G4Media.ro

Opoziția de la Budapesta cere o anchetă europeană în privința presei din…

Opoziția de la Budapesta cere o anchetă europeană în privința presei din Ungaria: ”FIDESZ distruge mass-media independentă fără limite morale și legislative” / ”Suntem cu voi în aceste clipe grele” – Cel mai mare ziar politic din Polonia a transmis un mesaj în limba maghiară ziariștilor Index.hu

Președintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Bertalan Tóth, împreună cu europarlamentarul István Ujhelyi au adresat o scrisoare Centrului pentru pluralism și libertate în mass-media (CMPF), cu sediul la Florența, finanțat de Uniunea Europeană, din cauza situaţiei mass-mediei din Ungaria.

În scrisoarea adresată acestei organizații Tóth și Ujhelyi atrag atenția asupra faptului că presiunea economică și politică creată în jurul portalului Index.hu – care a condus la demisia întregii redacții – demonstrează situația presei libere din Ungaria, care este grav amenințată. Politicienii socialiști au cerut instituției Uniunii Europene ca, în funcție de posibilități, ”să elaboreze un raport amplu despre piața mass-mediei ungare și modul cum este influențată această piață pentru ca factorii de decizie europeni să aibă o imagine clară despre situația mass-mediei și despre controlul guvernamental exercitat în mod evident asupra mediei publice din Ungaria”.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au amintit că CMPF monitorizează sistematic situația presei în țările membre ale UE. Ultima oară instituția a elaborat un raport la solicitarea Comisiei Europene în legătură cu holdingul media înființat de anturajul FIDESZ. Acest raport a constatat că situația mass-mediei din Ungaria se deteriorează treptat, iar Fundația Centrală pentru Mass-Media înființată cu ajutorul și sub supravegherea guvernamentală este periculoasă din punctul de vedere al libertății și diversității presei.

Politicienii MSZP au precizat în scrisoarea lor că Uniunea Europeană trebuie să dea răspunsuri ferme la intervențiile constatate în piața mass-media din țările membre ale UE, motiv pentru care au propus o coordonare mai strânsă între instituțiile din acest domeniu.

Bertalan Tóth și István Ujhelyi au subliniat: ”Pentru ca UE să aibă un răspuns ferm este necesară dezvăluirea exactă și detaliată a situației mass-media din țările membre ale Uniunii Europene”. Ei au explicat că, din acest considerent, pledează pentru efectuarea unei verificări a situației mass-media din Ungaria de către instituția de la Florența, ”verificări ce pot reprezenta un instrument util în mecanismul european de monitorizare a statului de drept în contextul acțiunilor Guvernului Orbán care încalcă drepturile”.

”În Ungaria, puterea FIDESZ distruge mass-media independentă fără limite morale și legislative. Nu se tem să apeleze nici la mijloace economice și politice în interesul aducerii la tăcere a vocilor critice. După distrugerea ziarului Népszabadság, de mare triaj, acum la rând este cel mai accesat portal online, Index.hu. În spiritul solidarității noastre față de ziariștii independenți și al angajamentului nostru neclintit, asumat față de pluralismul mass-mediei, pledăm pentru întreprinderea demersurilor europene în această cauză”, se arată în scrisoarea semnată de politicienii MSZP.

Sursa: Nepszava / Traducerea: Rozália Gănciulescu (Rador)

”Suntem cu voi în aceste clipe grele” – Cel mai mare ziar politic din Polonia a transmis un mesaj în limba maghiară ziariștilor Index.hu

”Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației”, scrie redacția Gazeta Wyborcza. Redacția celui mai mare ziar independent din Polonia, a transmis în limba maghiară pe frontispiciul ediției de luni a publicației Gazeta Wyborcza un mesaj de încurajare și susținere a ziariștilor demisionari ai portalului Index.hu, informează portalul 444.hu.

Redacția Gazeta Wyborcza a transmis următoarele ziariștilor și redactorilor Index.hu:

”DRAGII NOȘTRI PRIETENI MAGHIARI! Ne revoltă profund atacul brutal lansat de putere împotriva Index.hu. Suntem cu voi în aceste clipe grele și vă admirăm pentru poziția fermă. Puterea autoritară amenință și aici, în Polonia, libertatea de exprimare. Ca de atâtea ori pe parcursul istoriei, din nou avem nevoie de solidaritatea polono-ungară în interesul apărării libertății și a democrației. Să fim solidari! Redacția Gazeta Wyborcza”.

