G4Media.ro

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere SUA să îşi crească asistenţa tehnologică pentru…

Sursa foto: Twitter / Svetlana Tihanovskaia

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere SUA să îşi crească asistenţa tehnologică pentru lupta împotriva represiunii conduse de președintele Lukașenko

Svetlana Tihanovskaia, principala opozantă a regimului de la Minsk, aflată în exil, a declarat vineri că Statele Unite încearcă să îşi crească asistenţa tehnologică pentru lupta împotriva represiunii conduse de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, transmite AFP, citată de Agerpres.

Tihanovskaia, care susţine, la fel ca observatorii occidentali, că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020 în defavoarea lui Lukaşenko, a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, precum şi cu mai mulţi înalţi oficiali americani în cadrul unei vizite la Washington.

„Am fost asigurată de sprijinul deplin pentru mişcarea democratică din Belarus”, a declarat Svetlana Tihanovskaia unor membri ai asociaţiei corespondenţilor Departamentului de Stat.

„Am vorbit şi despre furnizarea de echipamente şi tehnologie jurnaliştilor şi activiştilor din Belarus”, a spus ea.

Opozanta belarusă a adăugat că a discutat şi despre modalităţi de a evita dezinformarea propagată de regimul de la Minsk, inclusiv difuzarea mărturisirilor forţate.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko este unul din principalii susţinători ai lui Vladimir Putin şi ai invaziei ruse în Ucraina. Svetlana Tihanovskaia susţine că a împărtăşit oficialilor americani dovezi ale acestui sprijin, precum şi o listă de companii şi ţări care ajută regimul Lukaşenko să ocolească sancţiuni occidentale.”Am discutat despre cum să îmbunătăţim eficacitatea sancţiunilor, să acoperim lacunele rămase, să îngheţăm activele lui Lukaşenko şi să blocăm banii care i-au fost acordaţi de FMI”, a spus ea.

Tihanovskaia a lăudat rezistenţa concetăţenilor săi împotriva utilizării teritoriului Belarusului în războiul cu Ucraina, afirmând că aproximativ 80 de linii de cale ferată utilizate pentru transportul echipamentelor ruseşti au fost întrerupte.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a informat că adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman, care a condus întâlnirea la care a participat şi Antony Blinken,”a subliniat sprijinul durabil al Statelor Unite pentru aspiraţiile democraţiei poporului belarus”.

Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania, s-a deplasat la Washington pentru a participa la funeraliile naţionale ale fostului secretar de stat Madeleine Albright.

Sursa foto: Twitter / Svetlana Tihanovskaia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...