”, comis împotriva indigenilor de către preoţii şi călugăriţele Bisericii Romano-Catolice aflaţi la conducerea şcolilor rezidenţiale unde aveau loc abuzuri, informează Reuters.

Călătoria apostolică va avea loc în perioada 24-30 iulie şi va include cel puţin cinci întâlniri cu nativi canadieni. Papa Francisc şi-a luat angajamentul că îşi va cere scuze pe teritoriul lor de origine pentru rolul Bisericii în şcolile sancţionate de stat, care au căutat să elimine culturile indigene.

„Din păcate, în Canada, mulţi creştini, inclusiv unii membri ai ordinelor religioase, au contribuit la politicile de asimilare culturală care, în trecut, au dăunat grav, în diferite feluri, populaţiilor native”, a spus papa Francisc în discursul său săptămânal adresat duminică celor prezenţi în Piaţa Sf. Petru.

Aproximativ 150.000 de copii au fost luaţi cu forţa din casele lor. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie în ceea ce Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a numit în 2015 „genocid cultural”.

Scopul declarat al acestor şcoli, care au funcţionat în Canada în perioada 1831-1996, a fost de asimilare a copiilor indigeni. Acestea au fost conduse de culte creştine în numele guvernului, majoritatea de către Biserica Catolică.

Aceste şcoli s-au aflat în centrul discuţiilor dintre papa Francisc şi indigeni, care au avut loc la Vatican în martie şi aprilie. Reamintind aceste întâlniri, papa a subliniat duminică faptul că şi-a exprimat „durerea şi solidaritatea pentru răul pe care l-au îndurat”. „Mă pregătesc să efectuez un pelerinaj de pocăinţă care, cu harul lui Dumnezeu, sper să poată contribui la parcursul vindecării şi reconcilierii care a fost deja început”, a spus suveranul pontif.

Papa, în vârstă de 85 de ani, va vizita Edmonton, Maskwacis, Lac Ste. Anne, Quebec şi Iqaluit din teritoriul arctic al Canadei. El va rosti nouă omilii şi va oficia două slujbe.

Scandalul recurent al acestor şcoli a izbucnit din nou anul trecut după descoperirea rămăşiţelor a 215 copii pe locul unei foste şcoli rezidenţiale pentru minori indigeni, Kamloops, din provincia vestică Columbia Britanică, închisă în 1978.

Descoperirea a condus la noi solicitări pentru asumarea responsabilităţii. De atunci, au fost găsite alte sute de locuri de înmormântare nemarcate.

Papa Francisc a fost ales în această funcţie la aproape două decenii de la închiderea ultimei astfel de şcoli.

Suveranul pontif a fost nevoit să anuleze o călătorie în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud, la începutul lunii iulie, din cauza unei probleme la genunchi care l-a obligat să folosească mai întâi un fotoliu rulant şi mai târziu un baston.

Într-un interviu acordat Reuters pe 2 iulie, papa a făcut pentru prima dată publice detalii referitoare la starea sa, spunând că a suferit „o mică fractură” la genunchi când a făcut un pas greşit în timp ce avea un ligament inflamat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Niste puscarie nu face? Nici la fund nu poti sa te stergi cu scuzele lui

  2. Pretinsele gropi comune sunt de fapt radacini de copaci. Aviz amatorilor de „descoperiri arheologice de pe vremea lui Antonescu” si altor iubitori de stiinta. In general, facatorii de stiinta urasc Craciunul.

  3. Penibil ! Pocăința și … scuze pentru crime !?

  4. a iesit iar la rampa the Red Pope.