Mesajul a fost publicat și în limba poloneză.

După cum se știe, vineri a dispărut portalul Index.hu, în forma sa cunoscută până acum. Ziariștii și redactorii portalului și-au dat demisia aproape fără excepție, după ce președintele Consiliului de Administrație, László Bodolai, l-a demis pe redactorul-șef al portalului, Szabolcs Dull. Pentru susținerea Index.hu și a libertății presei la sfârșitul acestei săptămâni, la Budapesta, a avut loc un protest de amploare.

Sursa: Nepszava / Traducerea: Rozália Gănciulescu (Rador)

Foto: Protest Budapesta pentru susținerea index.hu / Sursa: Bankó Gábor / 444.hu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Poate ar trebui sa scrieti si de ce a fost demis redactorul sef al acestui portalului de stanga, si poate ar trebui sa citati si alte portalului, nu doar Nepszava, ziarul partidului socialist MSZP (PSD Ungaria). Poate asa ati fi si voi mai obiectivi, din aceasta stire reiese doar ca ”dictatotul” Orban face ce vrea in tara lui.

  Haideti ca va spun eu: redactorul sef a divulgat secrete financiare la alte portaluri (tot de stanga) care a dus la pierderi financiare la Indamedia, proprietarul index.hu. László Bodolai este presedinte de 3 ani, nu a fost pus acolo de ieri de ”sistemul dictatotric al lui Orban”.

  Si da, pe langa asta au prezentat stiri distorsionate, nu erau chiar fakenews cum este pe 444.hu, dar la limita. Este un lucru sa nu fii de acord si sa fii critic la guvern si alta ca sa scrii minciuni care sa puna in lumina buna partidele de stanga, socialiste, comuniste, liberale etc..

  Ca sa intelegeti si voi, e ca si cum v-ati plange ca la Antena 3 sau Romania TV a fost dat afara redactorul sef si au dat demisia toti jurnalistii.

 2. Ce vad eu e ca usor usor europa incepe sa se duca . Pacat de EU….

 3. Se duce doar Europa de est. Adica fostele tari comuniste, unde se pastreaza aceleasi apucaturi, obiceiuri si gandire comunista.

  • Ăștia de care zici nu mai vrem comunism sau propaganda neocomunista dar nici alta otravă gen cronycapitalism sau neoliberalism.

  • Ăștia de care zici nu mai vrem comunism sau propaganda neocomunista dar nici alta otravă gen cronycapitalism sau neoliberalism.

   Nu mai vrem comunism dar apucaturile, obiceiurile si gandirea sunt cele comuniste. Presa obiedenta este caracteristica comunismului si partidului unic.

 4. Dupa Aprobarea in Consiliul European a Planului de redresare economica, Plan acceptat si de Ungaria si Polonia(care NU au fost de acord ca BANII sa fie conditionati de Statul de drept!), uite ce scria un Site de Stiri on-line din Ungaria in 21 Iulie 2020: ca Dna Merkel, drept rasplata ca Viktor Orban NU s-a opus Planului maret al CE, a PROMIS ca va inchide procedura Articolului 7 IMPOTRIVA Ungariei in aceasta perioada cat Germania detine Presedintia rotativa a Consiliului UE:
  „Website-ul de ştiri ungar Origo a informat luni seară că Ungaria a obţinut cu 3 miliarde euro mai MULT decât era planificat INITIAL şi că Angela Merkel a PROMIS să INCHIDA Procedura articolului 7 împotriva Ungariei în timpul Preşedinţiei germane a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie.”
  https://www.economica.net/acord-istoric-pentru-europa-statele-membre-ue-au-aprobat-un-plan-de-relansare-dupa-negocieri-maraton_187614.html

  Despre ce vorbim??!!!

 5. Despre comunism si despre mentalitatea comunista a omenilor din tarile foste comuniste.
  Binenteles obiceiurile , mentalitatea si gindirea comunista a acestor oameni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.