G4Media.ro

Opoziția din Marea Britanie dă asigurări că regatul nu se va întoarce…

sursa foto: Facebook

Opoziția din Marea Britanie dă asigurări că regatul nu se va întoarce în UE dacă laburiștii revin la putere

Liderul opoziţiei britanice, Keir Starmer, a afirmat luni că nu are în vedere întoarcerea Regatului Unit în Uniunea Europeană dacă partidul său va ajunge la putere, notează AFP.

A pune în discuţie ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană ar fi „o sursă pentru mai multă diviziune”, a afirmat el într-un discurs în care prezenta abordarea laburiştilor pentru „a face Brexit-ul să funcţioneze”.

„Sub un guvernul laburist, Regatul Unit nu se va întoarce în UE. Nu ne vom alătura pieţei unice. Nu ne vom alătura uniunii vamale”, a spus el la sediul think-tank-ului Centre for European Reform.

Mai moderat şi eurofil decât predecesorul său Jeremy Corbyn, Keir Starmer a fost timp de trei ani responsabil pentru Brexit în rândul opoziţiei, folosindu-şi expertiza juridică pentru a trage regulat la răspundere guvernul.

Dacă s-a arătat odată în favoarea unui al doilea referendum, Keir Starmer pune doar rareori problema Brexit-ului pe masă de când a fost ales lider al partidului în urmă cu doi ani.

„Nu putem merge mai departe, creşte ca ţară, schimba sau recâştiga încrederea celor care şi-au pierdut credinţa în politică dacă ne concentrăm constant pe disputele din trecut”, a afirmat liderul laburist.

Declaraţiile sale intervin în contextul în care 54% dintre britanici sunt de părere că ieşirea din UE a mers prost, potrivit unui sondaj recent al institutului YouGov. Pe de altă parte, 61% dintre repondenţi cred că gestionarea de către guvern a Brexit-ului este proastă.

Tot luni, Keir Starmer l-a acuzat pe premierul Boris Johnson la ITV News că „foloseşte Brexit-ul pentru a alimenta vechile diviziuni”.

Guvernul conservator a prezentat un proiect de lege adoptat săptămâna trecută pentru o revizuire unilaterală a aranjamentelor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, considerată ilegală de Uniunea Europeană şi care lasă să planeze ameninţarea unor represalii comerciale.

Acordul viza să protejeze piaţa unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea la o demarcaţie fizică între provincia britanică şi Republica Irlanda, membră a UE, care ar putea pune sub semnul întrebării pacea semnată în 1998 după trei decenii de violenţe sângeroase.

Dacă Labour ajunge la putere, Keir Starmer a spus că „va restabili ordinea” în protocolul nord-irlandez, acţionând ca un „negociator onest”.

Partidul Laburist cunoaşte o creştere a popularităţii în acest an, într-un moment în care Boris Johnson şi conservatorii acumulează scandaluri. Potrivit sondajelor, însă, nimic nu este sigur pentru Labour, în contextul în care următoarele alegeri sunt programate pentru sfârşitul lui 2024.

sursa: Agerpres.ro 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. initial am crezut ca au gresit poza… si ca e facuta undeva printr-o tara musulmana din africa… dar nu, in fotografie sunt niste cetateni britanici…

  2. Atunci degeaba.

  3. UK a făcut o greșeală gravă când a întrat în UE , dar a avut nevoie de ceva ani , pentru a realiza că a luat o mare plăcuță suedeză din partea UE .