G4Media.ro

Păcatele BOR și femeile păcătoase

Sursa Foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Păcatele BOR și femeile păcătoase

Femeia nu poate fi egală cu bărbatul, fiindcă „are slăbiciunile ei” și pentru că este „păcătoasă”, potrivit explicației vulgare pe care a dat-o arhiepiscopul Tomisului.

În ignoranța lui doctă, înaltul prelat insistă că femeia suferă la naștere pentru că a mușcat din măr, fiindcă altminteri oamenii s-ar fi înmulțit „prin puterea cuvintelor dumnezeieşti” și „dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

Arhiepiscopul Teodosie reprezintă partea conservatoare sau chiar retrogradă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care trece dincolo de tradiție, dizolvând miturile în stereotipuri, mizând pe aceleași valori ca liderii AUR și folosind același tip de propagandă ca aceștia. Naționalismul legionaroid, negaționismul, sabotarea legalității fac parte din arsenalul acestei aripi a Bisericii Ortodoxe Române care merge pe sensul greșit al istoriei. O cădere în trecut, care nu a fost, însă, combătută niciodată în mod public de așa-zisa ramură reformatoare a BOR, care l-ar avea în frunte chiar pe Patriarhul Daniel.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a refuzat să se pronunțe în privința „slăbiciunilor” și „păcatelor femeilor”, sugerând în acest fel că liderul BOR n-ar fi neapărat de acord cu arhiepiscopul Tomisului, dar că nici n-ar vrea să-l contrazică.

Poate că Daniel se teme că echilibrul acesta fragil între ierarhii radicali și ceilalți ar putea să ducă la o ruptură în interiorul Biserii Ortodoxe Române. În același timp, ambiguitatea permanentă între conservatori și moderniști riscă să transforme în timp Biserica într-o butaforie, pe care o vor folosi forțele politice extremiste.

Explicațiile teologice ale arhiepiscopului Teodosie despre inferioritatea femeilor se suprapun peste adnotările șefului Senatului AUR, Sorin Lavric, potrivit căruia „niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, pentru că gândirea abstractă e „prerogativa cuvenită intelectului masculin”.

De altfel, într-o discuție televizată între Vasile Bănescu, actualul purtător de cuvânt al Patriarhiei, și Sorin Lavric despre Mircea Vulcănescu, cei doi cad de acord asupra modelului reprezentat de filozoful legionar, citând chiar o conferință a acestuia în care Vulcănescu „nu s-⁠a sfiit să le definească feminitatea în termeni răspicat duri, separând fără milă virtuţile celor două sexe şi respingând orice nuanţă de egalitate între ele”.

E de la sine înțeles că nici Bănescu și nici Lavric nu suflă o vorbă despre ce făcea Vulcănescu în guvernul Antonescu, despre felul în care a contribuit la deposedarea de averi, de bijuterii și de bani a evreilor deportați în Transnistria și despre contribuția lui la maniera rapidă în care aceștia au fost exterminați.

Biserica Ortodoxă Română susține cumva cultul criminalilor interbelici, al intelectualilor legionari și pariază mai departe pe naționalismul care poate fi resuscitat în acest fel. Ziarul Lumina, publicație a Patriarhiei Române, continuă să-i elogieze fără perdea pe aceștia de la Octavian Goga la A.C. Cuza, de la Radu Gyr la Nechifor Crainic, de la Nae Ionescu la Mircea Vulcănescu.

La întrebarea cui folosesc reflexele acestea conservatoare există un răspuns într-o cercetare sociologică făcută de Pew Research Center, care a constatat că 65% dintre români consideră că Rusia are obligația să-i apere pe ortodocșii din afara granițelor.

Lăsându-se în voia propriilor păcate istorice, incapabilă să asimilize prezentul, stimulând prejudecățile unei tradiții care disprețuiește femeile, Biserica Ortodoxă Română pare să aleagă din nou drumul greșit.

Atunci când încalcă legea, arhiepiscopul Teodosie susține că „Biserica e autonoma, e a lui Dumnezeu” și că „nu poate comanda un laic în Biserică”. Acest fel de autonomie care îi afectează și pe cei din afara BOR nu mai poate rămâne, însă, la cheremul judecății din interiorul BOR. Se vede cu ochiul liber că delictele clericilor, derapajele de limbaj, discursul care incită la ură nu pot fi reglate de Biserică, pentru că par să facă parte dintr-o ideologie larg acceptată.

Oamenilor bisericii, indiferent de rangul lor, ar trebui să li se aplice aceleași standarde, aceleași legi, aceleași pedepse ca celorlați cetățeni ai țării. În România există legi care pedepsesc cultul criminalilor, negarea Holocaustului, incitarea la violență, inclusiv când este vorba despre femei.

67 de organizații neguvernamentale care apără drepturile femeilor au cerut BOR să ia poziție față de „mesajele pe care preoți – unii cu funcții înalte, le transmit în ultima perioadă și cu privire la scandaluri de agresiuni sexuale și violență domestică, în centrul cărora sunt slujitorii Bisericii”.

De asemenea, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va trebui să decidă în ce măsură declarațiile lui Teodosie despre femei sunt sau nu discriminatorii.

Dacă nu e vorba doar despre mituri, ci și despre felul în care explicațiile unui arhiepiscop ar fi putut jigni sau chiar ar fi putut da apă la moară oricui caută un pretext să-și justifice violențele cu ajutorul Bibliei, atunci Teodosie ar putea fi amendat. Poate că un astfel de avertisment i-ar face pe mulți clerici să fie mai smeriți sau măcar mai reținuți.

NOTĂ: Text apărut inițial pe site-ul postului de radio Deutsche Welle și preluat cu acordul autorului


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. In felul acesta nu vor trece mai mult de 50 de ani de acum si putem sa-i punem …cruce… religiei. Cine doreste sa ramana in Evul Mediu n-are decat.

  • Ai să fii uimit câți proști se nasc în fiecare generație. Acum, media îi aduce împreună, iar oamenii inteligenți au rămas o minoritate. Probabil se vor bate între ei.

 2. De la un singur prelat din sinodul BOR care face frecvent gafe, autoarea vorbeste despre aripa „conservatoare si retrograda” a BOR si despre episcopi radicali, fara a putea numi nici un alt episcop care sa isi fi exprimat acordul cu ineptiile lui Teodosie.
  Apoi face o asociere fortata intre BOR, prin Teodosie si Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al patriarhiei, cu partidul extremist AUR.
  De luat in seama este reluarea campaniei de poengrire si infierare a unor intelectuali interbelici care au avut simpatii legionare in tinerete si care au murit prin inchisorile comuniste, condamnati de acele tribunale „ale poporului”, in realitate niste odioase mecanisme staliniste.
  In cocluzie, articolul este o atac miselesc la adresa BOR care foloseste tehnici de manipulare precum generalizarea si exagerarea (Teodosie – aripa conservatoare si retrograda a BOR, episcopi radicali care il sustin, fara a-i numi) si invinovatirea printr-o asociere fortata si mincinoasa cu AUR.

  • Inseamna ca tu nu cunosti BOR-ul. Iti recomand sa te duci sa vorbesti cu niste calugari din manastiri, mai ales cele din zona Moldovei si o sa vei acolo extremism de tip legionar similar cu ce propaga AUR.

  • Un răspuns echilibrat și decent

 3. Cred că autoarea articolului nu a pus mana niciodată pe Biblie, probabil consideră, din înaltele sfere în care se afla, că orice profan poate interpreta Biblia. Afirmațiile dânsei sunt un lung șir de acuze la adresa bisericii și a credincioșilor ortodocși

  • @Ion
   Stii ce zice Biblia printre altele? Si sunt chiar cuvintele Mantuitorului din evanghelii. Zice asa: „Nu judecati ca sa nu fiti judecati”. Tu de ce judeci? Si cu ce fel de dovezi? Ai vreo dovada despre cultura autoarei?

   La cum o stiu de cultivata pe Sabina Fati, sunt destul de sigur ca a citit si Biblia (posibil chia de mai multe ori) pe langa multe, multe alte carti pe care le-a citit. Meritul d-nei. Fati e ca nu cade in capcana fanatismului, ci ramane o persoana rationala, echilibrata, logica si rezonabila.

  • Daca chiar te intereseaza interpretarea Bibliei de catre persoane in masura, te rog sa consulti opiniile oamenilor de stiinta precum cei din domenii ca fizica cuantica, biologi de renume, cercetatori in neurologie si neurostiinta, lideri spirituali cunoscuti la nivel international, institutii internationale de cercetare a geneticii si a experientelor extrasenzoriale, istorici…. Mai vrei?
   Sau poate ca ar fi suficient sa consulti fosti slujitori ai religiei deveniti oameni spirituali dupa luminarea ratiunii sau liderii religiosi ale celor peste 4000 de religii si denominatiuni la nivel international, toate avand la baza cartea de povesti si povestiri religioase numita Biblie si fiecare dintre ele defiland cu prorpia-i varianta de interpretare a Adevarului absolut… Ce zici? Te bagi? Te indrum eu daca te ratacesti…

  • Regi 2:23-24 Şi pe când mergea pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate şi şi-au bătut joc de el. Ei îi ziceau: „Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!” El s-a întors să-i privească şi i-a blestemat în Numele Domnului. Atunci au ieşit doi urşi din pădure şi au sfâşiat patruzeci şi doi din aceşti copii.
   Cronici 15:13 si oricine nu cauta pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, trebuia omorît, fie mic fie mare, fie barbat fie femeie.
   Isaiah 14:21 Pregatiti macelarirea fiilor, din pricina nelegiuirii parintilor lor! Ca sa nu se mai scoale sa cucereasca pamîntul, si sa umple lumea cu cetati!

   De Biblia asta zici?

 4. Dna Fati este o buna scriitoare si o editorialista de prima mana. Nu stiu de ce acorda credibilitate cifrelor de la Pew Research, cifre greu de crezut pentru cine cunoaste simpatia romanilor fata de urmasa URSS. Adica, ii iubim la fel de mult precum bulgarii? Exista o propaganda intensa pro-moscovita in randurile BOR, dar asta e usor altceva, si nu explica rezultatele citate.
  In al doilea rand, avem o reactie clara si frumos scrisa a IPS Calinic. Care reflecta adevarata consideratie pe care Biserica o acorda in mod oficial femeilor. In rest, misogini sunt pe toate drumurile. Si nu te poti lua cu ei de piept, nici macar in studiourile televiziunii.
  In al treilea rand, nu putem vorbi de „modernisti” si „conservatori” in BOR. Mai degraba despre normalitate, firesc si seriozitate – atribute care le gasim la majoritatea preotilor si arhiereilor, in contradictie cu obscurantismul, venalitatea si promiscuitatea – care, desi sunt practicate de o minoritate, sunt atat de vizibile si fac atat de mult rau.

  • Gino,
   IPS este si unul si celalalt. Nici o vorba de la varf, asadar nu poti considera tu care este „adevarata consideratie pe care Biserica o acorda in mod oficial femeilor”. Adevarata atitudine a BOR este asumarea lui Mache. Si adevaratul impact pe care il are unul ca Mache in randul societatii este intretinerea si incurajarea misoginismului si a violentei domestice din Romania. Uita-te la statistici si vei intelege…daca vrei…

 5. Cum s-a înregimentat Fati corectitudinii poltice!! Textul asta e copiat din analele neomarxismului. Fără rușine și lipsa de studiu sa spui ca Vulcanescu a fost legionar sau ca a deposedat averi, fara pic de compătimire fata suferință de zeci de ani ai lui Gyr și tâmpenie completa fata de profesorul unei generații, N. Ionecu(o fi citit tovarăși vreun curs al lui N. I., prin călătoriile ei inițiatice) acest material ticălos vrea sa dea un semnal, m-am alăturat fără rușine lui tapalaga, puteți conta pe mine, sunt noua, corecta, fac parte din stăpânii zilei. Va să-ți seama dacă ticăloșii ăștia slujesc doar pentru banii ideile astea,în libertate, atunci ce se poate întâmpla într-o dictatura? Și tot ăștia, noua stânga, potențează nimicuri ca Simion sau alțiii. Tot disprețul pentru Teodosie.

 6. Femeia poate fi egala barbatului numai si numai din punct de vedere social . In fata Divinitatii niciodata .
  Femeia si barbatul trebuie sa isi accepte fiecare statutul primit de la Creator . Statut definit in Sfinta Scriptura si nu de ,,oamenilor de stiinta precum cei din domenii ca fizica cuantica, biologi de renume, cercetatori in neurologie si neurostiinta, lideri spirituali cunoscuti la nivel international, institutii internationale de cercetare a geneticii si a experientelor extrasenzoriale, istorici ” care sint niste aflatori intreaba pe lumea asta .
  Femeia si barbatul au fost creati diferit pentru ca sa se poata completa unul pe celalalt . Nu pentru a se afla in competitie . Femeia care prin comportament se vrea barbat ( si barbatul care prin comportament se vrea femeie ) trebuie izolata / izolat social . Firescul este cel stabilit de Creator si nu de interesele imbecile si mirsave ale omului ( barbat sau femeie ) . Sa punem mina sa ne cunoastem statutul de barbati si femei ; ifosele si orgoliile la coada vacii .

 7. Biserica Ortodoxă Română, ȋmpreună cu o parte consistentă a credincioşilor ei bigoţi, sunt rămaşi prizonieri intelectual ȋn Evul Mediu, dezvoltă o ideaţie delirantă şi acţionează (chiar furibund) ȋn interesul Rusiei, ȋmpotriva interesului public al României.