G4Media.ro

Papa Francisc îndeamnă jurnaliştii să meargă pe teren şi avertizează asupra riscului…

Papa Francisc îndeamnă jurnaliştii să meargă pe teren şi avertizează asupra riscului informaţiilor neverificate difuzate pe reţelele de socializare

Papa Francisc a îndemnat sâmbătă jurnaliştii să facă anchete pe teren şi să nu rămână doar în faţa calculatorului, avertizând asupra riscului informaţiilor neverificate difuzate pe reţelele de socializare, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

”Criza presei riscă să ducă la o informaţie fabricată în redacţii, în faţa calculatoarelor, a ecranelor agenţiilor de ştiri, a reţelelor de socializare, fără a mai merge pe pe străzi, fără a mai întâlni persoane pentru a căuta poveşti sau a verifica la faţa locului anumite situaţii”, a subliniat suveranul pontif într-un text difuzat de Vatican.

Astfel, ”genul anchetei şi al reportajului încep să dispară şi îşi pierd din calitate în favoarea unei informaţii prefabricate”, şi-a exprimat papa Francisc îngrijorarea într-un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a comunicaţiilor sociale, care va fi marcată anul acesta pe 16 mai.

Jurnalismul ”implică însă capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni”, a reamintit suveranul pontif, aducând un omagiu curajului profesioniştilor care au înfruntat mari riscuri pentru a relata despre minorităţi persecutate, nedreptăţile împotriva săracilor sau alte războaie care altfel ar fi fost trecute cu vederea.

Pericolul prezent este de a ”relata despre pandemie, sau orice altă criză, exclusiv prin ochii celor mai bogaţi”, a mai precizat suveranul pontif.

Deşi internetul permite ”difuzarea de dovezi” a lucrurilor văzute, a continuat papa Francisc, ”toate acestea sunt susceptibile în mod egal de riscurile unei comunicări sociale lipsite de verificări” în contextul în care informaţiile şi imaginile ”sunt foarte uşor de manipulat din diverse motive”.

Suveranul pontif, care îndeamnă în mod constat clericii să iasă din zona de confort şi să meargă pe teren, a spus sâmbătă că sarcina Bisericii este de asemenea de a ”comunica întâlnindu-se cu oamenii” şi de a merge acolo ”unde nimeni nu vrea să meargă”.

Papa Francisc, care şi-a anulat toate deplasările în străinătate de la începutul pandemiei, intenţionează să facă o vizită în Irak la începutul lunii martie.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Cine ascultă un popă care-și dă cu părerea despre rețelele de socializare? Obsolete…

    • Un „popă” care a avut o ieșire publică cu ochiul vânât

    • Ai fi surprins cate sute de millioane asculta de papa ei eu nu-i judec. Nu toti sunt prosti, sunt si mult oameni educati printre ei. La urma urmei indemnul papei e unul rational si rezonabil. Hai sa nu criticam doar de dragul de a critica.

    • Eu il ascult.

  2. Șarlatanul catolic îndeamnă la afurisire publică

  3. Eu prefer sa donez lunar pt ziaristii freelance si fara patroni inregimentati politic. Doar in ei ma incred. Asta am ajuns in tara adta, sa facem spitale din donatiile cetatenilor, sa platim ziaristi integri, sa donam pt fundatii care ajuta bolnavi si saraci. Statul care ne ia taxele poate fi desfiintat si toti angajatii lui trimisi la munca in privat.

  4. Un popa pe care îl asculta 1200000000 de credincioși ai lui plus alții simpatizanți!