G4Media.ro

Pacientă de la Spitalul Sfânta Maria din București, arsă în urma unei…

Pacientă de la Spitalul Sfânta Maria din București, arsă în urma unei operații. Ministrul Costache vorbește despre ”tendinţa de a ascunde mizeria sub preş”

O femeie s-a ales cu arsuri pe aproape toată faţa în urma unei intervenţii chirurgicale pe care a avut-o la Spitalul „Sfânta Maria” din capitală. Reprezentanţii acestuia susţin că este vorba de o „arsură minimală”. Noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a blamat tendința de a ”băga lucrurile sub preș”.

Femeia în vârstă de peste 70 a mers în urmă cu şase zile la Spitalul Sfânta Maria pentru o intervenţie de extracţie a unei tumori pe care care o avea în nas. Când s-a trezit din anestezie, avea aproape toată suprafaţa feţei arsă. Rudele îi acuză pe medici că ar fi încercat să muşamalizeze cazul. (FOTO)

„Peste 70% din suprafaţa feţei era arsă. Era arsă pe gât şi un pic în jos pe piept. Zici că este opărită pe trei sferturi din faţă. În condiţiile în care medicii de acolo nu au transfert-o la o secţie de arşi, în condiţiile în care nu i-au dat o altă rezervă, da, consider că au încercat să muşamalizeze. Au transmis familiei că a fost un incident nefericit şi că încă nu au o explicaţie asupra celor întâmplate. Că nu ştiu ce s-a întâmplat, ulterior spunând că o asistentă ar fi dat drumul la oxigen în timpul intervenţiei”, a declarat pentru G4Media.ro Daniel, nepotul pacientei arse.

Pentru că se consideră neîndreptăţite, rudele spun că îi vor acţiona în instanţă pe cei care se fac vinovaţi de producerea incidentului. Mai mult decât atât, în ciuda dovezilor evidente, acestea sunt idignate şi de comunicatul oficial al Spitalului Sfânta Maria în care se spunea că „Pacienta a suferit o arsură minimală, de grad 1, este în curs de vindecare, este în continuare internată la Spitalul Sfânta Maria, se află în tratament și va fi externată.”

Ca explicaţie pentru producerea incidentului, în acelaşi comunicat, conducerea spitalului spunea că acesta a avut loc din cauza faptului că în timpul intervenției de extracție tumorii din nasul pacientei, „s-a autodeclanșat o flamă, care a durat o fracțiune de secundă, între pensa electrică și oxigenul din furtunașul care alimenta narina”.

Cazul a ajuns şi la urechile noului ministru al Sănătăţii care a anunţat la câteva momente după preluarea oficială a portofolului, că va încerca să facă lumină. Mai mult decât atât, acesta s-a arătat indignat de modul în care au comunicat reprezentaţii spitalului pe acest caz.

„Paradoxal acesta a fost şi răspunsul când am sunat noi. Aşteptăm poziţia oficială în dimineaţa asta şi cineva din echipa ministerului va face o vizită acolo. Este tendinţa asta de a ascunde mizeria sub preş, ne supărăm pe cei care trag semnale de alarmă, în loc să găsim soluţii”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Cazul pacientei arse a reuşit să stârnească valuri de indignare tot mai mari din acelaşi motiv. Din cauza comunicării. Reprezentanţii Spitalului Sfânta Maria au transmis oficial că: „Informațiile transmise de anumite posturi de televiziune și site-uri, potrivit cărora pacienta ar fi suferit arsuri grave, sunt neadevărate iar reprezentanții spitalului își rezervă dreptul de a-i acționa în judecată pentru răspândire de știri false”.

În al doilea comunicat transmis pe aceast caz de către conducerea Spitalului Sfânta Maria se spune că suprafața afectată, în momentul incidentului, este vindecată 80%. Pacienta se află în convalescență, cu evoluție favorabilă a bolii de bază pentru care a fost operată, urmând ca săptămâna viitoare sa fie vindecată complet. Aceasta a fost consultată pentru o a doua opinie de un profesor universitar, specialist în chirurgie plastică și arsuri, care a confirmat diagnosticul și schema de tratament recomandate de echipa medicală a spitalului.

La cererea altor membri ai familiei pacientei, spitalul a transmis și un punct de vedere: ,,Apreciem în mod deosebit grija pe care medicul curant o are pentru mama noastră. Apreciem deplina disponibilitate a medicului și toate măsurile luate pentru sănătatea mamei noastre. Considerăm că situația medicală a fost mult exagerată mediatic, cu termenii folosiți, precum “incendiu în sala de operație” sau “arsuri grave“ pentru a descrie o arsură aproape vindecată, la nici o săptămână de la incident. Noi, tutorii legali ai pacientei, nu am dorit și nu dorim nicio incriminare pentru acest incident intraoperator, care a fost foarte bine gestionat. Orice informație primită sau difuzată în afara cadrului legal de reprezentare o considerăm falsă. Considerăm că o parte a media exploatează exagerat, fals și neadevărat această situație”.

În spitalul s-a instituit o comisie de anchetă care analizează circumstanțele producerii incidentului.

Spitalul Sfanta Maria / Sursa: Pagina spitalului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. De data asta cred că șpaga a mers în direcție opusă. De la medici la aparținătorii pacientei.

  2. Din acest incident nefericit intelegi cam in ce hal este acel spital. Intelegi ca Vlad Voiculescu avea dreptate in disputa cu Copca.
    Daca asa ceva se intampla in vest, daunele porneau de la 1 milion $ in sus. Asa ceva este imposibil aici cu justitia din romanica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.