G4Media.ro

Organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, ultimul pas: proiectul a intrat pe ordinea…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, ultimul pas: proiectul a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Proiectul de lege care permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie, devansându-le cu trei luni față de termen, a intrat luni pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și ar putea intra la votul final marți, potrivit informațiilor G4Media. Luni, proiectul intră în dezbaterea Comisiei juridice. Camera Deputaților este camera decizională, ultimul pas fiind promulgarea de către președintele Iohannis.

UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, proiectul de lege care permite devansarea datei alegerilor preşedintelui României, transmite Agerpres.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede forma adoptată de Comisia juridică a proiectului iniţiat de deputaţi UDMR.

Deputatul USR Victor Ilie a criticat proiectul, apreciind că este nociv pentru democraţie.

„Se plănuieşte aducerea mai devreme a alegerilor pentru preşedintele României pentru maximizarea şanselor coaliţiei care se află în prezent la guvernare. Ideea alegerilor democratice era ca aceste modificări ale legislaţiei electorale să fie stabilite din timp.(…) Aceste mici modificări în timpul anului electoral în funcţie de şansele unui candidat sau altul să fie ales sunt complet nocive pentru democraţia din România, pentru sistemul electoral. Acesta este modul prin care PSD şi PNL vor să deţină controlul în România pentru următorii 10 ani”, a afirmat deputatul USR.

În timpul dezbaterilor, mai mulţi deputaţi AUR au protestat, ţinând afişe cu mesaje: „Vrem alegeri democratice”, „Stop abuzului de putere”, „Lăsaţi alegerile libere”.

Preşedinta comisiei, Laura Vicol, le-a solicitat acestora să părăsească sala sau să renunţe la afişe. „Vă rog să părăsiţi sala în acest moment. Mă deranjaţi că îmi staţi în ceafă. Îmi e frică de dumneavoastră să nu mă agresaţi”, a spus Vicol, iar reprezentanţii AUR au renunţat la protest.

Deputaţii din comisie au respins un amendament AUR care prevedea că alegerile ar avea loc cu cel mult 30 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

Asupra proiectului urmează să se pronunţe luni şi Comisia pentru administraţie publică, cele două comisii întocmind raportul de fond.

Știrea inițială: Senatul a adoptat lunea trecută proiectul de lege iniţiat de UDMR și amendat de PSD prin care se propune modificarea datei alegerilor preşedintelui României.

În plenul Senatului au fost înregistrate 76 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”, transmite Agerpres.

Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de preşedinte al României, în urma amendării proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însuşită de plen.

Senatoarea PSD Laura Moagher a depus lunea trecută un amendament la legea privind alegerea președintelui care ar permite ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul lunii septembrie. Propunerea senatoarei PSD respectă anunțul făcut de Marcel Ciolacu săptămâna trecută, când liderul PSD a spus într-o conferință de presă comună cu Nicolae Ciucă, șeful PNL, că vrea ca prezidențialele să aibă loc la începutul lunii septembrie.

România are în 2024 toate alegerile posibile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Coaliția PSD-PNL a decis să comaseze alegerile pentru Parlamentul European cu alegerile locale în 9 iunie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează