G4Media.ro

VIDEO Operaţiunea Falkusa: O tonă de cocaină confiscată pe noua rută africană…

VIDEO Operaţiunea Falkusa: O tonă de cocaină confiscată pe noua rută africană a traficului de droguri

Aproape o tonă de cocaină, destinată pieţei europene şi a cărei valoare comercială a fost estimată la peste 40 milioane de euro, a fost confiscată pe „noua rută africană”, în largul insulelor Canare, au anunţat sâmbătă autorităţile croate şi spaniole, citate de France Presse, citată de Agerpres.

Încărcătura a fost descoperită pe un velier care arbora pavilion croat, având la bord trei cetăţeni croaţi. Ei fac parte dintr-o „celulă a cartelului balcanic specializat în traficul de droguri pe veliere şi iahturi”, a indicat poliţia croată într-un comunicat.

Nava a fost interceptată „în apele internaţionale, la circa 88 de mile (163 km) vest de insula La Palma”, a precizat la rândul său Garda Civilă spaniolă. Cei trei membri ai echipajului au fost arestaţi, conform comunicatului.

Zona este descrisă ca fiind „noua rută maritimă africană a traficului de droguri internaţional”.

Controalele sanitare impuse de epidemia de COVID-19 în diferite porturi sud-americane au compromis planurile traficanţilor, care se văd obligaţi să primească drogurile în largul coastelor africane ale Golfului Guineei, conform Gărzii Civile spaniole.

În cursul percheziţiei, 980 pachete de droguri, adică 980 kg, au fost descoperite sub velier. Valoarea de piaţă a acestei cantităţi de droguri, „destinată Spaniei şi Croaţiei”, a fost estimată la „peste 40 milioane de euro”, potrivit poliţiei croate.

În cadrul operaţiuni „Falkusa”, velierul a fost supravegheat încă de la plecarea sa din portul croat Sibenik, la începutul anului 2020. În luna august, el se îndreptase dinspre insulele Canare spre sud pentru a îmbarca încărcătura.

Mai multe anchete ale Gărzii Civile spaniole au semnalat în ultimul timp o „prezenţă tot mai consoldată” în Galicia, în sudul Peninsulei Iberice şi în Insulele Canare, a membrilor unor bande criminale din Albania, Muntenegru, Croaţia şi Bosnia, „responsabili de numeroase importuri de cocaină în Europa”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.