G4Media.ro

Operațiunile aeriene ale Chinei par „repetiții” în vederea unui atac împotriva Taiwanului,…

Operațiunile aeriene ale Chinei par „repetiții” în vederea unui atac împotriva Taiwanului, afirmă șeful american al Apărării/ În paralel, Rusia menține aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina

Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a avertizat că operațiunile aeriene ale Chinei în apropierea Taiwanului, la nivel de avioane de război, bombardiere și alte avioane militare, par niște repetiții în vederea unor operațiuni armate împotriva acestei țări. Se pare că multe dintre ele își testează adevărata lor capacitate și cu siguranță că toate astea seamănă mult cu niște repetiții, a afirmat Austin într-un discurs rostit, sâmbătă, la Forumul Reagan de Apărare Națională, transmite Financial Times, citată de Rador.

Austin nu a părut să sugereze că China s-ar pregăti pentru un conflict în viitorul apropiat, dar, în acest an, forțele aeriene ale țării și-au sporit semnificativ amploarea și frecvența misiunilor în „zona de identificare din spațiul de apărare antiaeriană”.

Toată această activitate militară, căreia i se adaugă progresul tehnologic rapid al Armatei Poporului de Eliberare, au stârnit îngrijorări legate de intențiile Chinei față de Taiwan – un teritoriu asupra căruia ea își reclamă suveranitatea. Unii experți estimează că recenta dezvoltare rapidă a arsenalului său nuclear este menită să îngreuneze mai mult o intervenție a SUA în orice conflict legat de Taiwan.

Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat agenției Reuters că intențiile chinezilor ar avea ‚consecințe îngrozitoare’ și a subliniat că Washingtonul dorește absolut să se asigure că Taiwanul se poate autoapăra. Vorbind cu ocazia unui eveniment desfășurat în California, Lloyd a refuzat să explice și cum ar reacționa SUA în eventualitatea unei invazii a Chinei pe insulă.

„Suntem hotărâți să ajutăm Taiwanul să-și dezvolte și să-și păstreze capacitatea de a se autoapăra”, a spus Blinken. „Nimeni nu dorește ca toate astea să se transforme într-un conflict regional, așa încât vom face tot ce ne va sta în putere să prevenim acest conflict și să-i scădem temperatura oricând va fi posibil”.

Austin a vorbit în California cu ocazia întoarcerii sale de la Seul, unde, pentru prima oară într-un comunicat, el și omologul său sud-coreean au vorbit despre menținerea păcii în Strâmtoarea Taiwanului, cei doi ilustrând astfel îngrijorarea crescândă din regiunea indo-pacifică față de o agresiune militară din partea Chinei.

Luna trecută, președintele Xi Jinping i-a spus președintelui Biden că orice țară care sprijină forțele din Taiwan pentru independență ‚se joacă cu focul’. Dar liderul chinez a mai spus că el ‚are răbdare’ și dorește să susțină o reunificare pașnică, ceea ce, în opinia unor experți din SUA, ar fi însemnat o scădere a temperturii vizând un conflict eventual.

Sâmbătă, Austin a spus că Statele Unite se confruntă cu reale probleme, printre care s-ar număra și „apariția unei Chine tot mai dure și mai dictatoriale”. El a spus că China își dezvoltă capacitatea de a-și exhiba forța și de a-și forma o rețea de baze militare la nivel mondial. El a adăugat că armata chineză își dezvoltă rapid capacitățile în domeniul rachetelor și în cel al tehnologiilor vizând apărarea antirachetă a submarinelor. El a subliniat că, în opinia Pentagonului, China își va spori de patru ori armamentul nuclear, astfel încât, până în anul 2030, acesta să se ridice la peste 1000 de focoase.

Austin a mai spus că Washingtonul va conlucra cu aliații săi pentru a contracara China, dar că el dorește totodată să existe niște canale mai bune de comunicare cu Beijingul pentru a putea cântări și riscurile, inclusiv în domeniul armamentului nuclear.

Austin și Mike Milley, președintele Statului Major Interarme, nu au mai discutat cu omologii lor chinezi de la învestirea Administrației Biden.

Pentagonul speră ca recenta discuție pe cale virtuală dintre Biden și Xi să deschidă calea spre o mai bună comunicare între cele două armate. În discursul său, Austin a pledat totodată pentru o colaborare între sectorul privat american și Pentagon în vederea dezvoltării unei tehnologii imbatabile.

Dar el a recunoscut că armata trebuie să facă mai mult pentru a-și organiza mai bine birocrația și pentru a fi mai puțin expusă anumitor riscuri, ca să se asigure că antreprenorii nu văd în asta o ‚vale a morții’.

sursa: Financial Times (traducere: Rador/ Alexandru Danga)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Rusia si China vor ataca simultan.

  • ați observat, că de la o vreme (de prin 26Dec.2004 încoace, cu tsunami’ul) se cam întâmplă evenimente deosebite, luat la scară globală – în preajma trecerii dintre ani ?
   și covidu’ cam tot așa – la pachet cu revelionu’..

 2. Par , se pare ca ….., vai mama lor amerlocii, cand va incepe razboiul nu vor stii ce i-a lovit.

 3. Actiunile Chinei si Rusiei sunt concertate, iar Americanii vor alege Asia ca de obicei, interesele lor economice sunt mult mai mari in Asia de Sud Est fata de Estul Europei.

  La fel in situatia in care vreuna din tarile Nato aflate in prima linie de aparare contra rusilor (Tarile Baltice, Polonia, Romania) ar fi sub presiune, sa nu va imaginati ca americanii vor aborda pozitii de forta ori vor pune ferm piciorul in prag.

  Singurul aspect careii va putea tine pe rusi departe de orice intruziune ar fi starea economica, mobilizarea armatei in 2022 va implica niste costuri care pe termen lung ii vor baga in faliment cu toate resursele lor.

 4. azi se plimba cu avionul 10 minute deasupra taiwanului, maine 20 de minute, poimaine vin niste barci de pescuit in apele teritoriale, apoi vor trece pe langa coasta nave militare si tot asa si tot asa pana vor face plaja acolo. pana nu-i trage o racheta in avionul de plastic aia nu se potolesc. Daca i-ar durea pe americani de soarta taiwanului le-ar da cateva lansatoare cu rachete aegis si nu le-ar mai vinde armament second hand. Iar ca se plimba cate un distrugator american prin stramtoare cred ca ii doare la basca pe chinezi.