G4Media.ro

Organizarea EURO 2020 în 12 ţări, o posibilă catastrofă ecologică?

Organizarea EURO 2020 în 12 ţări, o posibilă catastrofă ecologică?

Formatul inedit al Campionatului European de fotbal – EURO 2020, cu 51 de meciuri în 12 ţări de pe Bătrânul Continent, între care şi România, şi mii de kilometri de parcurs cu avionul, ridică semne de întrebare în privinţa unei explozii a emisiilor de dioxid de carbon pe durata competiţiei, în ciuda promisiunilor de protecţie a mediului de către organizatori, relatează AFP.

În acest format, pe cât de inovator, pe atât de furnizor de gaze cu efect de seră responsabile cu încălzirea climatică, distanţele sunt cele care generează temeri: de exemplu, suporterul polonez doritor să vadă toate meciurile echipei sale din luna iunie va trebui, doar pentru faza grupelor, să parcurgă cel puţin 6.000 km în zece zile, din Polonia la Bilbao (Spania), trecând prin Dublin (Irlanda). Cu o potenţială calificare ulterior în optimile de finală la Budapesta (Ungaria) şi un sfert de finală la Baku (Azerbaidjan), la 4.000 km distanţă de Londra, oraşul care va găzdui semifinalele şi finala.

În urmă cu patru ani, la EURO 2016, un drum dus-întors în Franţa ar fi fost suficient, plus trasee cu trenul pe durata turneului pentru a ajunge în cele zece oraşe gazdă ale Franţei.

„Acesta este cel mai total nonsens de mediu”, a declarat, pentru Agenţia France Presse, Karima Delli, eurodeputată ecologistă şi preşedinta Comisiei de transporturi din Parlamentul European. „Vrem să arătăm o unitate a Europei prin această noutate, dar uităm de fapt că există o urgenţă climatică”.

Această „urgenţă”, Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), organizatoarea turneului, afirmă că a luat-o în calcul promiţând că EURO 2020 va fi „competiţia cea mai respectuoasă faţă de mediu din istoria sa”.

Şi instanţa europeană vine şi cu argumentele sale. În primul rând, mai multe mari naţiuni ale fotbalului (Spania, Anglia, Olanda, Italia, Germania), mai precis cele cunoscute pentru faptul că suporterii lor se deplasează cu zecile de mii, vor juca primele lor trei meciuri din grupe pe teren propriu, iar acest lucru „va reduce semnificativ deplasările suporterilor”, a precizat UEFA.

De altfel, „foarte puţine infrastructuri au trebuit construite” – unul singur din cele 12 stadioane (Budapesta) a fost ridicat -, evitându-se astfel, conform UEFA, „un imens cost ambiental”.

Însă, în opinia lui Andrew Welfle, cercetător la Tyndall Centre for Climate Change Research de la universitatea din Manchester, construcţiile sunt de fapt, înaintea transportului, „primul sector poluator” al unei mari competiţii. EURO 2020 asigură astfel „un imens decalaj” în termeni de emisii de gaze cu efect de seră în comparaţie cu alte turnee, cum ar fi Cupa Mondială din Qatar din 2022, unde toate arenele vor fi construite sau modernizate pentru acest eveniment.

În privinţa emisiilor datorate deplasărilor spectatorilor, „este cel mai dificil lucru de calculat. Estimările se vor baza pe multe ipoteze, supoziţii care vor fi mai mult sau mai puţin realiste”, mai arată cercetătorul.

Dar, conform estimărilor şi ipotezelor UEFA, 425.000 tone de dioxid de carbon vor fi emise de suporteri şi de echipele lor în cursul deplasărilor pe durata competiţiei.

Acest total de emisii de gaze cu efect de seră s-a ridicat la 517.000 pentru EURO 2016, disputat într-o singură ţară, şi la aproape 1,5 milioane pentru Cupa Mondială din 2018 organizată în 11 oraşe din Rusia, cu 32 de echipe, dintre care multe de pe alte continente, faţă de 24 de echipe pentru EURO 2020, conform rapoartelor organizatorilor.

