G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății: Inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID19 se adânceşte şi…

Organizația Mondială a Sănătății: Inegalitatea accesului la vaccinurile anti-COVID19 se adânceşte şi devine „grotescă”

Inegalitatea accesului la vaccinurile împotriva COVID-19 între ţările bogate şi cele sărace „se adânceşte” şi devine „grotescă”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-COVID19. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eşec, însă este şocant să constatăm cât de puţin s-a făcut pentru a preveni acest lucru”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.

„Decalajul dintre numărul de vaccinuri administrate în ţările bogate şi numărul de vaccinuri administrate via Covax se măreşte şi devine tot mai grotesc în fiecare zi”, a adăugat el.

Sistemul internaţional Covax, coordonat de OMS, îşi propune să furnizeze în acest an doze pentru 20% din populaţia a aproape 200 de ţări şi teritorii, şi include un mecanism de finanţare pentru a ajuta 92 de ţări defavorizate.

„Ţările care vaccinează în prezent persoane mai tinere, sănătoase şi cu risc scăzut de a contracta COVID-19 fac acest lucru în detrimentul vieţii personalului sanitar, al persoanelor în vârstă şi al altor grupuri cu risc din alte ţări”, a declarat şeful OMS.

„Ţările mai sărace se întreabă dacă ţările bogate gândesc cu adevărat ceea ce spun atunci când vorbesc despre solidaritate. Distribuţia inechitabilă a vaccinurilor nu este doar ultraj moral. Este, de asemenea, autodistructiv din punct de vedere economic şi epidemiologic”, a insistat el.

„Unele ţări se luptă pentru a-şi imuniza întreaga populaţie, în timp ce alte ţări nu au nimic. Acest lucru poate oferi siguranţă pe termen scurt, însă este un fals sentiment de siguranţă”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. maine-poimaine, ne iau si slujbele de la sparanghel

  2. Cu alte cuvinte, ne vom astepta ca Israel, acest exemplu de „grotesc”, sa inceapa sa doneze zeci de miliarde de dolari pentru ridicarea din saracie a tarilor care nu a au avut acces la vaccin.

  3. Obligatia constitutionala a oricarui stat este sa-si protejeze si apere proprii cetateni, intai de toate.
    Nenea Tedros, care-ti mai este ‘subventia’ de la chinezi?

  4. Trebuie ajutate și țările mai sărace că doar suntem oameni.

    • UE deja a dat 2 miliarde de euro si vreo 30 de milioane de vaccinuri in detrimentul cetatenilor ei, care au si platit toate aventurile astea, iar acum vine babanierul asta sa ne critice? Nu-mi vine sa cred ca am ajuns sa-l mentionez pe Trump care s-a legat de trecutul politic comunist al sefului OMS si de legaturile lui cu China. Acum EU ar trebui sa-l basculeze pe seful OMS, ca are putere de lobby prntru asta si sa-l dea si in judecată pentru neglijenta in serviciu, ca era treaba OMS sa nu ajungem cu Covidul unde am ajuns.

  5. mori cu frizeru ca simona halep a luat arzatearpamatze….

  6. e normal ca tarile cu multe cazuri sa se concentreze pe situatia interna, nu pe cea externa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.