G4Media.ro

Papa Francisc se întâlneşte cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic…

Sursa foto: captură video

Papa Francisc se întâlneşte cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de summitul cu patriarhul Chiril

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de un summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul rus Chiril, un susţinător al războiului din Ucraina, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Aceasta a fost prima întâlnire a celor doi lideri religioşi de când predecesorul lui Antonie, Hilarion, a fost înlăturat în luna iunie, într-o decizie rapidă care indică disensiunile din cadrul Patriarhiei Moscovei cu privire la conflict.

Vaticanul l-a citat pe mitropolitul Antonie pe lista oficială a papei, dar nu a oferit detalii despre ceea ce s-a discutat în audienţa privată.

Suveranul pontif va participa la un congres al liderilor religioşi în capitala Kazahstanului Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie, unde a spus că speră să se întâlnească cu patriarhul Chiril.

Bulat Sarsenbayev, şeful organizaţiei din Kazahstan care organizează congresul, a declarat pentru Astana Times că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse şi-a confirmat prezenţa.

Patriarhul Chiril este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a susţinut cu entuziasm invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident decadent.

Poziţia lui Chiril a dus la o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a cauzat ruperea legăturilor dintre unele Biserici Ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Papa Francis, care a numit conflictul un ”război de agresiune crud şi lipsit de sens”, plănuia să se întâlnească cu patriarhul rus pe 14 iunie la Ierusalim, dar a anulat întrevederea la sfatul diplomaţilor Vaticanului.

Cei doi lideri religioşi s-au întâlnit o singură dată, în Cuba, în 2016, reprezentând prima întâlnire între un papă şi un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă din 1054.

Într-un interviu pentru Reuters acordat luna trecută, Francis a afirmat că doreşte să viziteze Kievul după întoarcerea sa din Canada pe 30 iulie, dar intenţionează să călătorească şi la Moscova mai întâi, de preferat, pentru a promova pacea.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Se va intalni degeaba ca nu va face nimic. Cei din Biserica Rusa trebuie izolati ca sustin un dictator nebun si comunismul rus.

  2. Ar fi bine sa se intalneasca si cu Liderul Bisericii Ucrainiene ! Poate cumva ajutoare din Partea Bisericii Catolice la Refugiatii din Ucraina .

  3. B.ise.ri.c.a ca.tolic.ă nu s-a s.c.h.imb.at mor.al delo.c, e aceeași ca pe v.r.em.ea in.c.h.iz.i.ț.iei.

    • Mario….biserica ortodoxa s a schimbat….pe vremuri aveai dacii negre cu nr de înmatriculare din 3 cifre. Acum au menține,Audi,etc!

  4. Biserica catolica are același comportment ca și biserica ortodoxa rusă. Pe scurt se implica mai mult decât trebuie în politica și în economie.
    Mult hulita BOR le da clasa amândurora.

    • Clasa in cum sa-ti ti enoriasi inapoiati si in saracie? 🙂