Pentru a-şi susţine promisiunile, UEFA s-a angajat să „compenseze” aceste 425.000 tone de dioxid de carbon prin investiţii în proiecte menite să reducă emisiile şi şi-a anunţat intenţia de a planta 50.000 de copaci în fiecare din ţările gazdă, simbolizând „moştenirea ecologică a turneului”.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în perioada 12 iunie – 12 iulie în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania).

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

România va întâlni Islanda în deplasare, pe 26 martie, în cealaltă semifinală a culoarului A al barajelor urmând să se înfrunte Bulgaria şi Ungaria. În finală, pe 31 martie, pentru un bilet la EURO 2020, se vor bate câştigătoarele celor două semifinale, meciul urmând să aibă loc în Bulgaria sau Ungaria.

Sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Pamflet
  Toate campionalele de fotbal polueaza,toate olimpiadele polueaza, toate competitiile sportive polueaza, toate sporturile polueaza si prin urmare ar trebui interzise. Pana si mersul la sala polueaza si ar trebui interzis.
  Turismul polueaza si el si ar trebui interzis

  • Pamfler
   Si agentia france press polueaza si ar trebui interzisa, si comisia europeana polueaza si ar trebui interzisa si posturile de deputat european polueaza (aici chiar pe bune) si ar trebui interzise.
   Deasemenea si cei care dau din gura pe tema inccalzirii globale polueaza si ar trebui interzisi

  • Dar cu cei care ”iau în gură pe tema încălzirii globale”, ce-ar trebui să se întâmple? D-ăștia ca trolul pamfletar ABC care slujește mafia PRO-PSD-ALDE și care ”poluează” de fiecare dată când își deschide ”conserva” puturoasă. Acuma, ”pe bune”.

  • frate, ce mai articol.
   pai atunci sa nu se mai organizeze nici cupa mondiala in SUA. E doar o tara, nu 12, da’ totusi

  • il sparge Greta pe Ronaldo

 2. Daramati stadioanele!
  Toate campionatele vor fi doar de FIFA 20, jucate de pe computere alimentate de blanda adiere a vantului sau de dulcea lumina solara.

 3. Fiecare pasăre pe limba ei piere.
  Ecologiștii vor continua cu aberațiile lor până când nu-i va mai băga nimeni în seamă pentru că se umplu de ridicol. În final, viața pe Pământ poluează. Ar trebui să ne ținem respirația, să nu tragem vreun pârț și să ne hrănim doar cu lumina Soarelui 🙂

  • Și ce ne facem cu trumpetele părțăite? Dar cu ”emisiile” de la butoaiele cu varză ”conservată” care se tot desfac p-aicea?

  • @Bad@
   Omule, rar mi-a fost dat să văd un comentator mai deștept ca tine. De ce te risipești în comentariat? Fă-ți un blog sau scrie o carte. Împarte lumina inteligenței tale cu restul omenirii. Nu fi egoist. Luminează-ne, Bad@, că orbecăim. Arată-ne calea.

  • Vai de mine, o să se supere ”colegii intelectuali”, tovarășii de ”comentariat” în ale suzysmelor sanitare. Păi cum adică, e cineva ”mai deștept ca” ei, ”comentatorii” conservați ai mafiei PRO-PSD-ALDE? Asta e peste poate. La o așa ”inteligență” specifică de trol, se vede nevoia de ”luminare”: cum crede o să i se ”arate calea” dacă nu o să i se mai ”risipească” din ”împărțeală” și lui, pentru că toată e ”pe blog” sau într-”o carte” la ”restul omenirii”? O să rămână pe ”calea” trasată de șina care duce doar înainte și înapoi când îi întorc stăpânii cheia de la spate. Cât de departe permite lanțul. Degeaba vrea ”lumină” dacă nu dă piatra la o parte.

 4. Omenirea e prea proastă să se îndrepte. Va polua până va muri.

 5. Da Greta cu capul si marcheaza cu Nobelul in gura!