G4Media.ro

Organizația de business Concordia: E de neînțeles de ce guvernul nu alocă…

Sursa foto: Parlamentul European

Organizația de business Concordia: E de neînțeles de ce guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică, deși încasările la buget sunt peste așteptări

Radu Burnete, director executiv al organizației de business Concordia, critică modul în care guvernul face rectificarea bugetară. „Este de neînțeles de ce în contextul unor încasări peste așteptări la bugetul de stat Guvernul nu alocă sumele necesare pentru acoperirea costurilor cu plafonarea prețurilor la gaz și energie electrică”, spune Burnete.

El arată că încasările peste așteptări vin în mare parte din impozitele și profiturile companiilor producătoare de energie (majoritatea cu capital de stat) sau din TVA colectat ca urmare a prețurilor mari la energie.

”Acești bani trebuie întorși la consumatori, pentru ca ei să facă față creșterilor de preț. Acesta este și mecanismul prevăzut de Guvern plin plafonarea prețurilor. Consumatorii plătesc un preț mai mic, iar diferența este rambursată de stat furnizorilor de energie. Doar că statul nu-și pune bani deoparte pentru această rambursare și se pune în situația de a nu-și putea onora datoriile”, arată Radu Burnete.

”Asta este nedrept și periculos pentru sistemul nostru energetic. Este nedrept pentru că furnizorii finanțează cu banii lor o măsură publică și este normal să fie rambursați la timp. Este periculos pentru că furnizorii au nevoie de acești bani ca să cumpere energie pentru la iarnă (iar statul are deja întârzieri de luni de zile în rambursări), să facă investiții în rețele sau în creșterea eficienței energetice. Vorbim de zeci de miliarde de lei fără de care ei vor funcționa aproape în regim de avarie, iar Ministerul Finanțelor alocă o sumă de câteva ori mai mică decât necesarul estimat chiar de Ministerul Energiei. Această decizie este pentru mine un mister”, a mai spus directorul Concordia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. PSD, PNL si UDMR au de furat prin PNDL3/Anghel Saligny si alte programe si smenuri, nu de platit datoriile publice pe care tot ele le fac.

 2. Datoriile le voi plăti următorii. Momentan se fura cât se poate.

  • E CONSTITUTIONAL !
   SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

 3. Guvernul PSDNL e o adunătură de hoți, ca majoritatea românilor, că doar ei îi votează, nu pică din cer.

 4. Nu o sa plateasca nimic, au de luat se numeste. USL nu o sa dea nici un ban, cine supravietuieste si castiga in instanta, bine restul e profit in buzunarele politrucilor.
  Se apropie de finalul anului 32 de cand fac asta…

 5. Si pomeni si dinastea sa prosteasca alegatorii de unde, ca doar nu a facut atata sacrifici sa va bage in inflatie ca acuma sa arunce banii pe prostime degeaba.

 6. Bani la buget sunt doar pentru buzunarul lor sau pentru pomeni ca sa castige iarasi alegerile ca oricum le iau inapoi banii sa le bage in buzunarul lor, inca nu v-ati prins ca la toata schema e vorba doar de buzunarul lor, in rest doar invart banii pana ajung in buzunarul lor.