G4Media.ro

Organizația „Salvați Copiii”: Peste jumătate dintre părinții plecați la muncă în străinătate…

sursa foto: Unsplash/ Nathan Dumlao

Organizația „Salvați Copiii”: Peste jumătate dintre părinții plecați la muncă în străinătate nu vin acasă de sărbători / Harta copiilor singuri, pe regiuni

Mai mult de jumătate –  55% –  dintre părinții care lucrează în străinătate nu vor petrece sărbătorile pascale în țară, alături de copiii lor, în vreme ce 39% spun că vor veni acasă pentru Paște, iar 6% nu erau încă deciși cu privire la venirea în țară, arată datele unei anchete realizate de Organizația „Salvați Copiii” România, în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinții plecați din țară. În ceea ce privește motivele pentru care părinții nu pot veni, cel mai des menționate au fost lipsa banilor alocați drumului până în România și faptul că nu reușesc să își ia concediu/zile libere în această perioadă, se arată într-un comunicat remis luni G4Media de către asociație.

TABLOU DE ȚARĂ: SITUAȚIA PE REGIUNI

Sursa: Organizația „Salvați Copiii” România

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în perioada iunie 2021 – iunie 2022 unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

În perioada vizată de studiu înregistram următoarele volume de copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în ultimul an:

  • Regiunea Nord-Est – 138.065 de copii, respectiv 17.8% din copiii din regiune (în medie unu din șase copii);
  • Regiunea Sud-Muntenia – 107.150 de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii);
  • Regiunea Nord-Vest – 71.374 de copii, respectiv 13.9% din copiii din regiune (în medie unu din șapte copii);
  • Regiunea Sud-Est – 57.513 copii, respectiv 12.1% din copiii din regiune (unu din opt copii);
  • Regiunea Vest – 48.177 de copii, respectiv 14.7% dintre copiii din regiune (unu din șapte copii);
  • Regiunea București Ilfov – 45.725 de copii, respectiv 10.2% din copiii din regiune (în medie unu din zece copii);
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia – 44.025 de copii, respectiv 13.0% din copiii din regiune (aproximativ unu din opt copii);
  • Regiunea Centru – 24.465 de copii, respectiv 5.1% din copiii din regiune (în medie unu din douăzeci de copii).

Estimările au avut la bază volumul calculat la nivel național, reprezentativitatea selecției în plan regional depășind marja de eroare a eșantionului total.

Campania destinată creșterii gradului de conștientizare a părinților cu privire la importanța comunicării cu copiii și a petrecerii de timp de calitate cu aceștia va fi continuată începând cu perioada  sărbătorilor de Paște. Părinții și aparținătorii copiilor din program vor fi implicați sau îndrumați către diferite activități de conectare specifice, de la distanță, având în vedere că majoritatea părinților nu se  întorc în țară, sau directe, inspirate din materialele campaniei promovate în rândul acestora. De asemenea, peste 60 de școli partenere stimulează realizarea unor astfel de activități, se arată în comunicatul organizației.

„Pentru copiii ai căror părinți sunt nevoiți să muncească în alte țări, sărbătorile sunt grele, atunci când părinții nu reușesc să vină acasă. Sentimentul de singurătate este acutizat în astfel de momente și de aceea este vital ca legătura cu părinții să fie păstrată, chiar și de la distanță. Sunt consecințe emoționale, dar și sociale ale acestui fenomen atât de specific țării noastre”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi.

Programul a fost derulat în Bucureşti şi 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tabelul e bunicel,trebuia făcut pe județe,numărul de locuitorii din județ,copii cu părinți plecați și calculăm procentul;de exemplu,pe mine mă interesează situația de la Buzău,care este procentul.

  2. Al naibii de intuitiv codul culorilor!