G4Media.ro

Panama Papers: Mandat de arestare în Germania pe numele fondatorilor cabinetului de…

Panama Papers: Mandat de arestare în Germania pe numele fondatorilor cabinetului de avocatură Mossack Fonseca

Autorităţile judiciare germane au emis un mandat internaţional de arestare pe numele a doi fondatori ai cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului de evaziune fiscală Panama Papers dezvăluit în 2016 de un consorţiu internaţional de jurnalişti de investigaţie, relatează cotidianul german Sueddeutsche Zeitung (SZ), citat marţi de France Presse, preluată de Agerpres.

Cei doi avocaţi, Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca, bănuiţi că au contribuit masiv la evaziunea fiscală, riscă acum să fie arestaţi dacă încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene, a relatat luni noapte ziarul, căruia i s-au alăturat pentru acest articol grupurile audiovizuale regionale NDR şi WDR.

Cei doi bărbaţi, posesori de paşapoarte panameze, se află în prezent în această ţară care nu îşi extrădează cetăţenii, notează SZ. Anchetatorii speră însă că Mossack, care are familia în Germania, se va preda singur pentru a negocia o pedeapsă redusă şi a scăpa de urmărirea penală paralelă în Statele Unite.

Scandalul „Panama Papers” a izbucnit pe 3 aprilie 2016, cu dezvăluirea a 11,5 milioane de arhive digitale din cabinetul Mossack Fonseca, documente sensibile analizate de consorţiul de investigaţii ICIJ care au provocat un val de şoc global, conducând în special la demisia prim-ministrului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson.

Astfel, a fost scos la iveală un vast sistem de evaziune fiscală trecând prin firme fantomă, în care câteva sute de bănci şi-au ajutat clienţii.

Cel puţin 150 de anchete au fost deschise în 79 de ţări pentru a verifica posibile situaţii de evaziune fiscală sau spălare de bani, potrivit Centrului SUA pentru Integritate Publică.

Firma de avocatură Mossack Fonseca a anunţat în 2018 că îşi încetează activităţile din cauza „daunelor ireparabile” cauzate reputaţiei sale. La rândul său, Panama luptă pentru a fi scoasă de pe mai multe liste negre de paradisuri fiscale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. daca o incepeti tot asa atunci treceti la politicienii vostrii autohtoni, jumate de clasa politica germana e in buzunarele lui gazprom si toti se fac ca nu observa nimeni

  2. 79 de tari investighează posibile fapte de evaziune fiscală!!!!
    RO nu este interesată de evaziunea fiscală????
    Am văzut că RO nu este interesată nici de spălarea banilor, confiscarea extinsă, răspunderea magistraților ….. fiindcă cei care trebuie să legifereze sunt in realitate și beneficiarii acestor operatiuni

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.