G4Media.ro

Opoziţia le cere ruşilor să îi îndeplinească ultima dorinţă lui Navalnîi, votând…

sursa foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Opoziţia le cere ruşilor să îi îndeplinească ultima dorinţă lui Navalnîi, votând exact la amiază

Opoziţia din Rusia încearcă să organizeze un protest simbolic împotriva preşedintelui Vladimir Putin, cerându-le alegătorilor să se prezinte la secţiile de votare exact la amiază, să stea la coadă pentru a ridica buletinul de vot şi să voteze în aşa fel încât să îngreuneze activitatea autorităţilor, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, mort luna trecută într-o colonie penală din Siberia şi înmormântat la Moscova, dau ca exemple de gesturi de protest în cadrul acţiunii „Amiaza împotriva lui Putin” anularea votului prin scrierea numelui disidentului pe buletin sau chiar prin opţiunea pentru un alt candidat, deşi opoziţia consideră că toţi cei trei înscrişi sunt marionete ale Kremlinului.

Oricum, s-ar reduce astfel numărul de voturi pentru preşedintele aflat la putere – ca şef al statului sau ca prim-ministru – din 1999.

Înainte de a muri, Navalnîi a sprijinit ideea unui astfel de protest printr-un mesaj difuzat în mediile sociale cu ajutorul avocaţilor.

Ziarul independent Novaia Gazeta consideră că „Amiaza împotriva lui Putin” este „testamentul politic” al celui mai cunoscut opozant din Rusia.

Reuters apreciază însă că nici cei mai înverşunaţi critici ai puterii de la Moscova nu cred că protestul va împiedica victoria preşedintelui în alegerile care au loc în Rusia de vineri până duminică, însă cei care au lansat apelul doresc să ridice moralul ruşilor, arătându-le celor care sunt contra lui Putin că nu sunt singuri şi demonstrând întregii lumi că acesta nu este susţinut de toţi concetăţenii săi.

„El (Putin) va arăta spre cele 80 sau 90 de procente ale sale, dar se va putea explica în cuvinte foarte simple oricui din lume – uitaţi-vă la fotografii, uitaţi-vă câţi oameni s-au adunat la amiază, în ciuda tuturor ameninţărilor şi a represiunii, pentru a arăta că sunt împotriva lui Putin. Deci este o acţiune foarte importantă”, le-a explicat luna aceasta susţinătorilor săi Ivan Jdanov, unul din aliaţii lui Navalnîi.

Miliardarul Mihail Hodorkovski, critic din exil al lui Putin, a declarat zilele trecute că mesajul de protest va fi cel puţin remarcat de zecile de mii de oficiali din sistemul electoral care participă la numărarea voturilor.

Publicitate electorală

Autorităţile, care consideră că protestatarii din mişcarea lui Navalnîi sunt extremişti susţinuţi de SUA pentru a destabiliza Rusia şi a perturba alegerile, au arătat clar că consideră ilegală acţiunea opoziţiei. Potrivit Reuters, participarea la protest nu este lipsită de riscuri: unii au primit deja scrisori de avertisment, iar site-ul oficial al acţiunii „Amiaza împotriva lui Putin” a fost blocat.

Kremlinul a afirmat că apelurile la protest din partea aliaţilor din exil ai lui Navalnîi sunt provocări, iar poliţia va reprima orice comportament ilegal.

Pentru opoziţie există şi riscul unei participări reduse, care i-ar diminua credibilitatea. Alegătorii vor fi defazaţi pe cele 11 fusuri orare din Rusia şi nu adunaţi într-o singură mulţime.

Unii opozanţi sunt mai pesimişti. „Nimeni nu se aşteaptă ca acesta să fie începutul revoluţiei”, a declarat într-un interviu un fost asistent al lui Navalnîi, Vladimir Aşkurov, care trăieşte acum la Londra.

Andrei Kolesnikov, membru de rang înalt al Centrului Carnegie pentr Rusia şi Eurasia, prevede că Putin va obţine oricum o victorie zdrobitoare. „Niciun vot la amiază nu poate zdruncina legitimitatea acordată lui Putin de către majoritatea pasivă dependentă economic şi politic de stat”, a apreciat el.

Unele companii de stat le-au recomandat angajaţilor să voteze vineri, nu duminică, iar autorităţile din unele regiuni organizează evenimente de divertisment la orele amiezii, încercând astfel – apreciază Reuters – să deturneze electoratul de la protest.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...