G4Media.ro

Organizațiile minorității românești din Serbia cer dosar penal pentru regizorul apropiat de…

Organizațiile minorității românești din Serbia cer dosar penal pentru regizorul apropiat de președintele Aleksandar Vučić, care a numit-o „dușman național” pe o politiciană de origine română

Reprezentanții partidelor și organizațiilor românești din Serbia au cerut Parchetului să declanșeze acțiune penală împotriva regizorului Dragoslav Bokan, care a numit-o, la Pink TV, pe politicianul de opoziție Marinika Tepić ”inamic național” pentru că este româncă, transmite publicația N1, citată de Rador.

Ministerul Drepturilor Omului și Minorităților condamnă propaganda urii și solicită autorităților să verifice dacă există temei de urmărire penală. Partidul etnicilor romi a depus deja o plângere penală, în timp ce Organismul de Reglementare în Mass-media Electronică a deschis acțiunea împotriva TV Pink.

1 Decembrie a fost sărbătoarea națională a României. În loc să sărbătorească, reprezentanții comunității românești din Serbia sunt triști, spun ei, pentru că trebuie să-și apere drepturile. Și să dovedească că ei nu sunt dușmanii Serbiei. Înainte de a se adresa jurnaliştilor, precum şi instituţiilor statului, aceştia au arătat exact pentru ce a fost jignită Marinika Tepić – originea ei: „Din mamă româncă şi din tată român, bunicul partizan, iar străbunicul luptător pe frontul de la Salonic”.

Marinika Tepić (47 de ani), politician sârb de origine română și cap de listă al unei formațiuni de opoziție pentru alegerile parlamentare de anul viitor, este ținta unor atacuri dure în Serbia, potrivit Rador. Tonul l-a dat regizorul Dragoslav Bokan, un apropiat al președintelui Aleksandar Vučić, care a numit-o pe Marinika Tepić „dușman național” la Pink TV, un post cu acoperire națională. Dragoslav Bokan a fost șeful unei organizații paramilitare sârbe în anii 90.

Ambasada României a condamnat ferm insultele lui Bokan la adresa minorității române.

Organizațiile minorității române cer Parchetului „să declanșeze urmărirea penală împotriva lui Dragoslav Bokan pentru instigare la ură națională față de poporul român, iar TV Pink să se distanțeze de declarațiile din emisiune”, a declarat Daniel Petrović, membru al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale a Românilor din Serbia. Plângerea împotriva acelei emisiuni, dar și împotriva „lipsei de reacție grosolane a jurnaliștilor la discursul urii”, a fost înaintată deja autorităților.

„Este vorba de o viață cu adevărat decentă, normală într-o democrație. Încă trăim formal în democrație și avem de-a face cu lucruri care nu sunt o trăsătură a democrației, ci a anilor 1990, când încă trăiam în război”, crede Pavle Dimitrijević de la organizația CNMNRS.

„Nu este vorba doar de Marinika Tepić, cu toții suntem acum ținte”, a adăugat Zivosav Lazić, de la Uniunea Românilor din Serbia. „Nimănui nu-i place să fie vizat. Mâine poate cineva nu va mai declara că este român, tocmai din acest motiv”, a spus președintele Federației Românilor, Dragan Demić.

„Sper ca atunci când ne întoarcem seara acasă să nu ne aștepte niște bătăuși în fața caselor, sau chiar la locurile noastre de muncă”, a avertizat la rândul său vicepreședintele Consiliului Național al acestei minorități, Jon Magda.

De aceea, toți aceștia așteaptă fapte de la președintele statului, adică o garanție de securitate, și nu declarații. Ei mai solicită să nu mai continue răspândirea urii la alte televiziuni cu acoperire națională. „Fie că Bokan are un ”mentor” sau nu pentru aceste declarații, să lăsăm publicul să judece. Și ”mentorii” să aibă grijă să nu își bată joc de ajutorul frățesc atunci când Serbia are nevoie de el”, a spus Daniel Petrović.

Ca urmare a desemnării românilor ca dușmani, partidul românilor din Serbia se va adresa și conducerii României, precum și instituțiilor internaționale.

Traducerea Rador: Ruxandra Lambru / Foto: Marinika Tepic (FacebooK)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Ba chiar – tot ea – mi’a vopsit și gardu’ az’noapte, cu graffiti mâzgălind pe el o inimă străpunsă și a mai scris și „Република Србија” alături..

 2. „Prietenii” noștri sârbi….De fapt niște rusofili agresivi, naționaliști și anti europeni.
  Bieții români din Serbia nici nu mai au nume românești. Asta spune multe. Despre Serbia, desigur!

  • Prietenii ..noi pentru ei…ei nu…incepusera sarbizarea si in Banatul Romanesc..vezi nume de botez pe la preoti de-ai lor..de rit vechi/slav…plus crucile din cimitire..fapte studiate nu pareri!

  • În prezent, majoritatea covârşitoare a sârbilor de rând condamnă declaraţiile absolut jignitoare aduse poporului român de către Dragoslav Bokan (venite în contextul amplelor proteste ecologiste și anti-Vucic din Serbia, inițiate și de partidul din care face parte Marinika Tepić, Dragoslav Bokan fiind cunoscut ca un susținător îndârjit al lui Vucic), aceştia menţionând faptul că pentru Serbia, tot România a fost şi este cel mai bun vecin. Majoritatea sârbilor care au comentat la videoclipul de mai jos sunt pro-Tepic şi susţin că românii nu sunt duşmanii sârbilor, ci dimpotrivă! Nu toţi sârbii urăsc românii şi viceversa! Din păcate, mai apar astfel de idioţi din ambele părţi (în special politicieni) care nu au ce face şi bagă băţul prin gard, ca să provoace tensiuni între popoare!

 3. Exact cum ii tratati pe Magyar People din Romania
  Dusmani Nationali :))))))
  Ipocritilor

  • Mai incearca . Nu ti-a iesit deloc. Magyar people in Romania sunt la guvernare , chiar au vicepremier. Inteleg ca atat poti dar nu-i bai , cu timpul vin si gandurile bune.

 4. Mincati căcat și nu ii mai țineți partea că face numai rele se îmbogățește pe spinarea știrbilor si fura că în codru,in Romania nu a mai avut loc de alții a venit în Siria că și în alte țări să se știe că românii sunt hoți peste tot neam făcut de rîs oameni care nu înțeleg și își bagă nasul in oala.

  • MARIUTA preacinstita fata . Da cum ai aflat asa brusc ca exista hoti si in Romania ? Fusasi pe aici sau inca esti la masa in care se mananca rahat . Nu de alta da iti pute gura a rahat . E adevarat ca mai radem cand spunem bancuri sau cand ascultam declaratiile politicienilor dar nu ne-am facut de ras . Invata sa scri si apoi mai citeste ianinte sa iti arati frustrarea pe aici.

 5. Georgică are ceva de zis? Sau când e vorba de lideri de partide pro-europene, cum e și această doamnă(stânga pro-UE) tace mâlc? Se vede clar ce intereese are omul. 😉

  • Ce nu știi tu și Dragoslav Bokan este că în afara faptului că are origini românești, Marinika Tepić nu a fost niciodată vreo apărătoare a drepturilor românilor din Serbia, acest fapt îl poate confirma orice român de acolo. Nu de altceva, dar presa din România, care habar nu are de realitățile din Serbia o prezintă pe Marinika drept mare luptătoare pentru drepturile românilor din Serbia…