G4Media.ro

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție, publicat în Monitorul Oficial. Care…

sursa foto: Unicef

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție, publicat în Monitorul Oficial. Care sunt modificările și categoriile exceptate de la regula purtării măștilor în spații închise

Este oficial, de astăzi suntem obligați să purtăm măștile de protecție în toate spațiile închise, având în vedere că Ordinul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne – validat de Comitetul pentru Situații de Urgență – a fost publicat, vineri noaptea, în Monitorul Oficial.

Față de propunerile inițiale, au fost aduse și unele modificări în privința categoriilor execeptate de la această obligativitate.

De exemplu, inițial s-a anunțat că persoanele care se duc la muncă și au asigurată o distanță de minim 2 metri între spațiile de birouri nu sunt obligate să poarte masca de protecție. Acum însă regula s-a schimbat. Doar persoanele care sunt singure în încăperi sunt exceptate de la obligația purtării măștii de protecție.

Alte  modificări îi vizează și pe cei care vorbesc în spațiul public. Dacă țin un discurs, aceste persoane sunt exceptate de la regula purtării măștii, cu condiția să păstreze o distanță de cel puțin trei metri față de cei aflați în public. Audiența nu poate fi formată dintr-un grup mai mare de 16 persoane – prevedere specificată în actualul Ordin.

În schimb, elevii vor purta măști de protecție pe durata examenelor și cursurilor de pregătire care încep în iunie. Inițial, era prevăzută o excepție pentru elevi și studenți, în cazul în care se asigura o distanțare de minim 3 metri. Această execepție a fost scoasă, iar elevii au obligația să poarte măștile, conform Ordinului oficial publicat în MO.

Alte categorii care nu sunt obligate să poarte măști sunt copiii mai mici de cinci ani, lucrătorii care depun muncă fizică în spații unde temperaturile sunt foarte mari, sau umiditatea este foarte mare, prezentatorii de televiziune și invitații acestora, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri.

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă:

Faţă de forma iniţială dată publicităţii miercuri, documentul are câteva modificări.

 • în varianta anunţată miercuri, la categoriile de persoane exceptate de la purtarea măştii de protecţie erau menţionaţi „elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare”. În documentul apărut în Monitorul Oficial această categorie nu mai apare printre cele exceptate.
 • În forma iniţială, la categoriile exceptate de la purtarea măştii apărea sintagma „angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor”, pe când în documentul din Monitorul Oficial este trecut doar „angajatul este singur în birou”.
 • La capitolul Triaj epidemiologic, la fraza „măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C)”, cum era în documentul iniţial, apare în plus: „la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului”.
 • În funcţie de evaluarea riscului, efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau de medicul de medicină şcolară, după caz, pot exista unele excepţii la purtarea măştii de protecţie: angajatul este singur în birou; persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare; persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.); prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri; doar în cazul în care nu se mai află mai mult de 16 persoane în incintă; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Conform Ordinului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei:

 • Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.
 • Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).
 • În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Ordinul prevede şi reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă:

 • pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.
 • Triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului; observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
 • Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor.

În acest caz, triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C); observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă; dacă temperatura înregistrată nu depăşeşte 37,3 C şi nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

 

Sursa Foto: Unicef

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Oricum, masca e purtata la bășcălie.

  • Da, masca chirurgicala da, pentru că presupune un disconfort pentru binele aproapelui și românii sunt in medie o nație de mâr.lani nesim.țiți.
   Eu personal însă voi continua să port mască ffp3 și după ce nu va mai fi obligatorie. In 2 ani nu am răcit/ luat antibiotic niciodată. Răceam minim de 3 ori pe an si luam o dată pe an antibiotic, la sfatul medicului, când era groasă.

  • Daca nu porti doua tot degeaba.

  • Dementa colectiva. Antivaccinismul se impleteste in chip spectaculos si neasteptat cu purtarea mastii. Dar, daca ne gandim mai bine, masca a ajuns un fel de totem, o amuleta purtata sa ,,protejeze” fara niciun efect in spetii deschise si neaglomerate, de exemplu.

