G4Media.ro

(P) Dan Barna: Planul meu este să dau forță funcției prezidențiale

(P) Dan Barna: Planul meu este să dau forță funcției prezidențiale

Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la președinția României, își propune să creeze o Comisie de Reformă Constituțională și să întărească rolul președintelui. Planul lansat de Dan Barna include dizolvarea Parlamentului printre mecanismele de rezolvare a blocajelor.

Astfel, președinte va putea dizolva Parlamentul în urma adoptării unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului și îi dă acestuia dreptul ca, o dată în mandat, să convoace un referendum pentru dizolvarea Parlamentului. De asemenea, planul include și o extindere a atribuțiilor prezidențiale în domeniul bugetului de stat.

Reforma constituțională are în centru reconstrucția statului astfel încât acesta să asigure acel cadru în care cetățenii să se simtă liberi, protejați, despovărați de birocrație, motivați și împliniți, acasă, nu în alte țări.

Rep: Ce va face Alianța USR PLUS în noul context politic?
Dan Barna: Anticipatele sunt soluția morală și singura cale de a avea un guvern reformist în jurul Alianței USR PLUS. România nu mai are timp de pierdut, are nevoie de o nouă direcție și de un suflu nou. Noi suntem oameni fără legături cu vechiul sistem, nu avem moșteniri din trecut și de aceea avem și curajul și energia să reformăm statul. În acest moment, în Parlament, nu există această majoritate reformistă care să aibă voința politică să repare statul român.

Rep: Ce trebuie reparat la stat și de ce credeți că vechile partide nu pot să o facă?
Dan Barna: Avem, de 30 de ani, un stat capturat de vechile partide care au pus în funcții, strat peste strat, nepoți, amante, prieteni cu carnete de partid. Un stat care, din această cauză, este corupt, incompetent și birocratizat și trebuie reformat în profunzime, cu concursuri pe bune, în toate domeniile, depolitizare, administrație digitalizată și funcționari scoși din birouri, să rezolve problemele comunității. Statul român trebuie să vină în sprijinul cetățenilor, să asigure acel cadru în care ei să se simtă liberi, protejați, despovărați de birocrație, motivați și împliniți. Aici, acasă, nu în alte țări.

Rep: Președintele nu are asemenea atribuții. Cum veți face asta?
Dan Barna: Președintele are cea mai importantă atribuție, de a da acest mesaj de reformă profundă, în toate domeniile. Ca președinte trebuie să deschizi toate dezbaterile cu adevărat importante pentru societate, să impulsionezi instituțiile să lucreze, să-i determini pe cei implicați să stea la aceeași masă și să negocieze rezolvări pentru problemelor oamenilor. Președinția României poate să genereze soluții dacă președintele este atent la mersul societății și nu reacționează doar atunci când suntem pe buza prăpastiei. Planul meu este să dau forță funcției prezidențiale, inclusiv printr-o propunere de modificare a Constituției. Pentru acest obiectiv voi înființa o Comisie de Reformă Constituțională.

Rep: Veți fi un președinte puternic, jucător?
Dan Barna: Voi fi un președinte implicat, care acționează nu doar în moment de criză, care va împinge statul spre reformă. În planul meu, rolul președintelui este întărit. Președintele poate și trebuie să aibă un rol clar în asigurarea stabilității politice și de rezolvare a blocajelor, să beneficieze de mecanisme constituționale pentru a înlesni dizolvarea Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința populară rezultată în urma alegerilor, cum se întâmplă acum. Nu există o majoritate coerentă și pro-reformă, zeci de parlamentari au trecut de la un partid la altul, avem un partid care nu a participat în alegeri și un altul care a participat, în alianță cu PSD, dar a ieșit de la guvernare. Ce facem?