 2. Doar masca trebuia impusă. Restul e/ si va fi inutil

 3. Renunțați prima data la certificatule verde – este degeaba.
  Cei care vor sa se vaccineze anti-covid o pot face.

 4. Masca de protectie in Romania? Pai tot romanul a aflat ca porti masca pentru a-i proteja pe cei din jurul tau. Avand in vedere ca mottoul national este „sa moara capra vecinului” nu te poti astepta ca un roman adevarat sa faca ceva in folosul comunitatii din care face parte.

 5. Eu sunt anti certificat, anti restricții, anti vaccinare cu forța.
  Dar când văd câte unul în me.tro.u care își trage mu.cii și tu.șe.ște cu masca s.ub nas, l-aș o.m.orî fără proces. Am avut Covid, a fost banal, nu sunt ipo.hondru, dar e chestie de principiu, dacă ești atât de primitiv încât nu îți pasă că îi îm.b.o.lnăv.ești pe alții, nu are sens să vie.țuiești.

 6. Eu sunt anti certificat, anti restricții, anti vaccinare cu forța.
  Dar când văd câte unul în me.tro.u care își t.rage m.u.cii și tu.șe.ște cu masca s.ub nas, l-aș o.m.orî fără proces. Am avut Covid, a fost ba.nal, nu sunt ipo.ho.ndru, dar e chestie de principiu, dacă ești atât de primitiv încât nu îți pasă că îi îm.b.o.lnăv.ești pe alții, nu are sens să vie.țuiești.

 7. În afară de mască, românul mai are un dușman – săpunul. Nu l-ar folosi în veci.

 8. Dușmanul cel mai mare al multor rumânași , este stilul de viață nesănătos . Chiar și în pandemie , rumânașii tot KFC, mc și pizze mănâncă . Tot pe canapea stau după o zi de munca la birou . Și așa mai departe. Nu se vor învăța minte, niciodată . Poate să apară și mama covrigului , că pentru rumânași , stilul de viață nesănătos e cel mai potrivit pentru ei. Și da , asta include și săpunul pe care nu îl folosesc .

 9. În al șaselea rând, purtarea obligatorie a măștii reprezintă, poate contraintuitiv pentru unii, de fapt o modalitate de răspândire a virușilor și nu de restrângere. Să mă explic. Ce ar face o persoană, rezonabilă și responsabilă sau una care se teme de reacția și oprobriul celorlalți, în situația în care ar prezenta simptomatologia infectării cu Sars-Cov-2 dacă purtarea măștii nu ar fi o opțiune? În mod normal, ar sta în ”banca sa”, adică ar lua o serie de măsuri care să pună o distanță între sine și alți oameni pe care ar putea să-i infecteze la intrarea în contact (colegi de muncă, călători în transportul în comun, alte persoane care se află în același spațiu închis). Însă pentru că persoanei infectate i se oferă o opțiune care îl deculpabilizează de responsabilitatea morală, aceasta consideră că este în regulă să se miște, fără nicio reținere, în prezența altor oameni deoarece prin purtarea ”măștii de protecție” își îndeplinește cu vârf și îndesat obligația morală de a-i proteja pe ceilalți de răspândirea măștii. Cum stau lucrurile însă în realitate? Oricât de sinceră nu ar fi persoana infectată, adevărul este că virușii trec cu ușurință atât direct prin intermediul măștii, cât și pe dedesubtul acesteia, cu rezultatul cât se poate de previzibil că persoana va contribui astfel, în neștire, la răspândirea virușilor. Punct ochit, punct lovit!

 10. În al optulea rând, unicul scop ”bun” al purtării măștii este că te ”apără” de amenzile polițiștilor și te lasă să intri în diverse localuri (magazine, școli, primării, etc).

 11. A propos de mască: nu funcționează.
  Știu că există studii în ambele direcții, știu că în sala de operații se poartă mască, dar e presiune negativă, știu că nevastă-mea, când lucra cu virusuri avea cu totul și cu totul alt tip de mască, dar am experiența personală, care bate orice studiu.
  Și anume: am călătorit cu avionul și ne-au dus cu autobuzul pe pistă. Cât a stat pe loc, cu motorul pornit, o parte din gazele de eșapament au pătruns în interior. Am simțit mirosul de motorină arsă, deși aveam masca!! Particulele de fum sunt mult mai mari decât aerosolii care poartă virusul. Dacă particulele de fum au reușit să treacă prin mască, e logic că și aerosolii trec.
  QED