Rep: La ce mecanisme v-ați gîndit?
Dan Barna: În cazul adoptării unei moțiuni de cenzură, Președintele care constată că nu există o majoritate, trebuie să aibă posibilitatea fie de a desemna un nou candidat pentru funcția de Prim-ministru, fie de a dizolva imediat Parlamentul și de a declanșa alegeri anticipate. Cred că președintele trebuie să aibă dreptul să inițieze un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, pe care-l exercite o singură dată, pe parcursul unui mandat. De asemenea, Dacă Parlamentul îl suspendă pe Președinte, în ciuda unui aviz negativ al Curții Constituționale, iar referendumul de demitere este respins de către cetățeni, atunci Parlamentul trebuie să fie dizolvat de drept.

Rep: Ce aveți în plan să mai modificați în Constituție?
Dan Barna: Un alt proiect pe care-l voi supune dezbaterii Parlamentului, prin Alianța USR PLUS, va fi dreptul președintelui de a avea un cuvânt de spus asupra bugetului. Propun această extindere a atribuțiilor Președintelui odată cu înființarea unui Consiliu pentru Dezvoltare în subordinea șefului statului cu atribuții privind informarea permanentă a Președintelui în legătură cu starea generală a economiei românești. Predictibilitatea și responsabilitatea fiscală trebuie să fie condiții obligatorii, reflectate în Constituție.

Rep: Ce se întâmplă cu inițiativa #farapenali?
Dan Barna: #Farapenali! USR, colegii de la PLUS, mii de oameni din societatea civilă s-au implicat în inițiativa e modificare a Constituției în sensul interzicerii persoanelor condamnate penal, pentru fapte comise cu intenție, să ocupe funcții publice alese. Nu vrem să mai ajungem în situația ca un condamnat la închisoare pentru corupție politică, cum a fost Liviu Dragnea, să dicteze politica penală a statului și să facă legi prin care să subordoneze justiția și să favorizeze infractorii.

Am condus caravana #farapenali și în ciuda tuturor pronosticurilor că nu vom reuși, în ciuda hărțuielilor continue venite din partea primarilor baronizați care și-au pus subordonații să ne împiedice sau chiar să ne agreseze fizic și verbal, am reușit să strângem peste un milion de semnături care se află acum la Parlament. Alianța USR PLUS va lupta pentru introducerea în Constituție a acestei modificări.

Faptul că Dragnea este la pușcărie nu înseamnă că PSD, plin de penali de sus până jos, nu poate produce un alt Dragnea care să atace ordinea constituțională ca să scape de răspundere în fața Justiției. Și mai am un obiectiv, care de asemenea are susținerea cetățenilor, o reformă a Parlamentului, inclusiv prin reducerea numărului de parlamentari la 300.

(https://www.danbarnapresedinte.ro/dreptul_de_a_fi_fericiti)

Sursa Foto: USR/ PLUS Autor: Dragoș Ciolac

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. Fraierul asta a inceput sa imi provoace scarba. Hai sa il punem presedinte sa ii dam parlamentul, guvernul, primarii sa demonstreze si el ceva. Acum cand infractorii umbla liberi pe strada cand soferii mor zilnic pe sosele cand Europa se uita cu dos-ul la Romania el o arde cu aberatile lui. Cere justitia sau transporturile de la Iohannis si fa ceva pana la anul si te vor vota si gainile PSD-iste

  2. IOHANNIS PRESEDINTE DIN PRIMUL TUR !!!

  3. Votez Th.Paleologu in primul tur, pacat ca Romania nu stie , nu intelege ce inseamna un om cu o pregatire clara si „la purtator”pentru aceasta functie in stat…in mileniul III oamenii complecsi intelectuali vor fi la mare cautare…dar in Romania golaneala este la mare cautare!

  4. Ptr. a da forta functiei prezidentiale sunt doua modalitati : schimbarea Constitutiei sau majoritate parlamentara. Si intr-un caz si altul este nevoie de aliati. Dar cum demonstrati in zilele acestea , ca Dvs. nu vreti sa puneti”osul la Greu” , succesul nu va va surade.

  5. Sper sa-i iasa. Daca nu, sa-l caute pe Al Pacino … Merita sacrificiul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.